Hero Image

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ

Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ, HR LEAD ΜSD ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ & ΜΑΛΤΑΣ, ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ COVID ΕΠΟΧΗ.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα Thrive Global Greece στις 16/06/2020

Αθηνά Σταύρου, HR Lead MSD Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας.

Είναι από τις πιο σημαντικές βιο-φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου με ηγετική θέση παγκοσμίως, που ανακαλύπτει φάρμακα και εμβόλια για τις πιο σοβαρές ασθένειες που πλήττουν τους ανθρώπους. Η ΜSD (γνωστή και ως Merck & Co με έδρα το Κenilworth, N.J., στις Η.Π.Α) είναι παράλληλα πρωτοπόρος και στην έρευνα για την ανακάλυψη και εξέλιξη θεραπειών, έχοντας φυσικά στρέψει το μικροσκόπιο και στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής απάντησης στην πανδημία COVID-19 το συντομότερο δυνατόν.

Πόσο εύκολη είναι η λειτουργία, μιας μεγάλης εταιρείας που έχει ως κεντρικό άξονα την υγεία στην COVID εποχή; Πως διατηρήθηκαν το ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, η αποδοτικότητα και η ψυχική ισορροπία των εργαζομένων της εταιρείας εν μέσω των αλλαγών που προέκυψαν λόγω της νέας αυτής παγκόσμιας πρόκλησης; Η Αθηνά Σταύρου, HR Lead MSD Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, μίλησε για όλα τα βήματα προσαρμογής στη νέα κανονικότητα.

Τί είδους μέτρα πήρε η εταιρεία σας για τη διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε λόγω της πανδημίας και την υποστήριξη των εργαζομένων;

To πρώτο και κύριο μέλημά μας ήταν να προστατεύσουμε την υγεία των εργαζομένων μας και να μεριμνήσουμε για την ασφάλεια τους στο μέγιστο δυνατό καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown. Στη συνέχεια προσαρμόσαμε το εργασιακό μας μοντέλο ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών. Συνεχίσαμε όλοι να εργαζόμαστε από το σπίτι συμπεριλαμβανομένων και των εργαζόμενων μας στο πεδίο, δηλαδή των ιατρικών επισκεπτών. Στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύσαμε, ήταν σημαντικό έστω και από απόσταση να δείξουμε έμπρακτα στους ανθρώπους μας και στις οικογένειες τους ότι ενδιαφερόμαστε για εκείνους και ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Να είμαστε κοντά αν και σε απόσταση.

Οργανώσαμε, λοιπόν, ένα πλάνο δράσης το οποίο είχε εκπαίδευση, υποστήριξη και ευεξία. Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες τοu Learning & Development τμήματος της εταιρίας μας, οργανώσαμε εκπαιδεύσεις σε ψηφιακά εργαλεία, σε θέματα παραγωγικότητας, διαχείρισης χρόνου, διαχείρισης στρες, και σε θέματα ανθεκτικότητας. Υποστηρίξαμε την εργασία από το σπίτι με πρακτικούς τρόπους όπως η αποστολή εργονομικού εξοπλισμού. Καθιερώσαμε 2 ώρες χωρίς συναντήσεις με στόχο να μπορούν οι εργαζόμενοι να βρίσκονται με την οικογένεια τους και μετατρέψαμε τα μαθήματα γυμναστικής που προσφέραμε στα γραφεία μας σε virtual ώστε να συμμετέχει όλη η οικογένεια. Διατηρήσαμε τις υπηρεσίες του διαιτολόγου μας online, κάναμε μικρές τροποποιήσεις στις διαδικασίες μας ώστε να εξακολουθούν να υλοποιούνται όλα χωρίς καμία αλλαγή.

Και στη σημερινή νέα κανονικότητα;

Ο κόσμος μας επιστρέφει σιγά σιγά στο γραφείο και εμείς υλοποιούμε την δεύτερη φάση του σχεδίου δράσης μας, παρέχοντας όλα όσα ανέφερα και διασφαλίζοντας ένα υγιεινό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Για παράδειγμα έχουμε πλάνο συχνών απολυμάνσεων, φροντίζουμε ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να κάθονται σε απόσταση 2 μέτρων, ανοίγουμε μόνο τις αίθουσες συναντήσεων που έχουν παράθυρα και έχουμε σε όλα τα σημεία απολυμαντικά και μάσκες.

Πώς μπορούν οι υπάλληλοι να εργάζονται από το σπίτι και παράλληλα να έχουν μια ισορροπημένη επαγγελματική και προσωπική ζωή (ψυχική υγεία); Επηρεάστηκε η παραγωγικότητα;

Αυτή ήταν και η μεγάλη πρόκληση που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Έως τώρα η εργασία από το σπίτι ήταν συνδεδεμένη μόνο με οφέλη αφού απαντούσε στην ανάγκη των εργαζομένων για μεγαλύτερη ευελιξία. Το μόνο που προϋπέθετε ήταν ότι ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται απερίσπαστος και να διαχωρίζει με σαφήνεια τις προσωπικές από τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που ως πρακτική είναι ενεργή στην MSD εδώ και 2 χρόνια.

Με το lock down φυσικά κάποια πράγματα άλλαξαν. Από τις πρώτες ημέρες καταλάβαμε ότι οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές από ό,τι γνωρίζαμε έως τώρα. Οι πρώτες ημέρες ήταν δύσκολες, οι άνθρωποί μας προσπαθούσαν αριστοτεχνικά να τα συνδυάσουν όλα, προσπαθώντας να δώσουν το 100% του εαυτού τους στη δουλειά και ταυτόχρονα να διαχειριστούν τις οικογενειακές τους ανάγκες. Συνειδητοποιήσαμε ότι τα απλά πράγματα όπως η συζήτηση με έναν συνάδελφο στο γραφείο είχαν μετατραπεί σε mail και on line συναντήσεις. Γρήγορα καταλάβαμε ότι έπρεπε να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο λειτουργίας προκειμένου να μπορέσουμε όλοι μαζί να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να παραμείνουμε παραγωγικοί. Αναγνωρίσαμε ότι σε αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές, που τα όρια προσωπικής και επαγγελματικής ζωής γίνονται πολύ δυσδιάκριτα και το στρες ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια, έπρεπε να δείξουμε κατανόηση, προσαρμοστικότητα και να δώσουμε λύσεις.

Ορίσαμε λοιπόν εβδομαδιαίες συναντήσεις ανά ομάδες για καλύτερο συντονισμό και διαστήματα χωρίς συναντήσεις. Αναγνωρίσαμε και επικοινωνήσαμε σε όλους ότι θα υπάρχουν ημέρες που η οικογένειά μας θα μας χρειάζεται περισσότερο, υπενθυμίσαμε σε όλους το διαθέσιμο πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης που διαθέτει η εταιρία και κάναμε πολλές άλλες δράσεις με στόχο να περάσουμε το μήνυμα ότι οι δυνατές ομάδες φαίνονται στις δύσκολες στιγμές. Κοιτώντας πλέον πίσω μπορούμε να πούμε ότι η παραγωγικότητα επηρεάστηκε μόνο θετικά και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τους ανθρώπους μας.

Πιστεύετε ότι ο νέος τρόπος λειτουργίας θα παραμείνει ή μετά το τέλος της πανδημίας θα επανέλθουμε στον προηγούμενο τρόπο εργασίας;

Εμείς πιστεύουμε στη συνύπαρξη του παραδοσιακού και του σύγχρονου μοντέλου. Η δουλειά μας κύλησε ομαλά και η παραγωγικότητά μας ήταν υψηλή, γιατί είχαμε καλές σχέσεις, δυνατές ομάδες. Πιστεύουμε και θεωρούμε αναγκαία τη φυσική επαφή, την αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο, επειδή έτσι χτίζονται και εξελίσσονται οι ομάδες, αλλά μας αρέσει και η εργασία από το σπίτι γιατί μας δίνει ευελιξία.

Κάναμε πολλές δράσεις με στόχο να
περάσουμε το μήνυμα ότι οι δυνατές
ομάδες φαίνονται στις δύσκολες στιγμές.

Σίγουρα ως θεσμός η εργασία από το σπίτι θα ενισχυθεί. Είναι ένας τρόπος που αποδεδειγμένα έχει θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και αυτό είναι κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από πολλές μελέτες. Η τεχνολογία είναι στις υπηρεσίες μας και μας δίνει πρωτόγνωρη ευελιξία. Θα έλεγα όμως ότι εκτός από την εργασία από το σπίτι, υπάρχει και κάτι ακόμη που ήρθε για να μείνει. Αυτό είναι η αύξηση της εμπιστοσύνης και η ενδυνάμωση των εργαζομένων. Αυτή είναι και η βάση κάθε νέου μοντέλου εργασίας. Ήταν χιλιάδες οι εργαζόμενοι που από τη μία μέρα στην άλλη κλήθηκαν να λειτουργήσουν πιο αυτόνομα, χωρίς να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τον προϊστάμενό τους και τα κατάφεραν.

Η εργασία εξ αποστάσεως πώς επηρέασε την επικοινωνία μεταξύ των μελών των ομάδων;

Λόγω του ότι όπως σας είπα νωρίτερα στην MSD είχαμε εφαρμόσει το μοντέλο του “work from home” πολύ νωρίτερα, είχαμε λύσει αρκετά τεχνικής φύσεως θέματα. Όλοι είχαν πρόσβαση σε εργαλεία όπως οι εφαρμογές άμεσων μηνυμάτων, πλατφόρμες ψηφιακών συναντήσεων, εργαλείων εκτροπής της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής στον υπολογιστή καθώς και εξοπλισμό όπως laptop, κάμερες, headset και μεγάλες οθόνες συμπληρωματικά των υπολογιστών. Η επικοινωνία δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα και για να σας πω την αλήθεια αρκετοί από τους συναδέλφους μου, μου είπαν κάτι που ένιωσα και εγώ: Υπήρξαν μέρες που στο πλαίσιο ψηφιακών συναντήσεων με όλη την εταιρία αισθανθήκαμε όλοι πιο κοντά έστω και από μακριά. Μπροστά σε μια έντονη απειλή, ενωθήκαμε, γίναμε πιο ανθρώπινοι και οι όποιες αποστάσεις δημιουργούνται συχνά λόγω ιεραρχίας, ακόμη και αυτές δούλεψαν πιο απλά και εύκολα.

Σίγουρα σε όλους έλειψε η δυνατότητα συναντήσεων με φυσική παρουσία, πολλές φορές νιώσαμε ότι χάναμε ένα κομμάτι της επικοινωνίας και καταλάβαμε ότι υπάρχει ένα κομμάτι δουλειάς που γίνεται μέσα από την καθημερινή επικοινωνία στο γραφείο, που απαιτούσε περισσότερη προσπάθεια να ολοκληρωθεί, ωστόσο η εξίσωση οφέλους κόστους παρέμεινε θετική.

Σε αυτές τις δύσκολες περιόδους οι εταιρίες κάνουν προσλήψεις;

Σίγουρα κάθε κλάδος και κάθε εταιρεία επηρεάστηκε διαφορετικά και επαναξιολόγησε τις ανάγκες της. Στην MSD οι αποφάσεις των προσλήψεων αποτελούν πάντα αποτέλεσμα προσεκτικής αξιολόγησης και άμεσης σύνδεσης με τις στρατηγικές επιλογές της εταιρίας. Προτεραιότητά μας και πριν την περίοδο του COVID-19 ήταν η στελέχωση θέσεων που σχετίζονται με την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του οργανισμού μας και την αύξηση της ευελιξίας και της ταχύτητας στην καθημερινή λειτουργία (agile transformation).

Ταυτόχρονα, υπήρξαν και υπάρχουν ανάγκες στελέχωσης και σε άλλα τμήματα, όπως η Ογκολογία, που επίσης αποτελεί παγκόσμια στρατηγική προτεραιότητα της MSD. Σε όλες λοιπόν τις θέσεις που ήταν προς στελέχωση η διαδικασία αξιολόγησης συνεχίστηκε κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Αυτή είναι η λογική μας, δηλαδή όταν υπάρχουν ανάγκες στελέχωσης προχωράμε και όλες οι διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν μέχρι την πρόσληψη προχωράνε κανονικά. Στις συνεντεύξεις χρησιμοποιήσαμε τα νέα ψηφιακά μέσα και να σας πω την αλήθεια όλα κύλησαν ομαλά. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε καλωσορίσει ήδη 3 νέους εργαζόμενους, ενώ είναι σε εξέλιξη άλλες 3 νέες θέσεις. Σε αυτό το σημείο να θυμίσω ότι όλες μας οι νέες θέσεις ανεβαίνουν στον λογαριασμό της MSD στο LinkedIn και βλέπουμε πολλές ειδικότητες, όχι μόνο από τον κλάδο της υγείας, όπως θα περίμενε κανείς.

Είστε μια εταιρία με έντονη κοινωνική ευθύνη. Πώς λειτουργήσατε αυτήν την περίοδο; Πόσο μετράνε οι δράσεις μιας εταιρείας στον τομέα της ΕΚΕ στη γενικότερη στάση και δράση των εργαζόμενων της;

Ναι είναι αλήθεια, πιστεύουμε ότι όλοι έχουμε ευθύνη να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο αύριο για τους ανθρώπους, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Την περίοδο που διανύσαμε, όπως ίσως έχετε δει, προχωρήσαμε σε δωρεά 100.000 ευρώ στο Υπουργείο Υγείας για την αγορά ειδών νοσοκομειακού εξοπλισμού. Ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε προκειμένου να στηρίξουμε το Σύστημα Υγείας και γενικότερα να συμβάλλουμε στην προστασία της δημόσιας υγείας. Πιστεύουμε ότι ενώνοντας δυνάμεις θα πετύχουμε περισσότερα και συντομότερα και για αυτό συνεχίσαμε να κάνουμε ενέργειες εθελοντισμού στηρίζοντας το έργο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ευπαθών ομάδων.

Μπροστά σε μια έντονη απειλή, ενωθήκαμε, γίναμε πιο ανθρώπινοι και οι όποιες αποστάσεις δημιουργούνται συχνά λόγω ιεραρχίας, ακόμη και αυτές δούλεψαν πιο απλά και εύκολα.

Μπροστά σε μια έντονη απειλή, ενωθήκαμε, γίναμε πιο ανθρώπινοι και οι όποιες αποστάσεις δημιουργούνται συχνά λόγω ιεραρχίας, ακόμη και αυτές δούλεψαν πιο απλά και εύκολα.

Αναμφίβολα οι εργαζόμενοι αξιολογούν πολύ θετικά μια εταιρία που λειτουργεί υπεύθυνα. Aυτό φαίνεται σε όλες τις έρευνες και ειδικότερα στις νέες γενιές που εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Μου κάνει εντύπωση όταν μιλάω με νέους εργαζόμενους στην εταιρία και τους ρωτάω «Τι ξέρετε για εμάς», μου απαντούν «Μας έκαναν εντύπωση οι πολλές θεραπείες που διαθέτετε και οι δράσεις Εταιρικής Ευθύνης που υλοποιείτε». Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε!

Τι είναι κάτι που θα θυμάστε από αυτήν την περίοδο;

Νομίζω ότι ήταν η πρώτη φορά στην επαγγελματική μου πορεία που ένιωσα ότι ήμασταν όλοι πιο ευάλωτοι, ήρθαμε πιο κοντά, μοιραστήκαμε ανοιχτά τις προκλήσεις της καθημερινότητας χωρίς να προσπαθούμε να κρυφτούμε πίσω από ένα αυστηρό επαγγελματικό προφίλ. Μοιραστήκαμε τις αγωνίες μας και ανταλλάξαμε ιδέες και συμβουλές όπως θα κάναμε με συγγενείς και φίλους. Επίσης, το αίσθημα υπερηφάνειας για τον συντονισμό, την ετοιμότητα και την επιτυχία να διασφαλίσουμε την υγεία των εργαζομένων μας, ταυτόχρονα με την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρίας, θα με συνοδεύει για αρκετό καιρό.

Ποιές ερευνητικές πρωτοβουλίες έχει αναπτύξει η MSD στη μάχη κατά του Covid που δίνουν ελπίδα για το αύριο;

Η πανδημία από την COVID-19 αποτελεί την επιστημονική και παγκόσμια υγειονομική πρόκληση της γενιάς μας και απαιτεί συνεργασία από όλη την επιστημονική κοινότητα. Ως μία από τις πολύ λίγες εταιρείες που συνέχισε να επενδύει τόσο σε εμβόλια όσο και φάρμακα για την αντιμετώπιση Λοιμωδών Νόσων, η MSD γνωρίζει ότι έχει εξέχουσα ευθύνη να βοηθήσει στην εξέλιξη των προσπαθειών για εμβόλια και αντι-ικά φάρμακα ως μέρος της συνολικής απόκρισης της στην COVID-19. Η MSD έχει δεσμευτεί πλήρως να δώσει μια αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία από την COVID-19 από τότε που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά και γνωρίζουμε ότι η επιτυχία θα απαιτήσει παγκόσμια συνεργασία μεταξύ χωρών και εταιρειών και πολλά άλλα.

Συνεχίζει να διερευνά πολλαπλούς δρόμους στην προσπάθεια της να κατανοήσει τον ιό SARS-CoV-2 και να αναπτύξει εμβόλια και θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτεταμένου εσωτερικού ερευνητικού προγράμματος, και πρόσφατα ανακοίνωσε δύο προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων έναντι της COVID-19: μια συνεργασία με την IAVI και τα σχέδια μας για την εξαγορά της Themis. Ανακοίνωσε επίσης μια συνεργασία με την Ridgeback Bio για την ανάπτυξη ενός νέου υποψηφίου μορίου κατά του ιού SARS-CoV-2, χορηγούμενου από του στόματος. Πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί μια σειρά φαρμάκων και εμβολίων για τον τερματισμό της πανδημίας και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε πολλαπλές οδούς και να συνεργαζόμαστε με άλλους φορείς για την εύρεση της λύσης έναντι της COVID-19.