Hero Image

Κοινωνική Ευθύνη στην Ελλάδα “Life Matters”

Η προσέγγιση μας στην Κοινωνική Ευθύνη

Η προσέγγιση μας στην Κοινωνική Ευθύνη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αποστολή της εταιρίας μας να ανακαλύπτει καινοτόμες θεραπείες και υπογραμμίζει τη δέσμευση μας να ενισχύουμε την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες, να αναπτύσσουμε και να επιβραβεύουμε τους ανθρώπους μας, να προστατεύουμε το περιβάλλον και να λειτουργούμε σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής και διαφάνειας.

Στην MSD Ελλάδος, η Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί μέρος του οράματος μας αλλά και του μανιφέστο που όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε συνθέσει μαζί και αναδεικνύει κάτι πολύ απλό : για εμάς, κάθε ζωή αξίζει, κάθε ζωή μετράει πάνω από όλα.

Για αυτό υιοθετούμε το νέο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας «Life Matters». Πρόθεση μας είναι η βελτίωση της υγείας των Ελλήνων πολιτών, προσφέροντας στην ελληνική κοινωνία, όχι μόνο με καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές, αλλά επιπλέον υποστηρίζοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη.

Οι ενέργειες και τα προγράμματα μας εστιάζουν σε 5 ξεχωριστούς τομείς που συνδέονται άμεσα με τη δραστηριότητα μας και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πελατών μας .

Πρόσβαση στην υγεία

Επιθυμούμε να βελτιώνουμε διαρκώς την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης σημαντικών ασθενειών και νοσημάτων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, να προστατέψουμε την δημόσια υγεία από σοβαρές ασθένειες αλλά και να προλάβουμε την ανάπτυξη ασθενειών μέσω του εμβολιασμού.

Για την αξία του εμβολιασμού, την προστασία από τον τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων του HPV και τον έρπητα ζωστήρα, η MSD σε συνεργασία με Επιστημονικές Εταιρίες και σημαντικούς εταίρους έχει διαδώσει το μήνυμα της πρόληψης σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Εργαζόμενοι

Αναγνωρίζουμε ότι η πρόοδος μας οφείλεται στην ακεραιότητα, τη γνώση, τη φαντασία, τις ικανότητες, τη διαφορετικότητα αλλά και την ομαδικότητα που χαρακτηρίζει τους εργαζομένους μας. Καθημερινά οι άνθρωποι μας εργάζονται για να σώσουν και να βελτιώσουν ζωές ασθενών και εμείς φροντίζουμε να τους στηρίζουμε σε αυτήν την αποστολή με την παροχή ενός μεγάλου φάσματος υπηρεσιών φροντίδας, υγείας και ευεξίας. Επιπλέον καλλιεργούμε ένα θετικό και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας το οποίο δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης, καλλιεργεί νέες γνώσεις, αναγνωρίζει τα ξεχωριστά ταλέντα των ανθρώπων και επιβραβεύει τις επιδόσεις, σημαντική προϋπόθεση για την ευημερία των ανθρώπων μας και την ανάπτυξη μιας υπεύθυνης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Περιβάλλον

Με δεδομένο τον ήδη περιορισμένο πλούτο των παραγωγικών πηγών και την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια , καθαρό νερό και άλλες φυσικές πηγές που προκύπτουν λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της οικονομικής ανάπτυξης, έχουμε χρέος και ευθύνη να προστατέψουμε τους φυσικούς μας πόρους και να συμβάλλουμε στην
εξοικονόμησή τους.
Το 2017, ανακοινώσαμε ένα νέο πλαίσιο περιβαλλοντικών στόχων βιώσιμης ανάπτυξης προκειμένου να βοηθήσουμε την εταιρία μας να πετύχει σε ένα περιβάλλον όπου οι φυσικές πηγές ολοένα και μειώνονται.

Στην Ελλάδα έχουμε ως κύριο μέλημα
Τη μείωση κατανάλωσης νερού
Τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
Τη μείωση αποβλήτων

Τοπική Κοινωνία

Επιθυμούμε οι δράσεις που υλοποιούμε να έχουν θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία που δραστηριοποιούμαστε και προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στις ανάγκες ΜΚΟ μέσω του εθελοντικού έργου μας. Η καινοτόμος πολιτική εθελοντισμού της MSD σε παγκόσμιο επίπεδο, MSD Gives Back, παρέχει σε κάθε υπάλληλο, σε κάθε τοποθεσία δραστηριοποίησης, την ευκαιρία να διαθέσει έως και 40 ώρες αμειβόμενου χρόνου κάθε έτος για να βοηθήσει ένα Mη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής του.

Στην Ελλάδα, ακολουθούμε πιστά αυτήν την πολιτική η οποία συμβαδίζει με το πάθος των εργαζομένων μας για ενέργειες εθελοντισμού. Από το 2016 και μέχρι σήμερα, κάθε μήνα η ομάδα εθελοντισμού της MSD στηρίζει έναν ή περισσότερους Οργανισμούς σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Μερικές μόνο από τις ενέργειες που έχουμε υλοποιήσει το 2023:

 • Δημιουργικά εργαστήρια για την ΕΛΕΠΑΠ και την ΠΕΚΑμεΑ στο πλαίσιο των οποίων οι εργαζόμενοι της MSD φτιάχνουν χειροποίητα δώρα τα οποία αξιοποιούνται από τις ΜΚΟ.
 • Φιλοξενία bazaar στα γραφεία μας, την περίοδο του Πάσχα και των Χριστουγέννων, με τη συμμετοχή ΜΚΟ, όπως η ΕΛΕΠΑΠ, η ΠΕΚΑμεΑ , το Χαμόγελο του Παιδιού, οι Γιατροί του Κόσμου και η Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης.
 • Συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία.
 • Δωρεά επίπλων (γραφεία, καρέκλες, συρταριέρες, βιβλιοθήκες), στην Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» και το Ορφανοτροφείο Βόλου.
 • Καθαρισμός της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Ιωάννα» της ΠΕΚΑμεΑ.
 • Εθελοντικές δράσεις στο Ναύπλιο (καθαρισμός δασικής περιοχής και αναδάσωση, παρασκευή γευμάτων, βάψιμο κτιρίου και κατασκευές) στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης εργαζομένων της MSD.
 • Διάθεση πλεοναζόντων γευμάτων από εταιρικές εκδηλώσεις στην οργάνωση «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» για την κάλυψη των αναγκών σίτισης ευάλωτων συμπολιτών μας.
 • Δύο εθελοντικές αιμοδοσίες κατά τη διάρκεια των οποίων συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 40 φιάλες αίμα.

Το 2023, οι εργαζόμενοι της MSD προσέφεραν περισσότερες από 1.600 ώρες εθελοντικής εργασίας

Ηθική και Διαφάνεια

Η ηθική και η ακεραιότητα αποτελούν τα θεμέλια για τον τρόπο λειτουργίας μας. Καλλιεργούμε διαρκώς μια κουλτούρα, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν και ενθαρρύνονται να μιλήσουν και διασφαλίζουμε ότι η ηθική και οι αξίες μας αντανακλώνται σε ό,τι κάνουμε.

Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης

Οι Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης αντιπροσωπεύουν το σχέδιο δράσης της διεθνούς κοινότητας για «τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την ευημερία», το οποίο παρουσιάστηκε το 2015 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με την υποστήριξη 195 χωρών.

Παρότι γνωρίζουμε ότι όλοι οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι σημαντικοί για την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα οχτώ παγκόσμιους στόχους, στους οποίους επιδιώκουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσω της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας.

3 - ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ
5 - ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
8 - ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
12 - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
6 - ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
7 - ΦΤΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
13 - ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Η στοχοθέτηση μας στα ESG

Η MSD σε παγκόσμιο επίπεδο έχει θέσει τους παρακάτω στόχους σε σχέση με τις προτεραιότητες ESG, οι οποίοι αποτελούν και τον δικό μας οδηγό στην προσπάθειά μας να συμβάλλουμε τα μέγιστα.

Η συμπερίληψη των ESG στόχων αντικατοπτρίζει τη συνεχή δέσμευσή μας στη μακροπρόθεσμη υγεία των ασθενών, των κοινοτήτων, του πλανήτη, των εργαζόμενων, των μετόχων και της κοινωνίας μας.

Πρόσβαση στην υγεία

 • Περαιτέρω προώθηση της ισότητας στον τομέα της υγείας προσεγγίζοντας 30 εκατομμύρια άτομα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
 • Προσέγγιση τουλάχιστον του 75% των χωρών σε όλον τον κόσμο ετησίως με τα προϊόντα μας.
 • Διευκόλυνση πρόσβασης σε 100 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στο καινοτόμο χαρτοφυλάκιό μας παγκοσμίως, μέσω στρατηγικών πρόσβασης, λύσεων και συνεργασιών έως το 2025.


Εργαζόμενοι

 • Aύξηση της εκπροσώπησης σε ανώτατους διοικητικούς ρόλους έως το 2024.
 • Γυναίκες: παγκοσμίως στο 40% από 31% το 2020, Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ: στο 10% από 3% το 2020, Ισπανόφωνοι/Λατίνοι στις ΗΠΑ: στο 10% από 5% το 2020.
 • Διατήρηση της τρέχουσας βαθμολογίας του δείκτη συμπερίληψης & αφοσίωσης των εργαζομένων μας έως το 2025.


Περιβαλλοντική βιωσιμότητα

 • Επίτευξη ουδετερότητας του άνθρακα σε σχέση με τις δραστηριότητές μας έως το 2025 (εκπομπές Πεδίων 1 & 2).
 • Μείωση των λειτουργικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG), (δηλαδή Πεδία 1 & 2) κατά 46% έως το 2030, από το επίπεδο αναφοράς του 2019.
 • Συνεργασία με τους προμηθευτές μας για να επιτύχουμε μείωση ποσοστού 30% στις εκπομπές GHG του Πεδίου 3 έως το 2030, από το επίπεδο αναφοράς του 2019.


Ηθική & Αξίες

 • Ενθάρρυνση της κουλτούρας “Speak Up” (αναφορά προβλημάτων), διατηρώντας ή/και ενισχύοντας το τρέχον ποσοστό των εργαζόμενών μας που, κατά ετήσιο μέσο όρο, ανταποκρίνεται θετικά στην ερώτηση “Speak Freely” στην έρευνα Pulse.
 • Διατήρηση του ποσοστού 100% συμμόρφωσης με τις κανονιστικές απαιτήσεις για την ενεργή παρακολούθηση συμβάντων, την ανάλυση κινδύνου/βλαβών και την έγκαιρη ειδοποίηση παραβιάσεων δεδομένων.


Διαβάστε περισσότερα για την παγκόσμια δέσμευση της MSD στην υλοποίηση των SDGs

Aπολογισμοί Βιώσιμης Ανάπτυξης

Το 2017 εκδώσαμε τον πρώτο μας απολογισμό βιώσιμης ανάπτυξης και συνεχίσαμε το 2019 με την έκδοση του δεύτερου απολογισμού. Σήμερα σας προσκαλούμε να περιηγηθείτε στις σελίδες του ESG Brochure 2022. Στόχος μας να ενημερώσουμε όλους τους συνεργάτες, πελάτες μας αλλά και ευρύ κοινό για τις δράσεις μας αλλά και να μοιραστούμε μαζί τους την ευθύνη μας να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο.

Αν επιθυμείτε να παραλάβετε δικό σας αντίτυπο, στείλτε μας τα στοιχεία σας στο gr_contact@merck.com

MSD For Mothers

Πρόγραμμα Μητέρα και Παιδί στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης MSD for Mothers, υλοποιήθηκε και στη χώρα μας το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί» από τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδος.

 1. https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/12/kapnisma.pdf