Hero image

Η δραστηριότητά μας στα Εμβόλια

Ζήτημα δημόσιας υγείας

Τα εμβόλια αποτελούν μία από τις πιο επιτυχείς παρεμβάσεις για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και είμαστε περήφανοι γιατί στην επιτυχία αυτή έχει συμβάλλει τα μέγιστα και η MSD.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο στην κάλυψη του παιδικού όσο και του εφηβικού και ενήλικου πληθυσμού.1

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Υγείας και τα εμβόλια που περιλαμβάνει παρέχονται δωρεάν από τον δημόσιο φορέα υγειονομικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (2018).2

Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της επιστήμης στη «θωράκιση» της δημόσιας υγείας και αποτελεί δείκτη ευημερίας για κάθε κοινωνία.

Νίκος Μαρκουλάτος

Επικεφαλής τμήματος Eμβολίων

Previous
Next

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η MSD διαθέτει εμβόλια που προστατεύουν από 15 νοσήματα εκ των συνολικά 18 που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων της χώρας μας. 3,4

Στην MSD δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην αξιόπιστη ενημέρωση του κοινού γύρω από την αξία και τα οφέλη του εμβολιασμού, ιδιαίτερα στις τρέχουσες κοινωνικές συνθήκες όπου μια σειρά παράγοντες τον καθιστούν επιτακτική ανάγκη (ανάδυση παλαιών νοσημάτων και εμφάνιση νέων, αντιεμβολιαστικό κίνημα, δημογραφικές εξελίξεις, κλπ)5

Για τον λόγο αυτό, ήδη από το 2017 υλοποιούμε εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την αξία του εμβολιασμού ή την πρόληψη κατά συγκεκριμένων ιών και νοσημάτων με τη συνεργασία επιστημονικών εταιριών.

Βάζουμε τέλος στον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Με δυναμικό αλλά και συναισθηματικό τρόπο, η νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης της MSD για την πρόληψη από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έφερε ξανά στο επίκεντρο τη σημασία του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Θέλοντας να κινητοποιήσει τις γυναίκες και δη τις μητέρες κοριτσιών, η εκστρατεία προτρέπει σε ένα «κοινό μέτωπο» κατά του ιού, με απώτερο στόχο την εξάλειψη του καρκίνου της μήτρας για τις μελλοντικές γενιές γυναικών μέσω του εμβολιασμού.

Τέλεσε υπό την αιγίδα των:

  • Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων
  • Ελληνική Εταιρία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων.
  • ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου

«Κάθε στιγμή της ζωής είναι σημαντική!»

H εκστρατεία της MSD για τη σημασία της πρόληψης του έρπητα ζωστήρα μέσω του εμβολιασμού «βγήκε στον αέρα» με σκοπό να θυμίσει την αξία της προστασίας από μία νόσο που μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής του ασθενή. Η εκστρατεία είχε βασικό σύνθημα «Κάθε στιγμή της ζωής είναι σημαντική. Μην περιμένεις να τη στερηθείς για να την εκτιμήσεις»!» και πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι της διπλανής πόρτας, το γνωστό τηλεοπτικό δίδυμο της «Μουρμούρας» που εξηγούσε τη σημασία μιας ασήμαντης στιγμής.

Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Αλγολογίας.

Η ανακάλυψη και παραγωγή νεών εμβολίων είναι μια σύνθετη διαδικασία γεμάτη προκλήσεις, απαραίτητη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Με γνώμονα, την πλούσια παράδοση των προκατόχων μας συνεχίζουμε για να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο το έργο τους.

Γιώργος Τρίμης

Ιατρικό Τμήμα, επικεφαλής στα Εμβόλια και τα Λοιμώδη Νοσήματα

Previous
Next

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ MSD ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Η MSD έχει μια μακρά ιστορία στην ανακάλυψη, παραγωγή και διάθεση εμβολίων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Πάνω από 100 χρόνια, ανακαλύπτουμε και αναπτύσσουμε καινοτόμα εμβόλια συμβάλλοντας στην πρόληψη μερικών εκ των πιο σημαντικών ασθενειών παγκοσμίως.

Μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της επιστήμης παγκοσμίως, ο Dr. Maurice Hilleman ανέπτυξε περισσότερα από 40 εμβόλια για χρήση σε ανθρώπους και ζώα κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Μαζί με τους Jonas Salk and Albert Sabin συγκαταλέγονται μεταξύ των επιστημόνων που πρόσφεραν με το έργο τους τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης. Από το 1956 έως το 1984, ο Dr. Maurice Hilleman ήταν επικεφαλής του τμήματος Ιών και Κυτταρικής Βιολογίας της MSD και θεωρείται πρωτοπόρος στο πεδίο των εμβολίων.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Πετύχαμε πολλά στο παρελθόν. Σήμερα συνεχίζουμε αυτή την πορεία με το βλέμμα στο μέλλον. Η MSD παραμένει μια εταιρεία που επικεντρώνεται στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων, μια σύνθετη ερευνητική δραστηριότητα, διεξάγοντας προγράμματα αιχμής με σκοπό να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών.

ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ

Η MSD είναι περήφανη που αποτελεί μέρος μιας πρωτοποριακής συνεργασίας με σκοπό την μάχη ενάντια στον ιό Έμπολα. Η συνεργασία μας αυτή αποτελεί συνέχεια της ιστορίας μας στην ανακάλυψη εμβολίων για νέο-εμφανιζόμενες μεταδοτικές ασθένειες.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Για μας, η διεύρυνση της πρόσβασης στα εμβόλιά μας, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον παραμένει δέσμευση. Επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του συστήματος υγείας και του φαρμακευτικού κλάδου. Διερευνούμε συνεχώς πιθανές προτάσεις και βελτιώσεις και είμαστε σε συνεχή διάλογο ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στον εμβολιασμό τώρα αλλά και για τις επόμενες γενιές.


  1. ΣΦΕΕ: «Η σημασία της πρόληψης μέσω του Εμβολιασμού», σελ. 10
  2. Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας ΕΟΠΥΥ – Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Αριθμός Φύλλου 4898, 1 Νοεμβρίου 2018).
  3. Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2018 – 2019, Υπουργείο Υγείας, Αρ. Πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.66202, Αθήνα, 5/9/2018
  4. Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων 2019, Υπουργείο Υγείας, Αρ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.48177, Αθήνα, 25/6/2019
  5. ΣΦΕΕ: «Η σημασία της πρόληψης μέσω του Εμβολιασμού», σελ. 11-12

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενηµέρωση του κοινού και σε καµία περίπτωση δεν µπορούν να αντικαταστήσουν τη συµβουλή ιατρού ή άλλου αρµοδίου επαγγελµατία υγείας.