Ο 2ος Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας αποτυπώνει τη στρατηγική μας αλλά και την πρόθεσή μας για την βελτίωση της υγείας των Ελλήνων πολιτών, προσφέροντας στην ελληνική κοινωνία, όχι μόνο με καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές, αλλά επιπλέον υποστηρίζοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη.

Πρόσβαση στην υγεία

Επιθυμούμε να βελτιώνουμε διαρκώς την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης σημαντικών ασθενειών και νοσημάτων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, να προστατέψουμε την δημόσια υγεία από σοβαρές ασθένειες αλλά και να προλάβουμε την ανάπτυξη ασθενειών μέσω του εμβολιασμού.

Για την αξία του εμβολιασμού, την προστασία από τον τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων του HPV και τον έρπητα ζωστήρα, η MSD σε συνεργασία με Επιστημονικές Εταιρίες και σημαντικούς εταίρους έχει διαδώσει το μήνυμα της πρόληψης σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Διαβάστε περισσότερα για το σύνολο των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει τα τελευταία χρόνια εδώ

Εργαζόμενοι

Αναγνωρίζουμε ότι η πρόοδος μας οφείλεται στην ακεραιότητα, τη γνώση, τη φαντασία, τις ικανότητες, τη διαφορετικότητα αλλά και την ομαδικότητα που χαρακτηρίζει τους εργαζομένους μας. Καθημερινά οι άνθρωποι μας εργάζονται για να σώσουν και να βελτιώσουν ζωές ασθενών και εμείς φροντίζουμε να τους στηρίζουμε σε αυτήν την αποστολή με την παροχή ενός μεγάλου φάσματος υπηρεσιών φροντίδας, υγείας και ευεξίας. Επιπλέον καλλιεργούμε ένα θετικό και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας το οποίο δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης, καλλιεργεί νέες γνώσεις, αναγνωρίζει τα ξεχωριστά ταλέντα των ανθρώπων και επιβραβεύει τις επιδόσεις, σημαντική προϋπόθεση για την ευημερία των ανθρώπων μας και την ανάπτυξη μιας υπεύθυνης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον

Με δεδομένο τον ήδη περιορισμένο πλούτο των παραγωγικών πηγών και την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια , καθαρό νερό και άλλες φυσικές πηγές που προκύπτουν λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της οικονομικής ανάπτυξης, έχουμε χρέος και ευθύνη να προστατέψουμε τους φυσικούς μας πόρους και να συμβάλλουμε στην εξοικονόμησή τους.
Το 2017, ανακοινώσαμε ένα νέο πλαίσιο περιβαλλοντικών στόχων βιώσιμης ανάπτυξης προκειμένου να βοηθήσουμε την εταιρία μας να πετύχει σε ένα περιβάλλον όπου οι φυσικές πηγές ολοένα και μειώνονται.

Διαβάστε περισσότερα

Στην Ελλάδα έχουμε ως κύριο μέλημα
Τη μείωση κατανάλωσης νερού
Τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
Τη μείωση αποβλήτων

Τοπική Κοινωνία

Επιθυμούμε οι δράσεις που υλοποιούμε να έχουν θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία που δραστηριοποιούμαστε και προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στις ανάγκες ΜΚΟ μέσω του εθελοντικού έργου μας. Η καινοτόμος πολιτική εθελοντισμού της MSD σε παγκόσμιο επίπεδο, MSD Gives Back, παρέχει σε κάθε υπάλληλο, σε κάθε τοποθεσία δραστηριοποίησης, την ευκαιρία να διαθέσει έως και 40 ώρες αμειβόμενου χρόνου κάθε έτος για να βοηθήσει ένα Mη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής του.

Στην Ελλάδα, ακολουθούμε πιστά αυτήν την πολιτική η οποία συμβαδίζει με το πάθος των εργαζομένων μας για ενέργειες εθελοντισμού. Από το 2016 και μέχρι σήμερα, κάθε μήνα η ομάδα εθελοντισμού της MSD στηρίζει έναν ή περισσότερους Οργανισμούς σύμφωνα με τις ανάγκες του. Για το 2018 ο απολογισμός είναι ιδιαίτερα πλούσιος και αφορά σε Οργανισμούς όπως η ΕΛΕΠΑΠ, το ΠΕΚΑΜΕΑ, το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Χωριά SOS, το Ορφανοτροφείο του Βόλου και πρόσφατα την Κιβωτό του Κόσμου.

Αναλυτικά μέσα στο 2018 υλοποιήσαμε όλες τις παρακάτω ενέργειες

Δημιουργικό εργαστήρι για την ΕΛΕΠΑΠ και ΠΕΚΑΜΕΑ στο πλαίσιο των οποίων οι άνθρωποι της MSD φτιάχνουν πασχαλινά δώρα τα οποία χρησιμοποιούν μετά οι Οργανισμοί προς πώληση

Φιλοξενία bazaar των Οργανισμών ΕΛΕΠΑΠ, ΠΕΚΑΜΕΑ και Χαμόγελο του Παιδιού στη διάρκεια των οποίων οι εργαζόμενοι αγόρασαν τα πασχαλινά τους δώρα

Συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών βρεφικής φροντίδας για τα χωριά SOS

Συγκέντρωση χρημάτων για τις ανάγκες των παιδιών του Χαμόγελου του Παιδιού και του Ορφανοτροφείου του Βόλου

Εθελοντική εργασία στην «Κιβωτό του Κόσμου». Η ενέργεια αφορούσε την παροχή εθελοντικής εργασίας στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης όπου φιλοξενούνται κάθε χρόνο 60 παιδιά περίπου και οι συνοδοί τους, αλλά και στις δομές φιλοξενίας της οργάνωσης στο Βόλο και τα Ιωάννινα.

Καθαρισμός της παραλίας του Αλίμου

Συγκέντρωση χρημάτων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες στο Μάτι

Παροχή 280 γευμάτων στο Μπορούμε

Ημέρα Εθελοντισμού, 7 Δεκεμβρίου. Κάθε χρόνο στη διάρκεια αυτής της ημέρας ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες πολλών Οργανισμών σε όλη την Ελλάδα. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων έχουμε είτε ανακαινίσει εγκαταστάσεις Οργανισμών, έχουμε μαγειρέψει γεύματα, έχουμε καθαρίσει χώρους κτλ.

Οι εργαζόμενοι της MSD προσέφεραν

0

ώρες εθελοντικής εργασίας
το 2016.

0

ώρες εθελοντικής εργασίας
το 2017.

Ηθική και διαφάνεια

Φιλοδοξούμε να είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία στη φροντίδα υγείας στον κόσμο και να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων. Για να το πετύχουμε χρειάζεται να κερδίζουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη των πελατών, των συνεργατών , των εργαζομένων μας αλλά και του γενικότερου κοινού και να λειτουργούμε προς όφελος όλων εκείνων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Για αυτό το λόγο έχουμε υιοθετήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας, δηλαδή συγκεκριμένες πολιτικές και διαδικασίες που διευκολύνουν την συμμόρφωση με νόμους και κανονισμούς και υπαγορεύουν τις διαδικασίες πώλησης των φαρμακευτικών μας σκευασμάτων, των εμβολίων και άλλων προϊόντων μας. Επιπλέον οι Αξίες & τα Πρότυπα μας λειτουργούν προς αυτήν την κατεύθυνση και δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες των ασθενών, τονίζουν τη δέσμευση μας στην Ηθική και Διαφάνεια, υπογραμμίζουν το σεβασμό στους εργαζομένους μας και τη δέσμευση μας για καινοτομία και επιστημονική αριστεία.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας μας, οι Aξίες και τα Πρότυπα μας είναι το θεμέλιο της ηθικής της εταιρείας μας και όλοι οι εργαζόμενοι αναμένεται να συμπεριφέρονται ηθικά και σε συμμόρφωση με τα παραπάνω. Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Κεντρική Διοίκηση της MSD, επιβλέπουν το συνολικό πρόγραμμα συμμόρφωσης της εταιρείας το οποίο αποτελεί μόνο το ένα τμήμα της συνολικής δέσμευσής μας ως προς τον δεοντολογικό, ανοικτό και χαρακτηριζόμενο από διαφάνεια τρόπο λειτουργίας. Πιστεύουμε όμως ότι είναι το κατάλληλο σημείο εκκίνησης.

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης

Sustainable Development Goals (SDGs)

Tον Σεπτέμβριο του 2015, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs) με στόχο να εξαλείψουν οριστικά την φτώχεια, να καταπολεμήσουν την ανισότητα και την αδικία και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2030. Η MSD έχει δεσμευτεί το έργο της να συμβαδίζει με την υλοποίηση αυτών των στόχων, έχοντας θετική επίδραση στις ζωές των ανθρώπων και στην υλοποίηση των επιχειρηματικών στόχων του Οργανισμού.

Ως μια ηγέτιδα εταιρία στην επιστήμη της ζωής, ο στόχος SDG 3 (Καλή υγεία και ευζωία) βρίσκεται στο κέντρο των επιχειρηματικών μας προτεραιοτήτων και συνδέεται άμεσα με την αποστολή μας να σώζουμε και να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων. Παράλληλα υποστηρίζουμε τους στόχους

  • SDG 5 Iσότητα των φύλλων
  • SDG 6 Καθαρό νερό – Αποχέτευση
  • SDG 7 Φθηνή και καθαρή ενέργεια
  • SDG 8 Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη
  • SDG 12 Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή
  • SDG 13 Δράση για το κλίμα
  • SDG 17 Συνεργασία για τους στόχους

Στην MSD Ελλάδος, οι προτεραιότητες μας συνδέονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ως εξής :

ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ MSD

LIVE IT : πρόγραμμα φροντίδας και ευεξίας για τους εργαζομένους της MSD το οποίο αφενός παρέχει υπηρεσίες φροντίδας και αφετέρου κινητοποιεί του ίδιους στην φροντίδα που χρειάζεται να δείχνουν στον εαυτό τους με σκοπό μια υγιέστερη ζωή εντός και εκτός γραφείου.

MSD Gives back : Πρόγραμμα εθελοντισμού : Η καινοτόμος πολιτική εθελοντισμού της MSD σε παγκόσμιο επίπεδο, MSD Gives Back, παρέχει σε κάθε υπάλληλο, σε κάθε τοποθεσία δραστηριοποίησης, την ευκαιρία να διαθέσει έως και 40 ώρες αμειβόμενου χρόνου κάθε έτος για να βοηθήσει ένα Mη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής του.

Πολιτικές εργασίας της MSD Επιθυμία μας στην MSD Ελλάδος είναι να παρέχουμε ένα εργασιακό περιβάλλον που συμβαδίζει με τις ανάγκες του 21ου αιώνα, εκπροσωπεί ισοδύναμα το γυναικείο και το αντρικό φύλλο, αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και αναδεικνύει τα ταλέντα των ανθρώπων μας. Η διαφορετικότητα και ενσωμάτωση (diversity and inclusion) είναι δομικά στοιχεία της επιτυχίας μας ως εταιρία και απαραίτητα για τις καινοτομίες του μέλλοντος. Καλλιεργούμε καθημερινά ένα περιβάλλον στο οποίο αναγνωρίζεται η αξία και η μοναδικότητα των ανθρώπων μας.

Oι δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνουν παραγωγή προϊόντων ωστόσο καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για

Τη μείωση κατανάλωσης νερού

Τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Τη μείωση αποβλήτων

Εσωτερικά υλοποιούνται τακτικές ενημερώσεις για την ανάγκη μείωσης κατανάλωσης νερού και έχουν ήδη τοποθετηθεί βρύσες με φωτοκύτταρο που βοηθούν στην εξοικόνομηση νερού.

Προκειμένου να συμβάλλουμε στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μειώσαμε τα βενζινοκίνητα οχήματα κατά 63% το 2015 και μείναμε πιστοί στο στόχο μας για αντικατάσταση όλων των οχημάτων μας με diesel. Σήμερα ο στόλος της εταιρίας μας αποτελείται μόνο από οχήματα diesel.

Για τη μείωση των αποβλήτων, εφαρμόζουμε διαδικασίες διαχωρισμού των αποβλήτων μας με διαλογή στην πηγή, διαθέτοντας κάδους ανακύκλωσης για το χαρτί, το αλουμίνιο, των μελανοδοχείων και τόνερ, των ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών συσκευών, των λαμπτήρων και των μπαταριών.

Ενημερώνουμε συχνά τους εργαζομένους μας για πολιτικές που βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος και συμμετέχουμε σε δράσεις δεντροφύτευσης και καθαρισμού παραλίας.

Αντιλαμβανόμαστε την αναδυόμενη ανάγκη να ανακαλύπτουμε έξυπνους και βιώσιμους τρόπους προκειμένου να επεκτείνουμε την πρόσβαση στην φροντίδα υγείας, ειδικά για πληθυσμούς που έχουν αυξημένες ανάγκες φροντίδας και αναπτύσσουμε συνεργασίες με άλλους εταίρους προκειμένου να συμβάλλουμε τα μέγιστα.

1ος Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης GRI G4

Το 2017 εκδώσαμε τον πρώτο μας απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης με στόχο να ενημερώσουμε όλους τους συνεργάτες, πελάτες μας αλλά και ευρύ κοινό για τις δράσεις μας αλλά και να μοιραστούμε μαζί τους την ευθύνη μας να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο.

1ος Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης GRI G4

Kαμπάνιες Ενημέρωσης Εμβολίων

Η MSD υλοποιεί από το 2017 εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για την υποστήριξη του εμβολιασμού υπό την αιγίδα Επιστημονικών εταιριών.

Η πρώτη εκστρατεία ενημέρωσης αφορούσε την αξία του εμβολιασμού και τέλεσε υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.

Tίτλος εκστρατείας :

«Εμβολιάζομαι. Θωρακίζομαι»

Στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης κοινού ήταν :

να επισημάνει στο ευρύ κοινό την αξία και τα οφέλη του εμβολιασμού,

να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να συντελέσει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις ενδεικνυόμενες ομάδες με βάση τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Η δεύτερη αφορούσε την πρόληψη έναντι των καρκίνων και των νοσημάτων που σχετίζονται με τον HPV

H εκστρατεία εμβολιασμού για τον HPV έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και την ανάγκη εμβολιασμού, προκειμένου να προστατευθούν οι γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλα σοβαρά νοσήματα.
Η καμπάνια ενημέρωσης τέθηκε υπό την αιγίδα :

της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων

της Ελληνικής Εταιρίας Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης

του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων

Η τρίτη αφορούσε την πρόληψη από τον ιό του Έρπητα ζωστήρα

H εκστρατεία εμβολιασμού για τον έρπητα ζωστήρα έχει στόχο την ενημέρωση του κοινού για:

τον έρπητα ζωστήρα και των σχετιζόμενων με αυτόν επιπλοκών

τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι του έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών

Η εκστρατεία ενημέρωσης τέθηκε υπό την αιγίδα :

  • της Ελληνικής Εταιρίας Αλγολογίας (Μελέτης & Θεραπείας του πόνου)
  • του Ελληνικού Τμήματος της Iasp & Effic
  • του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

MSD For Mothers

Πρόγραμμα Μητέρα και Παιδί στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης MSD for Mothers, υλοποιήθηκε και στη χώρα μας το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί» από τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδος.

Διαβάστε περισσότερα