Hero Image

Η δραστηριότητά μας στα Εμβόλια

Ζήτημα δημόσιας υγείας

Τα εμβόλια αποτελούν από τις πιο επιτυχείς παρεμβάσεις για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και είμαστε περήφανοι γιατί στην επιτυχία αυτή έχει συμβάλλει τα μέγιστα και η MSD.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο στην κάλυψη του παιδικού όσο και του εφηβικού1 και ενήλικου πληθυσμού.2

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Υγείας και τα εμβόλια που περιλαμβάνει παρέχονται δωρεάν από τον δημόσιο φορέα υγειονομικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (2018)3.

Η Αξία του Εμβολιασμού

Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέλαβε την επίβλεψη των προγραμμάτων εμβολιασμού παγκοσμίως το 19744, μόλις το 5% των παιδιών σε όλο τον κόσμο έκανε τα συνιστώμενα εμβόλια έναντι θανατηφόρων ασθενειών, όπως η διφθερίτιδα, η ιλαρά και ο κοκκύτης. Σήμερα, το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 80%5. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι ανά την υφήλιο προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού καθώς σήμερα περισσότερες από 20 ασθένειες μπορεί να προληφθούν, μέσω του εμβολιασμού6.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός συμπεριλαμβάνεται σε έναν από τους 17 βιώσιμους στόχους των Ηνωμένων Εθνών μέχρι το 2030 για τη διασφάλιση της υγείας και της ευεξίας του πληθυσμού ώστε να επιτευχθεί ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη5.

Η πανδημία COVID-19 και οι σχετικές διαταραχές έχουν καταπονήσει τα συστήματα υγείας, επηρεάζοντας σημαντικά την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, καθώς 23 εκατομμύρια παιδιά παρέλειψαν τον εμβολιασμό ρουτίνας για το έτος 2020, μειώνοντας το ποσοστό της παγκόσμιας εμβολιαστικής κάλυψης κατά 83% σε σχέση με το 20197
Ενδεικτικά εκτιμάται ότι παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 2020, ο αριθμός των ανεμβολίαστων παιδιών αυξήθηκε κατά 3,4 εκατομμύρια7

Ο υπολογιστής σου είναι προστατευμένος. Εσύ;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), με την εξαίρεση του καθαρού πόσιμου νερού, καμία άλλη παρέμβαση στη δημόσια υγεία δεν έχει σώσει τόσες ζωές, όσες τα εμβόλια7.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ MSD ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Η MSD έχει μια μακρά ιστορία στην ανακάλυψη, παραγωγή και διάθεση εμβολίων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Πάνω από 100 χρόνια, ανακαλύπτουμε και αναπτύσσουμε καινοτόμα εμβόλια συμβάλλοντας στην πρόληψη μερικών εκ των πιο σημαντικών ασθενειών παγκοσμίως.

Μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της επιστήμης παγκοσμίως, ο Dr. Maurice Hilleman ανέπτυξε περισσότερα από 40 εμβόλια για χρήση σε ανθρώπους και ζώα κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Μαζί με τους Jonas Salk and Albert Sabin συγκαταλέγονται μεταξύ των επιστημόνων που πρόσφεραν με το έργο τους τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης. Από το 1956 έως το 1984, ο Dr. Maurice Hilleman ήταν επικεφαλής του τμήματος Ιών και Κυτταρικής Βιολογίας της MSD και θεωρείται πρωτοπόρος στο πεδίο των εμβολίων.

Συνεχίζουμε την Πορεία Ανακαλύψεων

Πετύχαμε πολλά στο παρελθόν. Σήμερα συνεχίζουμε αυτή την πορεία με το βλέμμα στο μέλλον. Η MSD παραμένει μια εταιρεία που επικεντρώνεται στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων, μια σύνθετη ερευνητική δραστηριότητα, διεξάγοντας προγράμματα αιχμής με σκοπό να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών.

ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ

Η MSD είναι περήφανη που αποτελεί μέρος μιας πρωτοποριακής συνεργασίας με σκοπό την μάχη ενάντια στον ιό Έμπολα. Η συνεργασία μας αυτή αποτελεί συνέχεια της ιστορίας μας στην ανακάλυψη εμβολίων για νέο-εμφανιζόμενες μεταδοτικές ασθένειες.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Για μας, η διεύρυνση της πρόσβασης στα εμβόλιά μας, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον παραμένει δέσμευση. Επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του συστήματος υγείας και του φαρμακευτικού κλάδου. Διερευνούμε συνεχώς πιθανές προτάσεις και βελτιώσεις και είμαστε σε συνεχή διάλογο ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στον εμβολιασμό τώρα αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Η πολιτική για το Πρόγραμμα Εμβολιασμών των Παιδιών-Εφήβων και Ενηλίκων καθορίζεται από το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις σχετικές συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες στο χώρο των εμβολίων και των λοιμώξεων και στελέχη που υπηρετούν στη Δημόσια Υγεία.
Το Πρόγραμμα Παιδικών Εμβολιασμών μπορεί να διαμορφωθεί και να αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα. Με βάση το πρόγραμμα αυτό, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας καλύπτονται με εμβόλια κατά των μεταδοτικών ασθενειών που μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τη Δημόσια Υγεία, θωρακίζοντας τη χώρα μέσω της απόκτησης συλλογικής ανοσίας του πληθυσμού.
Η τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων στην Ελλάδα, καθώς και του Προγράμματος Εμβολιασμού Ενηλίκων, έγινε το Φεβρουάριο του 2023.
Αναλυτικά το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων εδώ και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων εδώ.
Στην MSD δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην αξιόπιστη ενημέρωση του κοινού γύρω από την αξία και τα οφέλη του εμβολιασμού, ιδιαίτερα στις τρέχουσες κοινωνικές συνθήκες όπου μια σειρά παράγοντες τον καθιστούν επιτακτική ανάγκη (ανάδυση παλαιών νοσημάτων και εμφάνιση νέων, αντί-εμβολιαστικό κίνημα, δημογραφικές εξελίξεις, κλπ.)8
Για τον λόγο αυτό, ήδη από το 2017 υλοποιούμε εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την αξία του εμβολιασμού ή την πρόληψη κατά συγκεκριμένων ιών και νοσημάτων με τη συνεργασία επιστημονικών εταιριών.

Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της επιστήμης στη «θωράκιση» της δημόσιας υγείας και αποτελεί δείκτη ευημερίας για κάθε κοινωνία.

Νίκος Μαρκουλάτος

Επικεφαλής τμήματος Eμβολίων

Η ανακάλυψη και παραγωγή νεών εμβολίων είναι μια σύνθετη διαδικασία γεμάτη προκλήσεις, απαραίτητη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Με γνώμονα, την πλούσια παράδοση των προκατόχων μας συνεχίζουμε για να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο το έργο τους.

Γιώργος Τρίμης

Ιατρικό Τμήμα, επικεφαλής στα Εμβόλια και τα Λοιμώδη Νοσήματα

Previous
Next

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό κατά του HPV.

Έχουμε τη ΔΥΝΑΜΗ!

Με δυναμικό αλλά και συναισθηματικό τρόπο, η νέα εκστρατεία μας για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), φέρνει στο επίκεντρο τη σημασία του να προστατεύσουμε σήμερα τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια μας.

Στα μάτια τους άλλωστε, είμαστε οι Super ήρωες που μπορούμε να τα προστατεύσουμε από τα πάντα. Σήμερα έχουμε τη δύναμη και τα βάζουμε και με τον καρκίνο: εμβολιάζουμε κορίτσια και αγόρια 9-18 ετών, κατά του HPV και τα προστατεύουμε από διάφορες μορφές καρκίνου και τα γεννητικά κονδυλώματα.9

Αξίζει να σημειωθεί:

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ευθύνεται για 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως, επηρεάζοντας σημαντικά και τα δύο φύλα, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και αιδοίου, της κεφαλής & τραχήλου*, του πέους*, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων10.

Το υψηλό φορτίο της νόσου σε συνδυασμό με την ύπαρξη αποτελεσματικών μέτρων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης, ανέδειξαν την ανάγκη για την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων που σχετίζονται με  τον HPV.  Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν παγκόσμιες και ευρωπαϊκές στρατηγικές για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV11.

Σύμφωνα με το ΕΠΕ, ο εμβολιασμός κατά του HPV συστήνεται σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9-18 ετών και σε άτομα αυξημένου κινδύνου/ομάδες υψηλού κινδύνου, 18-26 ετων.
* δεν περιλαμβάνονται στις επίσημες ενδείξεις του εμβολίου εδώ

Διεθνείς Στρατηγικές και Τοπικές Πρωτοβουλίες για τον HPV

Αύγουστος 2020 - ΠΟΥ

World Health Organization

o Π.Ο.Υ. ορίζει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ως πρόβλημα δημόσιας υγείας και ζητά την εξάλειψή του μέσω μιας παγκόσμιας στρατηγικής  με τους εξής στόχους (90-70-90) μέχρι το 2030:

 • Το 90% των κοριτσιών να εμβολιαστούν πλήρως κατά του HPV έως την ηλικία των 15 ετών
 • Το 70% των γυναικών να υποβληθούν σε έλεγχο με δοκιμασία υψηλής ακρίβειας σε ηλικία 35 ετών και ξανά σε ηλικία 45 ετών
 • Το 90% των γυναικών που έχουν διαγνωσθεί με προ-καρκινική αλλοίωση ή καρκίνο τραχήλου να τύχουν της ενδεδειγμένης θεραπείας και υποστηρικτικής φροντίδας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φορέα εδώ.


Νοέμβριος 2020 - ECCO

European Cancer Organization

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καρκίνου (ECCO) ανακοινώνει πλάνο για την εξάλειψη των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων με τέσσερις στόχους, μεταξύ των οποίων , συστήνεται ο εμβολιασμός κατά του HPV και στα δύο φύλα με επαρκή επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης, η εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων προ συμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με HPV τεστ, η παροχή θεραπειών σύμφωνα με τις οδηγίες βέλτιστης πρακτικής, φροντίδας και υποστήριξης των ασθενών  καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φορέα εδώ.


Νοέμβριος 2020 - Ελληνική Συμμαχία HPV

Ελληνική Συμμαχία HPV

H Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι η σύμπραξη τριών Συλλόγων Ασθενών, του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας, «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων, γυναικών και αντρών, γονέων και μη, καθώς και των φορέων υγείας σχετικά με τον HPV, τις παθήσεις που αυτός προκαλεί, την σημασία της πρωτογενούς (μέσω εμβολιασμού) και δευτερογενούς πρόληψης (μέσω τακτικού προληπτικού ελέγχου), τον τρόπο έγκαιρης διάγνωσης αλλά και την σωστή και ενδεδειγμένη θεραπεία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Παράλληλα, συ-στρατεύεται στην προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επίτευξη τριών στόχων (90/70/90) έως το 2030.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φορέα εδώ.


Ιανουάριος 2021 - 125 Φορείς

ΕΛΛΗΝΙΚΉ HPV ΕΤΑΙΡΙΑ

125 Φορείς στην Ελλάδα υποστηρίζουν την Στρατηγική του Π.Ο.Υ. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με Αίτημα προς την Ελληνική Πολιτεία για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φορέα, εδώ.


Φεβρουάριος 2021 - ΕΕ

EUROPEAN COMMISSION

Η Ε.Ε. ανακοινώνει το  Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου με πρώτο άξονα την πρόληψη του καρκίνου, καθώς το 40% των περιστατικών καρκίνου στην Ε.Ε. μπορούν να προληφθούν. Μεταξύ των προληπτικών δράσεων αναφέρονται  ο HPV-εμβολιασμός του >90% των κοριτσιών και η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού των αγοριών και η εφαρμογή Προγράμματος Προ-συμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας στο 90% του πληθυσμού μέχρι το 2025.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φορέα εδώ


Eκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό κατά του Έρπητα Ζωστήρα 

«Κάθε στιγμή της ζωής είναι σημαντική. Μην περιμένεις να την στερηθείς για να την εκτιμήσεις!»

H εκστρατεία της MSD για τη σημασία της πρόληψης του έρπητα ζωστήρα μέσω του εμβολιασμού «βγήκε στον αέρα» με σκοπό να θυμίσει την αξία της προστασίας από μία νόσο που μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής του ασθενή.

Η εκστρατεία είχε πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι της διπλανής πόρτας, το γνωστό τηλεοπτικό δίδυμο της «Μουρμούρας» που εξηγούσε τη σημασία μιας ασήμαντης στιγμής.


 1. Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων 2023, Υπουργείο Υγείας, Αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.7601 , Αθήνα, 7/2/23 Διαθέσιμο εδώ, πρόσβαση: Φεβρουάριος 2023.
 2. Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2023, Υπουργείο Υγείας, Αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.7610, Αθήνα, 7/2/23 Διαθέσιμο εδώ: πρόσβαση: Φεβρουάριος 2023.
 3. Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας ΕΟΠΥΥ – Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Αριθμός Φύλλου 4898, Διαθέσιμο εδώ: πρόσβαση: 1 Νοεμβρίου 2018
 4. World Health Organization, World Health Assembly, 27. (‎1974)‎. WHO expanded programme on immunization. Διαθέσιμο εδώ, πρόσβαση: Ιούνιος 2021.
 5. United Nations, Take Action for the Sustainable Development Goals. Διαθέσιμο εδώ, πρόσβαση: Ιούνιος 2021.
 6. World Health Organization, Vaccines and immunization. Διαθέσιμο εδώ, πρόσβαση: Ιούνιος 2021.
 7. World Health Organization, Immunization Coverage. Διαθέσιμο εδώ, πρόσβαση: Ιούλιος 2021.
 8. World Health Organization, Vaccines and Immunization, Διαθέσιμο εδώ: πρόσβαση: Απρίλιος 2022
 9. Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων 2023, Υπουργείο Υγείας, Αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.7601 , Αθήνα, 7/2/23 Διαθέσιμο εδώ, πρόσβαση: Φεβρουάριος 2023.
 10. De Martel C, Ferlay J, Franceschi S, et al. 2012. “Global burden of cancers attributable to infections in 2008: A review and synthetic analysis “. Lancet Oncology 2012; 13(6):607-615. Διαθέσιμο εδώ, & νέα έκδοση: De Martel C, Plummer M, et al. 2016. “Global burden of cancers attributable to infections in 2012: A synthetic analysis”. Lancet Oncology 2012; 4(9):609-616. Διαθέσιμο εδώ, πρόσβαση: Δεκέμβριος 2022
 11. World Health Organization. Cervical Cancer Elimination Plan,διαθέσιμο εδώ και εδώ.EU Beating Cancer Plan,διαθέσιμο εδώ. European Cancer Organization. HPV Elimination, διαθέσιμο εδώ, πρόσβαση: Δεκέμβριος 2022

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενηµέρωση του κοινού και σε καµία περίπτωση δεν µπορούν να αντικαταστήσουν τη συµβουλή ιατρού ή άλλου αρµοδίου επαγγελµατία υγείας.

GR-NON-00733