Hero Image

ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ

Η AGATA JAKONCIC, MANAGING DIRECTOR ΤΗΣ MSD ΕΛΛΑΔΟΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ, ΕΞΗΓΕΙ ΤΑ ΑΘΟΡΥΒΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Κ της Καθημερινής στις 29/11/2020

Agata Jakoncic, Managing Director MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας.

Η καινοτομία αποτελεί θεμελιώδη λίθο στην εξέλιξη της κοινωνίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Στον τομέα της υγείας, η καινοτομία έχει αποδείξει ότι στηρίζει τη ζωή των ασθενών, αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο έχουν μειωθεί κατά 27% από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στις ΗΠΑ, με το 73% αυτού του οφέλους να οφείλεται στις νέες θεραπείες. Παράλληλα, η καινοτομία ενισχύει την οικονομία, με δυνατότητα εξοικονόμησης μέχρι 1,4 τρισ. δολαρίων από τον παιδικό εμβολιασμό, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ κατά τα έτη 1994-2013. Στη νέα πρόκληση της εποχή μας με τη νόσο Covid-19, οι καινοτόμες βιοφαρμακευτικές εταιρείες μένουν πιστές στο έργο τους επιδεικνύοντας μια συλλογική ανταπόκριση χωρίς προηγούμενο για να διασφαλίσουν την υγεία του πληθυσμού, με 1.567 κλινικές μελέτες παγκοσμίως σε 574 θεραπείες και 51 εμβόλια μέσα σε λιγότερο από ένα έτος από την έναρξη της πανδημίας.

Το όφελος της καινοτομίας στην υγεία έχει αποτυπωθεί και στην Ελλάδα, καθώς έχει μελετηθεί ότι η φαρμακευτική καινοτομία συνεισέφερε στο 44% της συνολικής αύξησης της μακροζωίας που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1995-2010. Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα τη διασφάλιση της συνέχειας της πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα στα οφέλη της καινοτομίας, η πολιτεία οφείλει να σχεδιάσει μια σαφή και αποδοτική εθνική φαρμακευτική πολιτική. Το PhRMA Innovation Forum στην Ελλάδα, το οποίο εκπροσωπώ ως Πρόεδρος, έχει εκδηλώσει έμπρακτα την πρόθεσή του να υπάρξει συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακευτικής βιομηχανίας στο πλαίσιο ενός τριετούς Συμφώνου Συνεργασίας με συγκεκριμένες προτάσεις και στόχους για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Αποτελεί καθήκον όλων των εμπλεκόμενων μερών να συνεργαστούν για την αδιάλειπτη παροχή φροντίδας της υγείας και φαρμάκων στους ασθενείς, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς. Η ανάγκη γι’ αυτή τη συνεργασία γίνεται πλέον περισσότερο επιτακτική με την εξάπλωση της πανδημίας της νόσου Covid-19 και είμαστε έτοιμοι ως βιομηχανία να βοηθήσουμε τη χώρα να διαχειριστεί τις προκλήσεις του συστήματος υγείας. Αυτή η συνεργασία θα συνεισφέρει στη μετάβαση σε μια νέα, απαιτητική εποχή, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας.

Η υγεία είναι σημαντική προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και η επένδυση στην υγεία αποτελεί μακροπρόθεσμη επένδυση στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η βελτίωση του επιπέδου της υγείας έρχεται μέσα από την υιοθέτηση νέων καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων που αντιμετωπίζουν ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες. Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο οι εξελίξεις στη βιοϊατρική τεχνολογία, όπως οι γενετικές θεραπείες και η ιατρική ακριβείας, ανοίγουν πολλούς δρόμους για την αύξηση της μακροζωίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το αν η χώρα μας θα καταφέρει να δρέψει τα οφέλη αυτής της τεχνολογικής επανάστασης θα εξαρτηθεί πλήρως από τη στάση που θα έχει απέναντι στην καινοτομία. Θα υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον που η πανδημία του Covid-19 θα έχει αντιμετωπιστεί και τότε η ανάγκη για μια υγιή κοινωνία θα είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Επομένως, η ευκαιρία για έναν υγιή πληθυσμό στο μέλλον διασφαλίζεται από την επένδυση στην υγεία σήμερα.