Hero image

Η δραστηριότητά μας στην Ογκολογία

Τα περιστατικά καρκίνου αυξάνονται συνεχώς

Καθώς τα περιστατικά καρκίνου αυξάνονται συνεχώς, ο αγώνας ενάντια στη νόσο γίνεται προσωπική υπόθεση – όχι μόνο για τους ασθενείς και τους οικείους τους, αλλά και για εκείνους που είναι αφοσιωμένοι στην αντιμετώπιση του καρκίνου και στην ανακάλυψη νέων θεραπειών.

18,1 εκατ.

Παγκοσμίως, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (2018) σημειώθηκαν 18,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά ασθενών με καρκίνο, ενώ 9,6 εκατομμύρια ασθενείς απεβίωσαν εξαιτίας της νόσου.

29,5 εκατ.

Η εκτίμηση είναι ότι το 2040 τα νέα περιστατικά ασθενών με καρκίνο παγκοσμίως θα ξεπεράσουν τα 29,5 εκατομμύρια.

Οι πέντε πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως

Πνεύμονα
11.6%

2.093.876

Μαστού
11,6%

2.088.849

Παχέος εντέρου
10,2%

1.849.518

Προστάτη
7,1%

1.276.106

Στομάχου
5,7%

1.033.701

Καρκίνος του Πνεύμονα

Παγκοσμίως η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα3

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία το 2018 τα νέα περιστατικά ασθενών με καρκίνο υπολογίζονται σε 67.401 και οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου σε 33.2884

Οι πέντε πιο συχνές μορφές καρκίνου4 είναι του:

Οι πέντε πιο συχνές μορφές καρκίνου4 είναι του:

Πνεύμονα
14,8%
Μαστού
11,5%
Παχέος εντέρου
10,9%
Προστάτη
9,6%
Ουροδόχου κύστης
8,6%

Καρκίνος Πνεύμονα

η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άντρες4

Καρκίνος Μαστού

η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες4

Επιστήμη με όραμα: Ανοσο-Ογκολογία

Σήμερα, κάθε μέλος της ομάδας μας εργάζεται με στόχο να επιταχύνει την διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων και να επισπεύσει την αξιοποίηση νέων προσεγγίσεων για τη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο.

Στην MSD δουλεύουμε με στόχο να μετατρέψουμε την επιστημονική γνώση σε καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες προς όφελος των ασθενών. Στην προσπάθειά μας αυτή στηριζόμαστε στην εμπιστοσύνη των επαγγελματιών Υγείας, με επίκεντρο το αδιάκοπο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Μαίρη Λαμπρούση

Επικεφαλής τμήματος Ογκολογίας

Previous
Next

Η MSD στήριξε την ψηφιακή εκδήλωση του “Τhe Economist Events” με τίτλο: «H ατζέντα της Ελλάδας για τον καρκίνο του πνεύμονα στη μετά κορωνοϊό εποχή», η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠE) στις 2 Μαρτίου 2021.

Διαβάστε εδώ τα πρακτικά του συνεδρίου

Ανοσο-Ογκολογία

Το Παρελθόν

Την δεκαετία του 1950, οι ερευνητές υποστήριζαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα «περιφρουρεί» τον ανθρώπινο οργανισμό, με σκοπό να εντοπίζει και στη συνέχεια να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Νωρίτερα, το ερευνητικό ενδιαφέρον είχαν προσελκύσει τα καρκινικά κύτταρα, καθώς ο καρκίνος θεωρούνταν γενετική ασθένεια.

Το Παρόν

Σήμερα, το ερευνητικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο μικρο-περιβάλλον εντός του οποίου αναπτύσσεται ο καρκίνος, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος, μια προσέγγιση γνωστή ως ανοσο-ογκολογία.

Το Μέλλον

Η ανοσο-ογκολογία δύναται να αναμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί θεραπεύουν τον καρκίνο με απώτερο στόχο το μεγαλύτερο όφελος για τους ασθενείς.

MSD και ανοσο-ογκολογία

>1000

το κλινικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 1000 κλινικές μελέτες σε εξέλιξη παγκοσμίως

>30

με το κλινικό μας πρόγραμμα μελετούμε περισσότερους από 30 τύπους καρκίνου

50

περίπου 50 είναι οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε για την εξέλιξη του κλινικού μας προγράμματος

Η έμπνευσή μας

Πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους για να βοηθήσουμε τα άτομα με καρκίνο και τους φροντιστές τους στο δύσκολο ταξίδι τους.

Τελικά, η πρόοδος που συντελείται μέσα από το έργο μας στη θεραπεία του καρκίνου, δεν θα ήταν εφικτή χωρίς:

  • τη συμμετοχή των ασθενών σε κλινικές δοκιμές
  • την υποστήριξη και συμμετοχή των γιατρών, που πιστεύουν στη σημασία της προαγωγής της θεραπείας των ασθενών μέσω καινοτόμων κλινικών δοκιμών
  • τις οργανώσεις υποστήριξης ασθενών, που στηρίζουν τα άτομα με καρκίνο στο δύσκολο ταξίδι τους


  1. https://www.uicc.org/new-global-cancer-data-globocan-2018# (last accessed at 28/5/2019)
  2. http://gco.iarc.fr/tomorrow/home (last accessed at 28/5/2019)
  3. 300-greece-fact-sheets- Globocan
  4. 900-world-fact-sheets- Globocan
  5. Centers for Disease Control and Prevention. What are the symptoms? Διαθέσιμο:http://www.cdc.gov/cancer/lung/basic_info/symptoms.htm

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενηµέρωση του κοινού και σε καµία περίπτωση δεν µπορούν να αντικαταστήσουν τη συµβουλή ιατρού ή άλλου αρµοδίου επαγγελµατία υγείας.