Hero Image

Μικροβιακή Αντοχή (AMR)

Η κατάχρηση ή η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της μικροβιακής αντοχής.1

Title

Πέντε βασικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε συλλογικές προσπάθειες αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής

1. Νέα αντιβιοτικά χρειάζονται επειγόντως, παρόλα αυτά, υπάρχει σχετικά περιορισμένος αριθμός αυτών σε στάδιο ανάπτυξης.2

Η μικροβιακή αντοχή είναι ένα φυσικό φαινόμενο μέσω του οποίου τα βακτήρια χτίζουν άμυνες κατά των αντιβιοτικών. Η φύση της αντοχής αυτής σημαίνει ότι υπάρχει μία συνεχής ανάγκη για ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τα ανθεκτικά παθογόνα.
Η MSD έχει δεσμευτεί στην έρευνα και ανάπτυξη αντιβιοτικών για πάνω από 80 χρόνια καθώς και στην ανάδειξη νέων θεραπευτικών επιλογών στο πέρας κάθε δεκαετίας. Παρόλα αυτά, σημαντικές επιστημονικές, νομικές και οικονομικές προκλήσεις δυσχεραίνουν την καινοτομία στα αντιβιοτικά, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα μία πολύ σημαντική μείωση στον αριθμό των εταιριών που προχωρούν σε έρευνα και ανάπτυξη αντιβιοτικών και αντιμυκητιασικών παραγόντων, τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αναγνωρίζοντας ότι είναι απίθανο να υπάρχει μια λύση για όλα τα προβλήματα, η MSD και άλλοι εταίροι έχουν προτείνει μία σειρά μεταρρυθμίσεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, δεν έχουμε πολύ χρόνο. Χρειάζεται να συνεργαστούμε με τους ανθρώπους που χαράσσουν την πολιτική ανά τον κόσμο για να βοηθήσουμε την καινοτομία στον τομέα των αντιβιοτικών να ανθίσει μέσα στις επόμενες δεκαετίες.


2. Όταν τα νέα αντιβιοτικά εγκριθούν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συνετά.1

Ενώ το να αναπτύσσουμε νέα αντιμικροβιακά είναι σημαντικό, το να μειώσουμε το βαθμό της αντοχής στα παρόντα φάρμακα είναι εξίσου μεγάλης σημασίας. Η κατάλληλη αντιμικροβιακή θεραπεία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην θεραπεία των ασθενών με λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια και να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να εφαρμόσουμε πολιτικές και προγράμματα που είναι βασισμένα σε επιστημονικά στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν την συνετή συνταγογράφηση και χρήση αντι-μικροβιακών θεραπειών. Στην MSD κάνουμε σημαντικές επενδύσεις για να υποστηρίξουμε την αντιμικροβιακή εποπτεία (ΑMS), βοηθώντας τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν AMS προγράμματα που έχουν σαν κέντρο τον ασθενή και είναι προσαρμοσμένα στα τοπικά επιδημιολογικά στοιχεία, το νοσοκομειακό περιβάλλον και τη διαθεσιμότητα των πόρων.
Επίσης, παρέχουμε σημαντική χρηματοδότηση για να υποστηρίξουμε ένα μεγάλο εύρος πρωτοβουλιών και συνεργασιών στην αντιμικροβιακή διαχείριση (AntiMicrobial Stewardship).

Παγκόσμιες συνεισφορές μας στην AMS:

  • Υποστηρίξαμε την ανάπτυξη διαφόρων κέντρων αναφοράς για την AMS (κέντρα επιτήρησης), σε όλο τον κόσμο3
  • Βοηθήσαμε τους ηγέτες δημόσιας υγείας στην αποτελεσματική παρακολούθηση και αντιμετώπιση αναδυόμενων ανθεκτικών λοιμώξεων, την προώθηση της AMS και την προσαρμογή των αποδεκτών στρατηγικών της ΑMS στις τοπικές τους ανάγκες3
  • Χρηματοδοτήσαμε έναν γύρο στα Βραβεία Ανακαλύψεων νέων διαγνωστικών μεθόδων χρήσιμων για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής (χρηματοδότηση που έχει στόχο να βοηθήσει τους ερευνητές να απογειώσουν τις καινοτόμες ιδέες τους και να βελτιώσουν τις πιθανότητες να κερδίσουν το βραβείο Ερευνητικής Καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου)4

3. Πρέπει να εντοπίσουμε τις τάσεις της μικροβιακής αντοχής και να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα αυτά για να ενημερώσουμε την συνταγογράφησή μας.

Για να διασφαλισθεί ότι τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται συνετά, οι οδηγίες της νοσοκομειακής θεραπείας πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένες και βασισμένες στις τάσεις και τα στοιχεία επί της μικροβιακής αντοχής. Οι μελέτες επιτήρησης μπορούν να μας βοηθήσουν στην ταυτοποίηση αυτών των τάσεων για τα περιστατικά παθογόνων λοιμώξεων και AMR και επίσης στον εντοπισμό αναδυόμενων σημείων κινδύνου μικροβιακής αντοχής.
Στην MSD συνεργαζόμαστε με Φορείς Δημόσιας υγείας, επαγγελματίες υγείας και διαγνωστικούς φορείς για να βοηθήσουμε την συνετή χρήση αντιβιοτικών, συζητώντας μαζί τους τα δεδομένα από τις έρευνες επιτήρησης. Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα επιτήρησης ήταν η μελέτη για την παρατήρηση των τάσεων μικροβιακής αντοχής (SMART), πρόγραμμα το οποίο έχει συλλέξει κοντά στα 500.000 απομονωμένα βακτήρια από 217 σημεία σε 63 χώρες του κόσμου, από το έτος 2002. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της AMR, με την ανανέωση των θεραπευτικών πλάνων και οδηγιών συνταγογράφησης τα οποία και θα διασφαλίσουν την συνετή συνταγογράφηση αντιβιοτικών.5


4. Πρέπει να σκεφτούμε πέρα από την υγεία του ανθρώπου6

Η πρόκληση της AMR είναι πολυδιάστατη και πιστεύουμε ότι η προσέγγιση one health στη χάραξη πολιτικής είναι σημαντική για να κατακτήσουμε την βέλτιστη υγεία ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος. Όταν το ζήτημα αφορά την υγεία των ζώων, τα εμβόλια πρέπει να θεωρούνται πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε βακτηριδιακές λοιμώξεις και ιούς. Η πρόληψη των ασθενειών με την αξιοποίηση των εμβολίων μπορεί να συμβάλει στην μείωση της ανάγκης για αντιμικροβιακές θεραπείες. Η MSD animal health είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμβολίων για την υγεία των ζώων και παρέχει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δόσεις κάθε χρόνο. Επιπλέον, δεσμευόμαστε όλοι σε συνεργατικές προσπάθειες για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των νέων και των ήδη υπαρχόντων αντιβιοτικών τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον όλων των ειδών. Η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της υπεύθυνης παραγωγής είναι ένα ακόμη βασικό δομικό στοιχείο της προσέγγισης One Health.Για να αντιμετωπίσουμε τα αυξανόμενα επίπεδα των αντιβιοτικών στο περιβάλλον, έχουμε δεσμεύσει 100 εκατομμύρια, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα εργοστασιακά απόβλητα δεν θα αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον. Επίσης, συνεργαστήκαμε με τους εταίρους μας στο AMR Industry Alliance, για να ενημερώσουμε τους βιομηχανικούς μας στόχους που έχουν ως βάση την επιστήμη και να συμβάλουμε στην διασφάλιση εξονυχιστικών ελέγχων των εφοδιαστικών αλυσίδων βιομηχανίας και παραγωγής .


5. Η στιγμή να δράσουμε για την AMR είναι τώρα.

Έχουμε λάβει πολλά προειδοποιητικά σημάδια για τους κινδύνους της AMR. Μέσω της συνεργασίας μας με την επιστημονική κοινότητα και με τους υπεύθυνους για την χάραξη της πολιτικής ,αυτό είναι κάτι που μπορούμε να προλάβουμε. Όλοι έχουμε τον ρόλο μας στην επόμενη σελίδα για την προετοιμασία του κόσμου απέναντι στην επόμενη υγειονομική κρίση. Γνωρίζουμε ότι χωρίς τις απαραίτητες ενέργειες, η AMR θα έχει σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να λάβουμε μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι θα έχουμε τα αντιβιοτικά που χρειαζόμαστε εμείς, αλλά και οι επόμενες γενιές.


Μικροβιακή Αντοχή

Η κατάχρηση ή η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες της μικροβιακής αντοχής7

ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

Υπάρχει τεράστια ανάγκη να βρεθούν λύσεις για το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Η έρευνα και η καινοτομία θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη νεών αντιβιοτικών

ΟΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Η ορθή διαχείριση των μικροβιακών παραγόντων προωθεί την ενδεδειγμένη χρήση των αντιβιοτικών στοχεύοντας στη μείωση της αντοχής.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Τα μέτρα πολιτικής μπορούν να δώσουν ώθηση στην καινοτομία και στον εξορθολογισμό της χρήσης αντιβιοτικών

H MSD δεσμεύεται

να διατηρεί ένα πλούσιο πρόγραμμα Έρευνας & Ανάπτυξης με στόχο την αντιμετώπιση ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών για την πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμωδών νοσημάτων

να παρακολουθεί τις τάσεις στην μικροβιακή αντοχή, όπως αποδεικνύεται από τη μακρόχρονη προσήλωσή μας στην εκπόνηση μελετών επιτήρησης

να υποστηρίζει την υπεύθυνη χρήση των αντιμικροβιακών παραγόντων ώστε να συμβάλλει στην ανακοπή της αντοχής των μικροβίων και τη διατήρηση των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών

να εισηγείται βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στα οικονομικά κίνητρα για την υποστήριξη και την επιτάχυνση της καινοτομίας στην ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών παραγόντων, εμβολίων, υπηρεσιών και λύσεων

1. World Health Organization. Antimicrobial resistance. Key Facts. Διαθέσιμο στο: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antimicrobial-resistance
2. The Lancet. Global burden of bacterial antimicrobial resistance in 2019: a systematic analysis. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02724-0/fulltext (Last accessed: June 2022)
3. MSD. ADDRESSING A GLOBAL PUBLIC HEALTH THREAT: ANTIMICROBIAL RESISTANCE, page 8. https://www.msd.com/wp-content/uploads/sites/9/2021/06/addressing-a-global-threat-AMR.pdf (Last accessed: June 2022)
4. Longtitude Prize. Longitude Prize launches new seed funding to drive innovation in rapid tests to help reduce AMR. https://longitudeprize.org/press-release/longitude-prize-launches-new-seed-funding-to-drive-innovation-in-rapid-tests-to-help-reduce-antibiotic-resistance/. (Last accessed: June 2022)
5. MSD. ADDRESSING A GLOBAL PUBLIC HEALTH THREAT: ANTIMICROBIAL RESISTANCE, page 10. https://www.msd.com/wp-content/uploads/sites/9/2021/06/addressing-a-global-threat-AMR.pdf (Last accessed: June 2022)
6. MSD. ADDRESSING A GLOBAL PUBLIC HEALTH THREAT: ANTIMICROBIAL RESISTANCE. https://www.msd.com/wp-content/uploads/sites/9/2021/06/addressing-a-global-threat-AMR.pdf (Last accessed: June 2022)
7. WHO report on surveillance of antibiotic consumption (2016-2018 early implementation), page 10. https://www.who.int/publications/i/item/who-report-on-surveillance-of-antibiotic-consumption (Last accessed: June 2022)

GR-NON-00705