H Δραστηριότητά
μας στα Εμβόλια

Ζήτημα δημόσιας υγείας

Τα εμβόλια αποτελούν μία από τις πιο επιτυχείς παρεμβάσεις για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και είμαστε περήφανοι γιατί στην επιτυχία αυτή έχει συμβάλλει τα μέγιστα και η MSD.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο στην κάλυψη του παιδικού όσο και του εφηβικού και ενήλικου πληθυσμού.1

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Υγείας και τα εμβόλια που περιλαμβάνει παρέχονται δωρεάν από τον δημόσιο φορέα υγειονομικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (2018).2

«Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της επιστήμης στη «θωράκιση» της δημόσιας υγείας και αποτελεί δείκτη ευημερίας για κάθε κοινωνία».

Νίκος Μαρκουλάτος, Επικεφαλής τμήματος Eμβολίων

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

15 ΑΠΟ ΤΑ 18

Η MSD διαθέτει εμβόλια που προστατεύουν από 15 νοσήματα εκ των συνολικά 18 που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων της χώρας μας. 3,4

Στην MSD δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην αξιόπιστη ενημέρωση του κοινού γύρω από την αξία και τα οφέλη του εμβολιασμού, ιδιαίτερα στις τρέχουσες κοινωνικές συνθήκες όπου μια σειρά παράγοντες τον καθιστούν επιτακτική ανάγκη (ανάδυση παλαιών νοσημάτων και εμφάνιση νέων, αντιεμβολιαστικό κίνημα, δημογραφικές εξελίξεις, κλπ)5

Για τον λόγο αυτό, ήδη από το 2017 υλοποιούμε εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την αξία του εμβολιασμού ή την πρόληψη κατά συγκεκριμένων ιών και νοσημάτων με τη συνεργασία επιστημονικών εταιριών.

«Εμβολιάζομαι. Θωρακίζομαι»

Με δημιουργικό τρόπο και φιγούρες παιδιών αλλά και ενηλίκων, η εκστρατεία ανέδειξε την αξία του εμβολιασμού και τη σημασία του για τη «θωράκιση» του ανθρώπινου οργανισμού, παρείχε πληροφορίες για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, την ασφάλεια του εμβολιασμού συνολικά και κατέρριπτε διάφορους μύθους γύρω από αυτόν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΜΗΝ ΑΡΓΗΣΕΙΣ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Δύο εκστρατείες ευαισθητοποίησης με θέμα την προστασία από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και τη συμβολή του εμβολιασμού στη μάχη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων μορφών καρκίνου. Οι εκστρατείες είχαν στο επίκεντρο μητέρες και νεαρά κορίτσια και αξιοποιώντας - μεταξύ άλλων - τη δύναμη των social media, παρακινούσαν σε άμεση δράση για προστασία κατά του ιού.
Τελούσαν υπό την αιγίδα των:

  • Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων
  • Ελληνική Εταιρία Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης
  • Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων

«Μην αφήσεις τον έρπητα ζωστήρα να κάνει τη ζωή σου ανυπόφορη»

H εκστρατεία εμβολιασμού για τον έρπητα ζωστήρα έθεσε στο επίκεντρο μια νόσο που αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην καθημερινότητά τους. Παρακινώντας χωρίς να φοβίζει, η εκστρατεία ενημέρωνε για την δυνατότητα πρόληψης μέσω του εμβολιασμού.
Τελούσε υπό την αιγίδα των:

  • Ελληνική Εταιρία Αλγολογίας
  • Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
Διαβάστε περισσοότερα

«Η ανακάλυψη και παραγωγή νεών εμβολίων είναι μια σύνθετη διαδικασία γεμάτη προκλήσεις, απαραίτητη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Με γνώμονα, την πλούσια παράδοση των προκατόχων μας συνεχίζουμε για να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο το έργο τους».

Γιώργος Τρίμης, Επικεφαλής Ιατρικού Tμήματος Εμβολίων

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ MSD ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

MSD έχει μια μακρά ιστορία στην ανακάλυψη, παραγωγή και διάθεση εμβολίων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Πάνω από 100 χρόνια, ανακαλύπτουμε και αναπτύσσουμε καινοτόμα εμβόλια συμβάλλοντας στην πρόληψη μερικών εκ των πιο σημαντικών ασθενειών παγκοσμίως.

Για να δείτε την πορεία μας στην ανακάλυψη εμβολίων πατήστε εδώ.

Μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της επιστήμης παγκοσμίως, ο Dr. Maurice Hilleman ανέπτυξε περισσότερα από 40 εμβόλια για χρήση σε ανθρώπους και ζώα κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Μαζί με τους Jonas Salk and Albert Sabin συγκαταλέγονται μεταξύ των επιστημόνων που πρόσφεραν με το έργο τους τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης. Από το 1956 έως το 1984, ο Dr. Maurice Hilleman ήταν επικεφαλής του τμήματος Ιών και Κυτταρικής Βιολογίας της MSD και θεωρείται πρωτοπόρος στο πεδίο των εμβολίων.

Για να μάθετε περισσότερα για το έργο του
Dr. Maurice Hilleman πατήστε εδώ.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Πετύχαμε πολλά στο παρελθόν. Σήμερα συνεχίζουμε αυτή την πορεία με το βλέμμα στο μέλλον. Η MSD παραμένει μια εταιρεία που επικεντρώνεται στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων, μια σύνθετη ερευνητική δραστηριότητα, διεξάγοντας προγράμματα αιχμής με σκοπό να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών.

ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ

Η MSD είναι περήφανη που αποτελεί μέρος μιας πρωτοποριακής συνεργασίας με σκοπό την μάχη ενάντια στον ιό Έμπολα. Η συνεργασία μας αυτή αποτελεί συνέχεια της ιστορίας μας στην ανακάλυψη εμβολίων για νέο-εμφανιζόμενες μεταδοτικές ασθένειες.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Για μας, η διεύρυνση της πρόσβασης στα εμβόλιά μας, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον παραμένει δέσμευση. Επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του συστήματος υγείας και του κλάδου. Διερευνούμε συνεχώς πιθανές προτάσεις και βελτιώσεις και είμαστε σε συνεχή διάλογο ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στον εμβολιασμό τώρα αλλά και για τις επόμενες γενιές.


  1. .ΣΦΕΕ: «Η σημασία της πρόληψης μέσω του Εμβολιασμού», σελ. 10
  2. .Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας ΕΟΠΥΥ – Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Αριθμός Φύλλου 4898, 1 Νοεμβρίου 2018).
  3. .Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2018 – 2019, Υπουργείο Υγείας, Αρ. Πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.66202, Αθήνα, 5/9/2018
  4. .Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων 2019, Υπουργείο Υγείας, Αρ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.48177, Αθήνα, 25/6/2019
  5. .ΣΦΕΕ: «Η σημασία της πρόληψης μέσω του Εμβολιασμού», σελ. 11-12