Hero Image

Προτεραιότητα μας η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες

Η Agata Jakoncic, Managing Director της MSD Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, παραχώρησε συνέντευξη στο capital.gr, ένα από τα κορυφαία ελληνικά οικονομικά sites

Για τις επενδύσεις που υλοποιούνται σε κλινικές μελέτες, τις θεραπείες που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, τις εξελίξεις σε εμβόλια και στον τομέα της ογκολογίας, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην αγορά του φαρμάκου, μίλησε η Managing Director της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Agata Jakoncic στο Capital.gr.

«Στην Ελλάδα υλοποιούμε 51 κλινικές μελέτες – οι 41 στην Ογκολογία – και οι άλλες 10 αφορούν σε εμβόλια και άλλες σοβαρές νόσους, έχοντας επενδύσει τη διετία 2021-2022 4,7 εκατομμύρια ευρώ, παρά το αφιλόξενο φορολογικό περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει οι διαρκώς αυξανόμενες υποχρεωτικές επιστροφές για τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα. Γενικά, κύριο μέλημά μας είναι να προσελκύουμε όσο το δυνατόν περισσότερες κλινικές μελέτες στην Ελλάδα καθώς έχουμε ως προτεραιότητα την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες  αλλά και τη διαρκή ενίσχυση της εθνικής οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Jakoncic, τονίζοντας: «Για να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη χώρα, ευελπιστούμε ότι το δημοσιονομικό περιβάλλον θα βελτιωθεί για τον φαρμακευτικό κλάδο».

Σε ερώτηση για τις υλοποιούμενες μεταρρυθμίσεις στον χώρο του φαρμάκου στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία με στόχο τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η Managing Director της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας υπενθυμίζει ότι «σήμερα, τα 7 από τα 10 φάρμακα που η Πολιτεία παρέχει στους πολίτες, ουσιαστικά πληρώνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες λόγω των αυξημένων rebate και clawback που καλούνται να καταβάλουν», γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για την είσοδο νέων και καινοτόμων θεραπειών στην ελληνική αγορά.

Η Agata Jakoncic εξηγεί ότι η «χώρα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο φαρμακευτικής χρηματοδότησης, το οποίο θα πρέπει να βασιστεί σε μια πραγματιστική ποσοτική προσέγγιση που θα στοχεύει στην εξισορρόπηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού με την αναμενόμενη δαπάνη, ώστε να είναι διασφαλισμένη η προσβασιμότητα των πολιτών στα απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Agata Jakoncic στο capital.gr στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.capital.gr/health/3735907/agata-jakoncic-msd-proteraiotita-mas-i-prosbasi-ton-asthenon-se-kainotomes-therapeies-kai-i-diarkis-enisxusi-tis-ethnikis-oikonomias/

Hero Image

Έχουμε πολλά να κερδίσουμε από τις ισορροπημένες σχέσεις

H HR Lead της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας μιλάει στη Lifo για το όραμα της εταιρείας που φέρνει επανάσταση στον εργασιακό τομέα και στο πώς εξασφαλίζουμε ιδανικές εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα, δύο χρόνια μετά την πανδημία

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο συζητάμε για τις λεγόμενες «καλές πρακτικές» στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και για την ανάγκη, ειδικά μετά την πανδημία, να επιστρέφουμε σε εργασιακούς χώρους όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ανεκτικότητας και αποδοχής.

Η Αθηνά Σταύρου, εξηγεί πως η MSD έχει κάνει βήματα για τη δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος εργασίας, δίνοντας έμφαση στις ανάγκες των εργαζομένων, στο ζήτημα της έμφυλης ισότητας και της ισότιμης εκπροσώπησης, αλλά και στο θέμα – ταμπού της ψυχικής υγείας των ανθρώπων της.

«Γυναίκες και άνδρες έχουμε πολλά να κερδίσουμε μέσα από ισορροπημένες σχέσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση και τη συνεργασία», υπογραμμίζει.

Και εξηγεί ότι «σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση των γυναικών υπάρχει βελτίωση, όχι αυτή που θα θέλαμε, αλλά υπάρχει. Σε θέματα που αφορούν τα LGBTQI+ άτομα βλέπουμε επίσης αλλαγή. Μικρή, αλλά τη βλέπουμε. Το πλεονέκτημα με αυτές τις δύο ομάδες είναι ότι έχουν πρεσβευτές που μπορούν να βγουν μπροστά και να μιλήσουν και να διεκδικήσουν».

Ενώ αναφορικά με την ψυχική υγεία, η Αθηνά Σταύρου σημειώνει ότι η MSD μέσω ειδικής καμπάνιας που υλοποίησε εσωτερικά ανέδειξε το «δικαίωμα του να μη νιώθεις καλά» και παράλληλα πως μπορείς να αναγνωρίσεις αν κάποιος συνάδελφος χρειάζεται βοήθεια. «Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε μηχανές κι αυτό που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε είναι το να βάζουμε τη φροντίδα του εαυτού μας στο επίκεντρο, κάτι που δεν θα κάνει κανείς άλλος για εμάς», τονίζει.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αθηνάς Σταύρου στη Lifo στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.lifo.gr/apopseis/idees/athina-stayroy-gynaikes-kai-andres-ehoyme-polla-na-kerdisoyme-apo-isorropimenes

Hero Image

Η συνεργασία είναι το κλειδί της επιτυχίας

Η Agata Jakoncic, Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, παραχώρησε συνέντευξη στο Pharma Boardroom, έναν κορυφαίο ενημερωτικό ιστότοπο στον τομέα της Υγείας και των Επιστημών Ζωής

Με εμπειρία τριών δεκαετιών στον κλάδο του Φαρμάκου, η Agata Jakoncic, Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας και πρώην πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF) Greece, περιγράφει στο Pharma Boardroom μερικές από τις βασικές προσκλήσεις που απειλούν τη βιωσιμότητα της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και την πρόσβαση των ασθενών σε σωτήρια φάρμακα.

«Ο τρόπος που έχει αναπτυχθεί το σύστημά μας σημαίνει ότι είτε κερδίζουμε όλοι μαζί, είτε χάνουμε όλοι μαζί. Η συνεργασία, λοιπόν, είναι το κλειδί για τη μελλοντική επιτυχία», αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή της.

Αναφερόμενη στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς, η Agata Jakoncic θυμάται ότι το 2017 όταν ανέλαβε τη διεύθυνση της MSD Ελλάδας, υπήρχαν πολλές προκλήσεις στην αγορά καθώς το φαρμακευτικό περιβάλλον άλλαζε συχνά. «Όταν κοιτάζω πίσω τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, είμαι περήφανη για όσα έχουμε πετύχει στην ελληνική αγορά», λέει καθώς σήμερα η MSD έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία εταιρεία στα Εμβόλια, την Ογκολογία και τα Λοιμώδη Νοσήματα στην Ελλάδα.   

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, σημειώνει επίσης ότι η εταιρεία σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο συνεχίζει να επενδύει στην Έρευνα και Ανάπτυξη προκειμένου να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών. Στην Ελλάδα, «η MSD πραγματοποιεί 42 κλινικές δοκιμές, από τις οποίες περίπου οι 10 είναι μελέτες φάσης Ι ή φάσης ΙΙ», σημειώνει. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Agata Jakoncic στο Pharma Boardroom στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://pharmaboardroom.com/interviews/agata-jakoncic-managing-director-msd-greece-cyprus-malta/

Hero Image

Real World Data & η Ελλάδα ως παγκόσμιο κέντρο αριστείας.

Ο Αντώνης Καρόκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων στην MSD Ελλάδας, μιλά στην Real News για την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ και την αξία των Real World Data και αναλύει πως θα μπορούσε να αναδειχθεί η Ελλάδα ως παγκόσμιο κέντρο αριστείας.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην «Real News» στις 10/07/2022

Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο του κράτους όσο και των επιχειρήσεων. Το μοντέλο λειτουργίας διαφορετικών τομέων επαναπροσδιορίστηκε, ενώ η πανδημική κρίση δημιούργησε νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Τα ψηφιακά εργαλεία και τα νέα δεδομένα που αυτά φέρνουν στην υγεία ανοίγουν τον δρόμο για μια σύγχρονη εποχή στις υπηρεσίες υγείας, με ψηφιακές λύσεις που μπορούν να ανασχηματίσουν τα μοντέλα περίθαλψης και πρόληψης, θέτοντας στο επίκεντρο πάντα τον ασθενή.

Ηδη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ηλεκτρονική διαχείριση του εμβολιασμού, που οργανώθηκε με αξιοσημείωτη ταχύτητα, κατέδειξε τα οφέλη της ψηφιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών, για τη χάραξη πολιτικών δημόσιας υγείας με σκοπό την πρόληψη. Η άμεση, απρόσκοπτη και μαζική πρόσβαση των πολιτών σε παροχές και υπηρεσίες υγείας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ευημερία τους και να φέρει αλυσίδα αξίας.

Χάρη στην ταχεία ψηφιοποίηση προς την κατεύθυνση της πρόληψης και θεραπείας, έγιναν πραγματικότητα η επέκταση της άυλης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η εισαγωγή και περαιτέρω ανάπτυξη του MyHealth app, η ηλεκτρονική διαχείριση του παιδικού και εφηβικού εμβολιασμού κ.ά. Νέες προοπτικές για τις υπηρεσίες υγείας δημιουργούν το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια που έχουν διασφαλιστεί (ύψους 278 εκατ. ευρώ) για την περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, που θα αναβαθμίσουν τις νοσηλείες στα νοσοκομεία καθώς και συνολικά την περίθαλψη.

Real World Data: Μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Ο καλύτερος σχεδιασμός των θεραπειών, η αναγνώριση νέων ασθενειών, η κατανόηση της συχνότητας εμφάνισης συγκεκριμένων νόσων σε διαφορετικές ομάδες ασθενών και διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, η καταγραφή συμβάντων και παρενεργειών και οι νέες εφαρμογές υγείας έχουν μια κοινή συνισταμένη, τα Real World Data.

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει έναν αρκετά διευρυμένο μηχανισμό μέσω της ΗΔΙΚΑ και των πρωτοβουλιών των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας για τη συλλογή RWD. Αυτό που αναμένεται να δούμε στο άμεσο μέλλον είναι η σύνδεση του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενών, περιλαμβανομένων των προληπτικών και διαγνωστικών υπηρεσιών, με δεδομένα μητρώων ασθενών και άλλα κατανεμημένα δεδομένα υγείας στο πλαίσιο της ΗΔΙΚΑ, το οποίο θα επιτρέψει τη συλλογή ενός ολοκληρωμένου συνόλου δεδομένων για ασθενείς, νοσήματα, διαδικασίες, προϊόντα και υπηρεσίες στη χώρα μας. Η εφαρμογή των Real World Data είναι πολυεπίπεδη και έχει θετική αντανάκλαση όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην εθνική οικονομία. Σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη των RWD μέσω της ενσωμάτωσης καινοτόμων πληροφοριακών συστημάτων και νέων ψηφιακών εργαλείων, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της MSD, καταδείχθηκε ότι η επένδυση 1 εκατ. ευρώ στο οικοσύστημα RWD/RWE συνεισφέρει άμεσα 496.000 ευρώ και συνολικά 959.000 ευρώ στην εθνική οικονομία, με τη δημιουργία 24 νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας

Οπως όλα δείχνουν, η χώρα μας έχει μια μεγάλη ευκαιρία να επενδύσει στην τεχνολογία, στη συλλογή και ανάλυση RWD/RWE και να δημιουργήσει αλυσίδα υπεραξίας, αξιοποιώντας σημαντικά ερευνητικά κεφάλαια, εξελισσόμενη τελικά σε Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για νέες σημαντικές επενδύσεις στο σύστημα υγείας, σε μια περίοδο δύσκολη μετά τη διετή πανδημική κρίση.

Γιατί είναι σημαντικά τα RWD

Τα Real World Data μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό της επιδημιολογικής κατανομής των υγειονομικών προβλημάτων στον πληθυσμό, για τη χάραξη υγειονομικών προτεραιοτήτων, για τον προσδιορισμό του επιδημιολογικού και οικονομικού φορτίου. Συνεισφέρουν στον υπολογισμό του κόστους αντιμετώπισης διαφόρων νοσημάτων, την κατανομή υγειονομικών πόρων και τη συσχέτιση της δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης με το παρεχόμενο υγειονομικό αποτέλεσμα.

H σημασία των RWD/RWE είναι αναγνωρισμένη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του κανονισμού για τον «Ευρωπαϊκό Χώρο Υγειονομικών Δεδομένων» (European Health Data Space, EHDS) ρυθμίζεται η πρόσβαση των ασθενών στα δεδομένα της υγείας τους και η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των υγειονομικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, εισάγονται και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεδομένα τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών, για την εγκριτική αξιολόγηση γενετικών θεραπειών κ.λπ.

Τα RWD μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια σειρά παρεμβάσεων, με τελικό σκοπό την εξατομίκευση των παροχών και τη βελτίωση των θεραπευτικών στόχων. Για παράδειγμα, τα RWD που δίνουν στους κλινικούς ερευνητές τη δυνατότητα πρόσβασης σε δεδομένα από κλινικές σημειώσεις, εργαστηριακά αποτελέσματα, ακόμα και σε δεδομένα που προέρχονται από φαρμακεία, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν συνδυαστικά για ερευνητικούς σκοπούς. Επίσης, στη φαρμακοεπαγρύπνηση αξιοποιούνται για την ανίχνευση, αξιολόγηση, τεκμηρίωση και επικύρωση της ασφάλειας των φαρμάκων. Ακόμη, στην ιατρική τα RWD, αξιοποιώντας το ιατρικό ιστορικό και τα θεραπευτικά αποτελέσματα μεμονωμένων ασθενών, με κατάλληλο μπλουτισμό με γονιδιακά, πρωτεϊνικά και μεταβολισμικά στοιχεία, παρέχουν τη βάση και μια πλούσια πηγή πληροφοριών για την εκ νέου αναβάθμιση της ταξινόμησης ασθενειών.

Επεξεργασία των RWD και προσωπικά δεδομένα

Πρώτιστη μέριμνα για την αξιοποίηση ιατρικών πληροφοριών και τη συλλογή σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, βάσεις δεδομένων ασφάλισης υγείας, οργανισμών παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρικών και νοσηλευτικών), μητρώα ασθενών και βάσεις δεδομένων φαρμακείων αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ., είναι η πλήρης συμμόρφωση με το GDPR και με όποια άλλη νομοθεσία περί απορρήτου δεδομένων. Η επεξεργασία τους περιλαμβάνει αυστηρούς μεθοδολογικούς κανόνες επικύρωσης της ποιότητας των δεδομένων, τυποποίησης και ανάλυσης, καθώς και προστασίας του δικαιώματος ιδιωτικότητας. Εν κατακλείδι, στόχος της ψηφιακής μετάβασης είναι η ανάδειξη νέων μοντέλων περίθαλψης, η αύξηση των δυνατοτήτων για υπολογισμό του κόστους των υπηρεσιών υγείας, η αναμόρφωση και αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης, η πρόληψη νοσημάτων, η αξιολόγηση νέων θεραπειών και τελικά η παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού, η μόχλευση κεφαλαίων για την ανάπτυξη και η δημιουργία νέων και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

Hero Image

Η MSD ΚΑΙ Η CEO ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Σε μια εποχή που ο ρόλος των CEOs αλλάζει συνεχώς, το Capital.gr και η ηλεκτρονική έκδοση του Forbes Ελλάδας παρουσιάζει το “CEO Talks”, μια πρωτοβουλία του CEO Clubs Greece και υποστηρίζεται από την Generation Y. Αρχής γενομένης από σήμερα, Δευτέρα 20/09, με τη συνέντευξη της CEO της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και Προέδρου της PIF, Agata Jakoncic και κάθε Δευτέρα, το “CEO Talks” θα παρουσιάζει τις απόψεις των μελών του Club που αφορούν στη διαχείριση, στο leadership και στα θέματα της επικαιρότητας.
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Forbes τον Σεπτέμβριο 2021

Στην πρώτη από τις εβδομαδιαίες συνεντεύξεις του "CEO Talks", η Agata Jakoncic, η οποία προσπαθεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο και άλλες ασθένειες και ερευνά τρόπους αναχαίτισης της COVID-19, μοιράζεται τις απόψεις της για τo τι πρέπει να κάνει ένας CEO, ενώ αναλύει και τον ρόλο - κλειδί της έννοιας ομάδα.

Κυρία Jakoncic, τι συναισθήματα προκαλεί η ίδια η θέση της CEO και πώς τα διαχειρίζεστε;

Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος φτάσει σε αυτήν την θέση έχει βιώσει ήδη πληθώρα συναισθημάτων, θετικών και αρνητικών και είναι σε κάποιο βαθμό έτοιμος να αντιμετωπίσει την μεγάλη ευθύνη. Σαφώς υπάρχει ένταση, στρες, γιατί είσαι υπεύθυνος για όλο τον Οργανισμό, για τους ανθρώπους του αλλά και για τους ασθενείς που υπηρετείς. Νιώθεις όμως και τεράστια χαρά, προσωπική ολοκλήρωση γιατί έχεις όραμα, αποστολή, αφιερώνεσαι σε κάτι σημαντικό που έχει νόημα για εσένα, σώζεις ανθρώπινες ζωές. Και αυτό σε γεμίζει, σου δίνει ώθηση και φωτίζει την καθημερινότητα. Στο τέλος της ημέρας νιώθεις μια τεράστια ικανοποίηση, αυτό που με άλλα λόγια λέμε αυτοπραγμάτωση.

Πώς εκπαιδεύεται, ενημερώνεται και ανταλλάσσει απόψεις και καλές πρακτικές ένας / μια CEO;

Στον ρόλο του ένας / μια CEO, οφείλει να ενημερώνεται, να μαθαίνει τις νέες τάσεις της αγοράς, τις διαθέσεις του καταναλωτή και να μπορεί να προβλέπει τις εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

Προσωπικά αφιερώνω πολύ χρόνο στη μελέτη των τάσεων. Παραμένω διαχρονικά ανοικτή στις νέες ιδέες, ακούω πολύ τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι και είμαι πάντα παρούσα σε ό,τι συμβαίνει γύρω μου. Η εμπειρία επίσης με δίδαξε τη χρησιμότητα του να είσαι agile, να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές γρήγορα και να προχωράς άμεσα στο επόμενο βήμα.

Διαβάζω έρευνες αγοράς, ακούω σχετικά podcast, παρακολουθώ τις γνώμες σημαντικών futurists και γενικότερα παρατηρώ τη διάθεση της νέας γενιάς. Πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι διαμορφώνουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό αυτά που θα δούμε να αναπτύσσονται στο μέλλον.

Επενδύω αρκετό χρόνο και στην εκπαίδευση. Στην MSD όλοι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσονται, και να εξελίσσουν δεξιότητες, να κατακτούν νέα γνώση αλλά και να βελτιώνονται σε προσωπικό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για το επίπεδο των CEO.

Σίγουρα μεγάλο ρόλο στην εξέλιξή μας αποτελεί η ομάδα μας, τα δίκτυα στα οποία συμμετέχουμε, οι ομάδες με τις οποίες συναλλασόμαστε. Εάν μπορώ να πω κάτι εδώ, είναι ότι νιώθω τυχερή που συναλλάσσομαι καθημερινά με την ομάδα διοίκησης στην MSD αλλά και διακεκριμένους επαγγελματίες στην PiF. Με το μοίρασμα εμπειριών και γνώσης που γίνεται σε κάθε ομάδα, συμβαίνει πραγματικά ένα τεράστιο άλμα γνώσης για όλους μας. Αυτό που πολύ συχνά αναφέρουμε και στο CEO Club ως Collective Wisdom.

Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;

Βεβαίως να το βάλει στόχο, να οπλιστεί με διάθεση για αρκετή δουλειά, υπομονή και επιμονή και να επενδύει διαρκώς στην προσωπική του ανάπτυξη. Ένας / μια CEO χρειάζεται να αφιερώσει αρκετό χρόνο στην επαγγελματική του ανάπτυξη, χρόνο που συχνά θα αντλήσει από τις προσωπικές του στιγμές. Είναι ωραίο να έχει όραμα, χρήσιμο να είναι ανοικτός-η σε νέες ιδέες, να προσαρμόζεται εύκολα σε νέες καταστάσεις, να έχει ενσυναίσθηση και να ενδυναμώνει τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται. Ο/η CEO του παρελθόντος μπορεί να ήταν η υπέρτατη γνώση σε μια εταιρεία, που είχε τη λύση σε κάθε τι. Σήμερα όμως ένας ή μια CEO, φροντίζει να αντλήσει και να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό αυτήν τη γνώση από τα μέλη της ομάδας του.

Η προσωπική ενασχόληση μίας CEO με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία είναι μέρος του ρόλου της;

Φυσικά και πρέπει να είναι. Αισθάνομαι ότι αυτό είναι κοινό ζητούμενο εργαζομένων, πελατών, προμηθευτών, καταναλωτών. Οι εταιρείες οφείλουν να δίνουν λύσεις σε κοινωνικά ζητήματα και να λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιούνται.

Με χαρά μου βλέπω ότι όλος ο φαρμακευτικός κλάδος διακρίνεται για τα προγράμματα Εταιρικής Ευθύνης. Προσωπικά έχω επίσης την τύχη να εργάζομαι σε μια εταιρεία που οι προσωπικές μου αξίες συμφωνούν απόλυτα με τις αξίες της εταιρείας. Κάθε δυο χρόνια εκδίδουμε απολογισμό Κοινωνικής Ευθύνης και βλέπω με δέος όλα όσα πετυχαίνουμε στους άξονες Κοινωνία, Εργαζόμενοι, Περιβάλλον και Πρόσβαση στην Υγεία.

Βλέπω με θαυμασμό όλα τα προγράμματα που υλοποιούμε στον φαρμακευτικό κλάδο και φυσικά στην MSD. Από πρόγραμμα αποφυγής καπνίσματος για τους νέους, πλάνο ανακύκλωσης στα γραφεία μας, καμπάνιες ενημέρωσης νοσημάτων και δωρεές φαρμάκων και εμβολίων, το καθένα από αυτά καλύπτει μια σημαντική ανάγκη που έχει όφελος στο κοινωνικό σύνολο.

Για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας, η ΕΕ προχώρησε στη θέσπιση του Ταμείου Ανάκαμψης. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να αποδειχθεί η πρωτοβουλία αυτή και πόσο επηρεάζει την επόμενη ημέρα της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα;

H χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αναμένεται να συμβάλει συνολικά στην ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη και να μειώσει τα κενά στην φροντίδα υγείας μεταξύ των κρατών. Θα συμβάλλει σε καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στις απομακρυσμένες περιοχές.

Παράλληλα αποτελεί μία σπουδαία στιγμή για τη χώρα, ειδικά μετά από μια περίοδο κρίσης και σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων της υγείας προβλέπεται πυλώνας για τη διαχείριση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Το Pharma Innovation Forum έχει επισημάνει το δημοσιονομικό ζήτημα των υπερβάσεων και προχώρησε σε μεταρρυθμιστικές προτάσεις στο δημόσιο διάλογο για βιώσιμη και αποδοτική φαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα. Είμαστε στη διάθεση της κυβέρνησης για να εργαστούμε μαζί στη συν διαμόρφωση ενός συστήματος υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

Σε ποιες θεραπευτικές κατηγορίες περιμένουμε νεότερα από την MSD;

Η MSD αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της ογκολογίας και μέριμνά της είναι να δώσει περισσότερη και καλύτερη ζωή στους ασθενείς με καρκίνο.

Ένα μεγάλο μέρος του pipeline της εταιρείας αφορά τον κλάδο της ανοσογκολογίας. Είμαστε ευγνώμονες στο επιστημονικό μας προσωπικό που όλα αυτά τα χρόνια εφευρίσκει τις λύσεις που θα θεραπεύσουν τον καρκίνο αλλά και αυτές που θα τον προλάβουν, όπως τα εμβόλια. Τα τελευταία 5 χρόνια περισσότεροι από 400.000 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία. Υλοποιούνται 1.000 κλινικές μελέτες που περιλαμβάνουν τις ογκολογικές μας θεραπείες. Πρόσφατα εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων η μοναδική συστηματική θεραπεία για συγκεκριμένους ασθενείς που πάσχουν από μια σπάνια πάθηση και αναπτύσσουν ορισμένους τύπους όγκων.

Αναμένονται εξίσου νέες θεραπείες που θα καταπολεμήσουν τη μικροβιακή αντοχή, αντιμυκητιασικές θεραπείες αλλά και εμβόλια.

Στον τομέα δε της αντιμετώπισης της Covid-19 η MSD έχει ένα ισχυρό ερευνητικό πρόγραμμα, εστιάζοντας τις προσπάθειες της εκεί που μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Επί του παρόντος η MSD εστιάζει στην ανάπτυξη ενός υποψήφιου αντιιικού φαρμάκου σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics και την παραγωγή του εμβολίου Covid – 19 της Johnson&Johnson.

Η δέσμευσή μας παραμένει σταθερή, συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών και συμμετέχουμε ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας στο πλαίσιο των εξαιρετικών προσπαθειών που καταβάλλει το σύνολο της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας.

Hero Image

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ – ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο iatronet τον Ιούλιο 2021

Ειδικά για την Ελλάδα, όμως, στο περιβάλλον που διαμορφώνουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Αλληλεγγύης, η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει το μόνο ρεαλιστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ήδη η φαρμακευτική βιομηχανία, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, έχει παρουσιάσει ένα τριετές σύμφωνο συνεργασίας με την κυβέρνηση.

Πρόσφατη μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey έδειξε ότι ο μέσος Ευρωπαίος ηλικίας 65 ετών σήμερα, θα μπορούσε το 2040 να είναι υγιής όσο ένας μέσος Ευρωπαίος 55 ετών σήμερα, αν τα συστήματα υγείας υιοθετήσουν τις καινοτομίες που έχουν ως τώρα αποδείξει την κλινική τους αξία. Σαν αποτέλεσμα, το 2040 θα ζουν 11 εκατομμύρια περισσότεροι Ευρωπαίοι, δηλαδή ακόμη μία Ελλάδα. Σήμερα, τα συστήματα υγείας έχουν τη δυνατότητα να οραματιστούν αυτό το μέλλον για τους πληθυσμούς ευθύνης τους και να το διασφαλίσουν με στρατηγικές ενσωμάτωσης της καινοτομίας στην πολιτική υγείας.

Από το 2000 έως το 2009 το προσδόκιμο επιβίωσης των ανθρώπων σε 30 χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 1,74 έτη - το 73% αυτού του οφέλους οφείλεται στις νέες θεραπείες. Οι άνθρωποι πλέον ζουν περισσότερο και καλύτερα με τη σημαντική συμβολή της φαρμακευτικής καινοτομίας. Όμως, η έννοια της καινοτομίας στην υγεία είναι ευρύτερη υπερβαίνοντας τις κλινικές, θεραπευτικές και φαρμακευτικές παρεμβάσεις και οδηγώντας σε ένα νέο οικοσύστημα της υγείας με επίκεντρο τον ασθενή.

Η καινοτομία μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά σε όλο το φάσμα αναγκών των πολιτών και των ασθενών - από τη διασφάλιση της καλής υγείας, της προαγωγής υγείας και της πρόληψης μέχρι τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία νοσημάτων και χρόνιων παθήσεων. Παράλληλα, η εξέλιξη της ιατρικής γνώσης, νέα μοντέλα παροχής φροντίδας, τα Big Data, η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες τροφοδοτούν ένα νέο κύμα καινοτομιών για την υγεία σε όλο τον κόσμο και διαμορφώνουν το νέο οικοσύστημα υγείας βασισμένο στην ψηφιοποίηση και σε εξατομικευμένες προσεγγίσεις βάσει δεδομένων. Η είσοδος της ψηφιακής τεχνολογίας αναμένεται να αναδιαμορφώσει την κάθε επαφή του ασθενούς με το σύστημα υγείας, από την καταγραφή της κατάστασης της υγείας του, την επίσκεψη του στον ιατρό, τη χορήγηση της θεραπείας του και την παρακολούθησή του, βελτιώνοντας την εμπειρία του ασθενή και την αποδοτικότητα του συστήματος.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια εθνική στρατηγική καινοτομίας για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, βασισμένη στις συνεργασίες, στην επιχειρηματικότητα και σε δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η δημιουργία μητρώων ασθενών, θεραπευτικών πρωτόκολλων και αλγόριθμων συνταγογράφησης, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, η ένταξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία και η επένδυση σε RWE με την αξιοποίησή τους μέσα από δίκτυα νεοφυών επιχειρήσεων. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί θετικά μεταρρυθμιστικά βήματα, όπως η θέσπιση του κονδυλίου για την πρόληψη, o συμψηφισμός επενδύσεων με το clawback, η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ, οι επιταχυνόμενες HTA διαδικασίες για την αξιολόγηση των φαρμάκων κ.λπ.

Η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία. Η χρηματοδότηση θα γίνει στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», το οποίο περιλαμβάνει συνολικές επενδύσεις ύψους 57 δισ. ευρώ σε διάφορους τομείς, περιλαμβάνοντας και την υγεία. Η ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία, που απαιτεί ολοκλήρωση των έργων με ταχύτητα γύρω από ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2026, δίνει τη δυνατότητα κινητοποίησης ιδιωτικών πόρων και συνδυάζει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Οι επενδύσεις που αφορούν την υγεία περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων, τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» και τον ψηφιακό μετασχηματισμό με την ανάπτυξη του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, την ηλεκτρονική διαχείριση του καρκίνου και την ενίσχυση δράσεων τηλεϊατρικής μεταξύ άλλων.

Προς αυτή την κατεύθυνση η καινοτόμος φαρμακευτική βιομηχανία λειτουργεί ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος παρουσιάζοντας ένα τριετές σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της φαρμακευτικής βιομηχανίας με προτάσεις για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας, δίνοντας προτεραιότητα στην πρόσβαση όλων των πολιτών στις νέες θεραπείες, σε ένα βιώσιμο, φιλικό προς την καινοτομία σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, χωρίς ανισότητες επιτυγχάνοντας ένα θετικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα για τη χώρα. Οι προτάσεις επικεντρώνονται στην ενίσχυση της καινοτομίας με ένα απλό και διαφανές σύστημα τιμολόγησης, αποδοτική διαδικασία αξιολόγησης νέων τεχνολογιών, ενδυνάμωση στην κλινική και βιοϊατρική έρευνα, προβλέψιμη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής φροντίδας και έλεγχο της συνταγογράφησης με παράλληλη δημιουργία θεραπευτικών πρωτόκολλων και μητρώων ασθενών.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κομβικό σταυροδρόμι, που απαιτεί να επενδύσει στην καινοτομία και να στηρίξει μεταρρυθμιστικές τομές που θα μετασχηματίσουν τον τρόπο με τον οποίο ο ασθενής στην Ελλάδα θα προσεγγίζει την υγεία του και τις υπηρεσίες υγείας στο μέλλον. Η καλύτερη υγεία θα διασφαλίσει μια υγιή κοινωνία και μια υγιή οικονομία. Έχει ήδη εκτιμηθεί ότι η καλύτερη υγεία θα μπορούσε να συνεισφέρει 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ της Ευρώπης έως το 2040, ισοδύναμο με μια αύξηση 10% ή επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ ετήσια ανάπτυξη πάνω από τις τρέχουσες ετήσιες προβλέψεις, καθώς θα έχουμε λιγότερους θανάτους, μειωμένη νοσηρότητα, μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην εργασία και αυξημένη παραγωγικότητα.

Οι λύσεις του αύριο δεν μπορούν να έλθουν μέσω της αποκατάστασης του χθες. Χρειαζόμαστε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, που να θέτει την καινοτομία στο επίκεντρο, καθιστώντας την Ελλάδα χώρα πρότυπο στην εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού στην υγεία, στην ανάλυση των μεγάλων δεδομένων πραγματικού χρόνου (Big Data and Real Word Evidence) και άρα κέντρο αριστείας στην ανάλυση της επίδρασης της καινοτομίας. Μια χώρα που θα δοκιμάσει νέους τρόπους αλληλεπίδρασης των πολιτών και των ασθενών με το σύστημα υγείας. Η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει το μόνο ρεαλιστικό μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Hero Image

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η MANAGING DIRECTOR ΤΗΣ MSD ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ ΜΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ COVID ΕΠΟΧΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Περί Υγείας τον Ιούνιο 2021

Agata Jakoncic, Managing Director MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας.

Tα μελλοντικά οικοσυστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες υγιών ασθενών. Η εμπειρία και η διαδρομή τους θα μπορεί να γίνεται μέσα από ένα ψηφιακό οικοσύστημα και εξατομικευμένες προσεγγίσεις βάσει των δεδομένων που θα καταγράφονται μέσω αλγορίθμων, επισημαίνει στο «Περί Υγείας» η πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum και Managing Director MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Agata Jakoncic.

- Kυρία Jakoncic, πώς οραματίζεστε το σύστημα υγείας την επόμενη μέρα μετά την πανδημία COVID-19 και ποιος είναι ο ρόλος της καινοτομίας και της τεχνολογίας;

Με την πάροδο των ετών παρατηρείται ότι οι άν θρωποι ζουν περισσότερο και καλύτερα. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει συνεισφέρει σημαντικά η φαρμακευτική καινοτομία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι από το 2000 έως το 2009 παρατηρήθηκε βελτίωση του μέσου όρου του προσδόκιμου ζωής κατά 1,74 έτη σε 30 χώρες του ΟΟΣΑ, με το 73% αυτού του οφέλους να προκύπτει από τις νέες θεραπείες. Ομως, η έννοια της καινοτομίας είναι ευρύτερη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, υπερβαίνει τα φάρμακα και η ενσωμάτωσή της μπορεί να οδηγήσει σε ένα οικοσύστημα της υγείας με επίκεντρο τον ασθενή. Η καινοτομία αγγίζει κάθε άτομο στον πλανήτη. Υπόσχεται νέους τρόπους πρόληψης, διάγνωσης και παρακολούθησης των προβλημάτων υγείας, καθώς και νέες μεθόδους για τη διαχείριση και τη θεραπεία των νόσων. Η καινοτομία σημαίνει, επίσης, διεύρυνση της ιατρικής γνώσης και νέα μοντέλα παροχής φροντίδας για την καλύτερη κάλυψη των ολοένα μεταβαλλόμενων αναγκών. Παράλληλα, τα Big Data, η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες τροφοδοτούν ένα νέο κύμα καινοτομιών για την υγεία σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια τα μελλοντικά οικοσυστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες υγιών ασθενών με λιγότερα προβλήματα υγείας και περισσότερη ανάγκη για ευεξία - και τις ανάγκες ασθενών που έχουν πολλαπλές χρόνιες παθήσεις. Η εμπειρία κι η διαδρομή των ασθενών και στις δυο περιπτώσεις θα μπορεί να γίνεται μέσα από ένα ψηφιακό οικοσύστημα και εξατομικευμένες προσεγγίσεις βάσει των δεδομένων που θα καταγράφονται μέσω αλγορίθμων, όπου θα διασφαλίζεται ότι το κάθε σημείο επαφής του ασθενούς με το σύστημα υγείας θα γίνεται ψηφιακά, βελτιώνοντας την αποδοτικότητά του.

“Την τρέχουσα περίοδο, περισσότερες από 1.000 κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για περισσότερους από 30 τύπους καρκίνου, στις οποίες περιλαμβάνονται οι αντικαρκινικές θεραπείες της MSD.”

- Η φαρμακευτική βιομηχανία φαίνεται να ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες για τη διαχείριση της COVID-19. Τι μαθήματα μπορούμε να πάρουμε για το μέλλον της καινοτομίας και των συνεργασιών στη φαρμακευτική αγορά;

Στη νέα πρόκληση της πανδημίας COVID-19, η φαρμακευτική βιομηχανία επέδειξε μία συλλογική ανταπόκριση χωρίς προηγούμενο για να διασφαλίσει την υγεία του πληθυσμού με 1.588 κλινικές μελέτες παγκοσμίως σε 542 θεραπείες και 102 εμβόλια, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων στις Η.Π.Α. (PhRMA)1. Αυτή η άμεση ανταπόκριση αποτελεί μία απτή απόδειξη της επιτυχούς λειτουργίας του μοντέλου της καινοτομίας. Η ανάπτυξη νέων φαρμάκων είναι μια μακρόχρονη, δαπανηρή διαδικασία με έντονο το στοιχείο της αποτυχίας. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι το κόστος έρευνας και ανάπτυξης ενός φαρμάκου μπορεί να αγγίξει τα 2,6 δισ. δολάρια2 και να διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία. Για την καλλιέργεια και τη διατήρηση ενός αποδοτικού περιβάλλοντος ανάπτυξης νέων φαρμάκων έχουν αναπτυχθεί κίνητρα για τη συμμετοχή της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ώστε να αντισταθμίζονται οι δαπάνες έρευνας και ανά- πτυξης, συμπληρώνοντας τον κύκλο ζωής της ανάπτυξης ενός φαρμάκου. Η καινοτομία θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται στο παγκόσμιο περιβάλλον σε ένα οικοσύστημα έρευνας και ανάπτυξης, ώστε να διασφαλίζονται τα μελλοντικά οφέλη για τους ασθενείς.
Επιπρόσθετα, η ανταπόκριση της βιομηχανίας στην πανδημία συμπεριλάμβανε και τη σύναψη πολλαπλών συνεργασιών για τη διαχείριση της πανδημίας. Στα πλαίσια αυτά και η MSD έχει συνάψει συμφωνία με την Janssen Pharmaceuticals, Inc., μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες της Janssen, θυγατρικής της Johnson & Johnson, για την υποστήριξη της παραγωγής και διάθεσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του SARS-CoV-2 (COVID-19). Η MSD θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παραγωγή της δραστικής ουσίας, την παρασκευή και πλήρωση των φιαλιδίων του εμβολίου της Johnson & Johnson. Με αυτή την κίνηση, παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να συμ- βάλλουμε στην παγκόσμια προσπάθεια απόκρισης στην πανδημία, στο πλαίσιο των εξαιρετικών προσπαθειών που καταβάλλει το σύνολο της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας.

- Ως πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum ποιες θεωρείται ότι είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας, προκειμένου να αναπτυχθεί η καινοτομία προς όφελος των ασθενών;

Το PhRMA Innovation Forum (PIF) στην Ελλάδα ενεργεί ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος και έχει παρουσιάσει ένα τριετές Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και της φαρμακευτικής βιομηχανίας που περιλαμβάνει τις προτάσεις μας για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας. Ενα τέτοιο σύστημα υγείας δίνει προτεραιότητα στην πρόσβαση όλων των πολιτών στις νέες θεραπείες, στοχεύει σε ένα βιώσιμο, φιλικό προς την καινοτομία σύστημα υγειονομικής περίθαλψης χωρίς ανισότητες και εμπόδια πρόσβασης για τους ασθενείς καθώς και στην επίτευξη θετικού οικονομικού και κοινωνικού αποτυπώματος για τη χώρα. Οι προτάσεις μας επικεντρώνονται στην ενίσχυση της καινοτομίας με ένα απλό και διαφανές σύστημα τιμολόγησης, αποδοτική διαδικασία αξιολόγησης νέων τεχνολογιών, ενδυνάμωση στην κλινική και βιοϊατρική έρευνα, προβλέψιμη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής φροντίδας και έλεγχο της συνταγογράφησης με παράλληλη δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών.

- Ως MSD θεωρείστε ηγέτης στον τομέα της ογκολογίας και ανοσο-ογκολογίας. Ποια είναι η δραστηριότητα της εταιρείας σας στην Ελλάδα;

Στην MSD, δουλεύουμε με στόχο να μετατρέψουμε την επιστημονική γνώση σε καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες προς όφελος των ασθενών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχουν επαναπροσδιορίσει τις προσδοκίες των ασθενών προσφέροντας συνολική επιβίωση σε διάφορους τύπους καρκίνων συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του πνεύμονα. Την τρέχουσα περίοδο, περισσότερες από 1.000 κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για περισσότερους από 30 τύπους καρκίνου, στις οποίες περιλαμβάνονται οι αντικαρκινικές θεραπείες της MSD. Πέρα από την υψηλή κλινική αξία των θεραπειών που προσφέρουμε στους ασθενείς, στην Ελλάδα υποστηρίζουμε δράσεις που αποσκοπούν στη συνολική διαχείριση της νόσου μέσα από συγκεκριμένες στρατηγικές και άξονες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την 3η αιτία θανάτου, μετά τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά επεισόδια, συμβάλλοντας στο 6% της θνησιμότητας. Γι’ αυτό τον λόγο στην MSD υποστηρίζουμε δράσεις που μπορούν να θέσουν τις βάσεις για συλλογικές και ολιστικές στρατηγικές στη διαχείριση της νόσου, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός πετυχημένου Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα. Η ΜSD υποστηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΟΠΕ για ένα προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα για την περίοδο 2021- 2026, όπως αυτό παρουσιάστηκε στην ψηφιακή εκδήλωση του «Τhe Economist Events» υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ, με τίτλο: «H ατζέντα της Ελλάδας για τον καρκίνο του πνεύμονα στη μετά κορωνοϊό εποχή» στις 2 Μαρτίου με την παρουσία της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Στέλλας Κυριακίδη, επιστημονικών φορέων, ενώσεων ασθενών και εκπροσώπων της πολιτείας. Το Σχέδιο εστιάζει σε τρεις βασικούς άξονες, την πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση και τη διαχείριση της νόσου, με κάθε άξονα να συνοδεύεται από συγκεκριμένες δέσμες και δείκτες. Αντιλαμβανόμενη την καθοριστική σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του πνεύμονα, η MSD συνεργάστηκε με την ΕΟΠΕ και το Quality Net και ανέπτυξε μια νέα αντικαπνιστική πρωτοβουλία με τίτλο «Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ». Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου όλης της Ελλάδος. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σκοπεύει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις οικογένειές τους στην πρόληψη του καπνίσματος και κατά συνέπεια τη διατήρηση της καλής υγείας, προλαμβάνοντας τις αρνητικές συνέπειες του καπνού στην υγεία. Γνωρίζουμε ότι σχεδόν το 40% των θανάτων από καρκίνο και σχεδόν το 90% θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα μπορούν ν’ αποδοθούν στο κάπνισμα. Για αυτό, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά σε υγιεινές συνήθειες αλλά και στην ανάγκη αποφυγής έναρξης ή στη διακοπή του καπνίσματος. Η εκπαιδευτική πρωτοβουλία αναπτύσ- σεται σε μια ψηφιακή πλατφόρμα https://ygeiamouzoimou.gr/ και πέραν των θεμάτων που σχετίζονται με την πρόληψη του καπνίσματος, τα παιδιά εκπαιδεύονται σε θέματα όπως η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η αυτοεκτίμηση, η φιλία και η κοινωνική συναναστροφή. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η πρωτοβουλία θα έχει απήχηση μέχρι το τέλος του χρόνου σε 140.000 ανθρώπους!

“Η καινοτομία θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται στο παγκόσμιο περιβάλλον σε ένα οικοσύστημα έρευνας και ανάπτυξης, ώστε να διασφαλίζονται τα μελλοντικά οφέλη για τους ασθενείς. ”

- Σε αυτή τη δύσκολη υγειονομική συγκυρία ποιες είναι οι δράσεις σας στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης;

Στην MSD, πιστεύουμε ότι όλοι χρειάζεται να λειτουργούμε υπεύθυνα και καταλαβαίνουμε ότι οι μεγάλοι Οργανισμοί έχουν έναν σημαντικό ρόλο να παίξουν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αλλά και στη στήριξη εθνικών και επιχειρηματικών στόχων κοινωνικής υπευθυνότητας. Τα προγράμματα και οι δράσεις που υλοποιούμε στην Ελλάδα στηρίζουν τους στόχους 3, 4, 8, 9, 16 και 17 και θα τα βρείτε συχνά κάτω από την ευρύτερη ομπρέλα του «Life Matters» που πλέον σηματοδοτεί τις δράσεις μας. Επειδή, λοιπόν, για εμάς κάθε ζωή αξίζει, υλοποιούμε συστηματικά δράσεις που έχουν κοινωνικό αντίκτυπο και εστιάζουν στην πρόληψη ασθενειών, όπως η αντικαπνιστική πρωτοβουλία που αναφέρθηκε παραπάνω, η καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και οι καμπάνιες που αφορούν στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σε συνεργασία με εταίρους και Οργανισμούς, επενδύουμε στην αναδιοργάνωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας προς όφελος των Ελλήνων Ασθενών. Πηγαίνουμε ένα βήμα πιο πέρα, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για να παράξουμε δεδομένα και να προσφέρουμε λύσεις στο Υπουργείο Υγείας. Φροντίζουμε για την προστασία του περιβάλλοντος και στα γραφεία μας υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης με σκοπό όχι μόνο την ανακύκλωση αλλά και τη μείωση της σπατάλης των πόρων. Σε επίπεδο εθελοντισμού, οι ίδιοι οι εργαζόμενοί μας με δική τους πρωτοβουλία οργανώνουν δράσεις με πιο πρόσφατη τη συνεργασία με το «Μπορούμε» στη μείωση σπατάλης φαγητού, αλλά και το Δήμο Αλίμου για τον καθαρισμό της παραλίας του Δήμου. Επενδύουμε συνεχώς στην εξέλιξη των εργαζομένων μας, παρέχοντάς τους ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, με τους καλύτερους δυνατούς όρους απασχόλησης, το οποίο βασίζεται στις αρχές της διαφορετικότητας και της ενσωμάτωσης. Τέλος, επεκτείναμε τη συνεργασία μας με τον πλέον των 35 ετών συνεργάτη μας στην ελληνική αγορά, την εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ, ενώ συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με την ΦΑΜΑΡ. Σαν αποτέλεσμα, το 40% περίπου των προϊόντων μας έχει ελληνική προστιθέμενη αξία.◆

Hero Image

Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ «ΚΛΕΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑ COVID-19 ΕΠΟΧΗ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Η AGATA JAKONCIC, MANAGING DIRECTOR ΤΗΣ MSD ΕΛΛΑΔΟΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ, ΕΞΗΓΕΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα naftemboriki.gr στις 28/05/2021

Agata Jakoncic, Managing Director MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας.

Η καινοτομία αποτελεί θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αξίας των καινοτόμων φαρμάκων στη ζωή των ανθρώπων αποτελεί η αλλαγή στη διαχείριση των ασθενών με HIV. Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονταν με AIDS το 1990 ζούσαν λίγους μόνο μήνες (1). Σήμερα το AIDS είναι πλέον μια χρόνια και διαχειρίσιμη ασθένεια και οι ασθενείς λαμβάνοντας θεραπεία μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Αυτή η δραματική αλλαγή πραγματοποιήθηκε με την εισαγωγή μιας εξαιρετικά δραστικής αντιρετροϊκής θεραπείας (HAART) στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η οποία οδήγησε σε μείωση των ποσοστών θανάτου τουλάχιστον κατά 88% στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου η καινοτομία θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται στο παγκόσμιο περιβάλλον σε ένα οικοσύστημα έρευνας και ανάπτυξης, ώστε να διασφαλίζονται τα μελλοντικά οφέλη για τους ασθενείς.

Σε λιγότερο από 24 ώρες, αφότου οι ερευνητές αποτύπωσαν την πρώτη γονιδιωματική ακολουθία του νέου κορονoϊού που προκαλεί τον COVID-19, οι επιστήμονες άρχισαν να εργάζονται για να αναπτύξουν πιθανά εμβόλια (2). Η εκτεταμένη προγενέστερη έρευνα επί δεκαετίες δημιούργησε μια βάση γνώσεων και μια εργαλειοθήκη που επέτρεψε στους ερευνητές να ανταποκριθούν γρήγορα και να αναπτύξουν πιθανά εμβόλια COVID-19 σε λιγότερο από έναν χρόνο. Όλα τα εμβόλια που έχουν λάβει εγκρίσεις επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ μέχρι τώρα βασίζονται σε πρωτοποριακής τεχνολογίας πλατφόρμες, από mRNA έως προσεγγίσεις με ιικούς φορείς. Οι πλατφόρμες αυτές δίνουν τη δυνατότητα άμεσης ανάπτυξης νέων εμβολίων με την εμφάνιση νεών μολυσματικών παραγόντων που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε προκλινικές και κλινικές δοκιμές. Δεκαετίες επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες κα πλατφόρμες έδωσαν τη δυνατότητα για την άμεση ανταπόκριση της βιομηχανίας στον COVID-19 επιβεβαιώνοντας την αξία της λειτουργίας του κύκλου ζωής της καινοτομίας. Αυτή η πρόοδος σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην έρευνα για τις ασθένειες και θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στον αγώνα ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα νόσων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και του HIV.

Η καινοτομία θα αποτελέσει «κλειδί» για την αναδιαμόρφωση του συστήματος υγείας και στη μετά COVID-19 εποχή πέρα από το φάρμακο σε όλο το φάσμα του συστήματος υγείας με νέες προσεγγίσεις στην προαγωγή της δημόσιας υγείας, της ψηφιακής τεχνολογίας, των μοντέλων παροχής φροντίδας, της ενδυνάμωσης των ασθενών αλλά και της καινοτομίας στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας. Η πανδημία Covid-19 ανέδειξε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για τα συστήματα υγείας να προχωρήσουν με τολμηρό και γρήγορο τρόπο προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτό το σταυροδρόμι και είναι ώρα να επιλέξει - να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό κλίμα για την καινοτομία, να συνεργαστεί με τη βιομηχανία για την εκπλήρωση των ιατρικών αναγκών και να αφήσει πίσω της πρακτικές του παρελθόντος που επικεντρώνονται απλά στον περιορισμό του κόστους.

Εκπροσωπώντας την καινοτομία, το PhRMA Innovation Forum (PIF) στην Ελλάδα ενεργεί ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος και έχει παρουσιάσει ένα τριετές Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της φαρμακευτικής βιομηχανίας που περιλαμβάνει τις προτάσεις μας για ένα σύγχρονο σύστημα Υγείας, που δίνει προτεραιότητα στην πρόσβαση όλων των πολιτών στις νέες θεραπείες, στοχεύει σε ένα βιώσιμο, φιλικό προς την καινοτομία σύστημα υγειονομικής περίθαλψης χωρίς ανισότητες και εμπόδια πρόσβασης για τους ασθενείς, καθώς και στην επίτευξη θετικού οικονομικού και κοινωνικού αποτυπώματος για τη χώρα. Οι προτάσεις μας επικεντρώνονται στην ενίσχυση της καινοτομίας με ένα απλό και διαφανές σύστημα τιμολόγησης, αποδοτική διαδικασία αξιολόγησης νέων τεχνολογιών, ενδυνάμωση στην κλινική και βιοϊατρική έρευνα, προβλέψιμη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής φροντίδας και έλεγχο της συνταγογράφησης με παράλληλη δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί θετικά μεταρρυθμιστικά βήματα όπως η θέσπιση του κονδυλίου για την πρόληψη, o συμψηφισμός επενδύσεων με το clawback, η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ, οι επιταχυνόμενες HTA διαδικασίες για την αξιολόγηση των φαρμάκων και η άρση του παράβολου εισόδου νέων φαρμακευτικών προϊόντων στη Θετική Λίστα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πρόοδος: Χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική καινοτομίας που να βασίζεται στις συνεργασίες και στην επιχειρηματικότητα με δομικές μεταρρυθμίσεις όπως η δημιουργία μητρώων ασθενών, θεραπευτικών πρωτοκόλλων και αλγορίθμων συνταγογράφησης, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, η ένταξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία και η επένδυση σε RWE με την αξιοποίησή τους μέσα από δίκτυα νεοφυών επιχειρήσεων.

Η πολιτεία θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην καινοτομία, καθώς η πρόσβαση των ασθενών σε αυτή διασφαλίζει μία υγιή κοινωνία μέσα σε μία υγιή οικονομία. Πρόσφατη μελέτη εκτίμησε ότι η επίτευξη καλύτερης κατάστασης υγείας στον πληθυσμό μπορεί να προσθέσει 12 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ μέχρι το 2040 (3)~με κάθε ένα 1 δολάριο που επενδύεται σε καλύτερη υγεία να αποφέρει από 2 δολάρια έως 4 δολάρια στην οικονομία. Η επένδυση στην καινοτομία σήμερα είναι εχέγγυο για έναν υγιή πληθυσμό και μία βιώσιμη οικονομία, αποδεικνύει υπεύθυνη στάση για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων και αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου υγείας για τις μελλοντικές γενιές. Μόνο με ξεκάθαρη στρατηγική και επένδυση στην καινοτομία η χώρα μας θα καταφέρει να δρέψει τα οφέλη της τεχνολογικής επανάστασης και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας.

Hero Image

ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ

Η AGATA JAKONCIC, MANAGING DIRECTOR ΤΗΣ MSD ΕΛΛΑΔΟΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ, ΕΞΗΓΕΙ ΤΑ ΑΘΟΡΥΒΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Κ της Καθημερινής στις 29/11/2020

Agata Jakoncic, Managing Director MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας.

Η καινοτομία αποτελεί θεμελιώδη λίθο στην εξέλιξη της κοινωνίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Στον τομέα της υγείας, η καινοτομία έχει αποδείξει ότι στηρίζει τη ζωή των ασθενών, αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο έχουν μειωθεί κατά 27% από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στις ΗΠΑ, με το 73% αυτού του οφέλους να οφείλεται στις νέες θεραπείες. Παράλληλα, η καινοτομία ενισχύει την οικονομία, με δυνατότητα εξοικονόμησης μέχρι 1,4 τρισ. δολαρίων από τον παιδικό εμβολιασμό, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ κατά τα έτη 1994-2013. Στη νέα πρόκληση της εποχή μας με τη νόσο Covid-19, οι καινοτόμες βιοφαρμακευτικές εταιρείες μένουν πιστές στο έργο τους επιδεικνύοντας μια συλλογική ανταπόκριση χωρίς προηγούμενο για να διασφαλίσουν την υγεία του πληθυσμού, με 1.567 κλινικές μελέτες παγκοσμίως σε 574 θεραπείες και 51 εμβόλια μέσα σε λιγότερο από ένα έτος από την έναρξη της πανδημίας.

Το όφελος της καινοτομίας στην υγεία έχει αποτυπωθεί και στην Ελλάδα, καθώς έχει μελετηθεί ότι η φαρμακευτική καινοτομία συνεισέφερε στο 44% της συνολικής αύξησης της μακροζωίας που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1995-2010. Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα τη διασφάλιση της συνέχειας της πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα στα οφέλη της καινοτομίας, η πολιτεία οφείλει να σχεδιάσει μια σαφή και αποδοτική εθνική φαρμακευτική πολιτική. Το PhRMA Innovation Forum στην Ελλάδα, το οποίο εκπροσωπώ ως Πρόεδρος, έχει εκδηλώσει έμπρακτα την πρόθεσή του να υπάρξει συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακευτικής βιομηχανίας στο πλαίσιο ενός τριετούς Συμφώνου Συνεργασίας με συγκεκριμένες προτάσεις και στόχους για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Αποτελεί καθήκον όλων των εμπλεκόμενων μερών να συνεργαστούν για την αδιάλειπτη παροχή φροντίδας της υγείας και φαρμάκων στους ασθενείς, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς. Η ανάγκη γι’ αυτή τη συνεργασία γίνεται πλέον περισσότερο επιτακτική με την εξάπλωση της πανδημίας της νόσου Covid-19 και είμαστε έτοιμοι ως βιομηχανία να βοηθήσουμε τη χώρα να διαχειριστεί τις προκλήσεις του συστήματος υγείας. Αυτή η συνεργασία θα συνεισφέρει στη μετάβαση σε μια νέα, απαιτητική εποχή, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας.

Η υγεία είναι σημαντική προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και η επένδυση στην υγεία αποτελεί μακροπρόθεσμη επένδυση στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η βελτίωση του επιπέδου της υγείας έρχεται μέσα από την υιοθέτηση νέων καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων που αντιμετωπίζουν ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες. Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο οι εξελίξεις στη βιοϊατρική τεχνολογία, όπως οι γενετικές θεραπείες και η ιατρική ακριβείας, ανοίγουν πολλούς δρόμους για την αύξηση της μακροζωίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το αν η χώρα μας θα καταφέρει να δρέψει τα οφέλη αυτής της τεχνολογικής επανάστασης θα εξαρτηθεί πλήρως από τη στάση που θα έχει απέναντι στην καινοτομία. Θα υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον που η πανδημία του Covid-19 θα έχει αντιμετωπιστεί και τότε η ανάγκη για μια υγιή κοινωνία θα είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Επομένως, η ευκαιρία για έναν υγιή πληθυσμό στο μέλλον διασφαλίζεται από την επένδυση στην υγεία σήμερα.

Hero Image

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ

Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ, HR LEAD ΜSD ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ & ΜΑΛΤΑΣ, ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ COVID ΕΠΟΧΗ.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα Thrive Global Greece στις 16/06/2020

Αθηνά Σταύρου, HR Lead MSD Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας.

Είναι από τις πιο σημαντικές βιο-φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου με ηγετική θέση παγκοσμίως, που ανακαλύπτει φάρμακα και εμβόλια για τις πιο σοβαρές ασθένειες που πλήττουν τους ανθρώπους. Η ΜSD (γνωστή και ως Merck & Co με έδρα το Κenilworth, N.J., στις Η.Π.Α) είναι παράλληλα πρωτοπόρος και στην έρευνα για την ανακάλυψη και εξέλιξη θεραπειών, έχοντας φυσικά στρέψει το μικροσκόπιο και στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής απάντησης στην πανδημία COVID-19 το συντομότερο δυνατόν.

Πόσο εύκολη είναι η λειτουργία, μιας μεγάλης εταιρείας που έχει ως κεντρικό άξονα την υγεία στην COVID εποχή; Πως διατηρήθηκαν το ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, η αποδοτικότητα και η ψυχική ισορροπία των εργαζομένων της εταιρείας εν μέσω των αλλαγών που προέκυψαν λόγω της νέας αυτής παγκόσμιας πρόκλησης; Η Αθηνά Σταύρου, HR Lead MSD Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, μίλησε για όλα τα βήματα προσαρμογής στη νέα κανονικότητα.

Τί είδους μέτρα πήρε η εταιρεία σας για τη διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε λόγω της πανδημίας και την υποστήριξη των εργαζομένων;

To πρώτο και κύριο μέλημά μας ήταν να προστατεύσουμε την υγεία των εργαζομένων μας και να μεριμνήσουμε για την ασφάλεια τους στο μέγιστο δυνατό καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown. Στη συνέχεια προσαρμόσαμε το εργασιακό μας μοντέλο ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών. Συνεχίσαμε όλοι να εργαζόμαστε από το σπίτι συμπεριλαμβανομένων και των εργαζόμενων μας στο πεδίο, δηλαδή των ιατρικών επισκεπτών. Στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύσαμε, ήταν σημαντικό έστω και από απόσταση να δείξουμε έμπρακτα στους ανθρώπους μας και στις οικογένειες τους ότι ενδιαφερόμαστε για εκείνους και ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Να είμαστε κοντά αν και σε απόσταση.

Οργανώσαμε, λοιπόν, ένα πλάνο δράσης το οποίο είχε εκπαίδευση, υποστήριξη και ευεξία. Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες τοu Learning & Development τμήματος της εταιρίας μας, οργανώσαμε εκπαιδεύσεις σε ψηφιακά εργαλεία, σε θέματα παραγωγικότητας, διαχείρισης χρόνου, διαχείρισης στρες, και σε θέματα ανθεκτικότητας. Υποστηρίξαμε την εργασία από το σπίτι με πρακτικούς τρόπους όπως η αποστολή εργονομικού εξοπλισμού. Καθιερώσαμε 2 ώρες χωρίς συναντήσεις με στόχο να μπορούν οι εργαζόμενοι να βρίσκονται με την οικογένεια τους και μετατρέψαμε τα μαθήματα γυμναστικής που προσφέραμε στα γραφεία μας σε virtual ώστε να συμμετέχει όλη η οικογένεια. Διατηρήσαμε τις υπηρεσίες του διαιτολόγου μας online, κάναμε μικρές τροποποιήσεις στις διαδικασίες μας ώστε να εξακολουθούν να υλοποιούνται όλα χωρίς καμία αλλαγή.

Και στη σημερινή νέα κανονικότητα;

Ο κόσμος μας επιστρέφει σιγά σιγά στο γραφείο και εμείς υλοποιούμε την δεύτερη φάση του σχεδίου δράσης μας, παρέχοντας όλα όσα ανέφερα και διασφαλίζοντας ένα υγιεινό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Για παράδειγμα έχουμε πλάνο συχνών απολυμάνσεων, φροντίζουμε ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να κάθονται σε απόσταση 2 μέτρων, ανοίγουμε μόνο τις αίθουσες συναντήσεων που έχουν παράθυρα και έχουμε σε όλα τα σημεία απολυμαντικά και μάσκες.

Πώς μπορούν οι υπάλληλοι να εργάζονται από το σπίτι και παράλληλα να έχουν μια ισορροπημένη επαγγελματική και προσωπική ζωή (ψυχική υγεία); Επηρεάστηκε η παραγωγικότητα;

Αυτή ήταν και η μεγάλη πρόκληση που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Έως τώρα η εργασία από το σπίτι ήταν συνδεδεμένη μόνο με οφέλη αφού απαντούσε στην ανάγκη των εργαζομένων για μεγαλύτερη ευελιξία. Το μόνο που προϋπέθετε ήταν ότι ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται απερίσπαστος και να διαχωρίζει με σαφήνεια τις προσωπικές από τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που ως πρακτική είναι ενεργή στην MSD εδώ και 2 χρόνια.

Με το lock down φυσικά κάποια πράγματα άλλαξαν. Από τις πρώτες ημέρες καταλάβαμε ότι οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές από ό,τι γνωρίζαμε έως τώρα. Οι πρώτες ημέρες ήταν δύσκολες, οι άνθρωποί μας προσπαθούσαν αριστοτεχνικά να τα συνδυάσουν όλα, προσπαθώντας να δώσουν το 100% του εαυτού τους στη δουλειά και ταυτόχρονα να διαχειριστούν τις οικογενειακές τους ανάγκες. Συνειδητοποιήσαμε ότι τα απλά πράγματα όπως η συζήτηση με έναν συνάδελφο στο γραφείο είχαν μετατραπεί σε mail και on line συναντήσεις. Γρήγορα καταλάβαμε ότι έπρεπε να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο λειτουργίας προκειμένου να μπορέσουμε όλοι μαζί να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να παραμείνουμε παραγωγικοί. Αναγνωρίσαμε ότι σε αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές, που τα όρια προσωπικής και επαγγελματικής ζωής γίνονται πολύ δυσδιάκριτα και το στρες ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια, έπρεπε να δείξουμε κατανόηση, προσαρμοστικότητα και να δώσουμε λύσεις.

Ορίσαμε λοιπόν εβδομαδιαίες συναντήσεις ανά ομάδες για καλύτερο συντονισμό και διαστήματα χωρίς συναντήσεις. Αναγνωρίσαμε και επικοινωνήσαμε σε όλους ότι θα υπάρχουν ημέρες που η οικογένειά μας θα μας χρειάζεται περισσότερο, υπενθυμίσαμε σε όλους το διαθέσιμο πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης που διαθέτει η εταιρία και κάναμε πολλές άλλες δράσεις με στόχο να περάσουμε το μήνυμα ότι οι δυνατές ομάδες φαίνονται στις δύσκολες στιγμές. Κοιτώντας πλέον πίσω μπορούμε να πούμε ότι η παραγωγικότητα επηρεάστηκε μόνο θετικά και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τους ανθρώπους μας.

Πιστεύετε ότι ο νέος τρόπος λειτουργίας θα παραμείνει ή μετά το τέλος της πανδημίας θα επανέλθουμε στον προηγούμενο τρόπο εργασίας;

Εμείς πιστεύουμε στη συνύπαρξη του παραδοσιακού και του σύγχρονου μοντέλου. Η δουλειά μας κύλησε ομαλά και η παραγωγικότητά μας ήταν υψηλή, γιατί είχαμε καλές σχέσεις, δυνατές ομάδες. Πιστεύουμε και θεωρούμε αναγκαία τη φυσική επαφή, την αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο, επειδή έτσι χτίζονται και εξελίσσονται οι ομάδες, αλλά μας αρέσει και η εργασία από το σπίτι γιατί μας δίνει ευελιξία.

Κάναμε πολλές δράσεις με στόχο να
περάσουμε το μήνυμα ότι οι δυνατές
ομάδες φαίνονται στις δύσκολες στιγμές.

Σίγουρα ως θεσμός η εργασία από το σπίτι θα ενισχυθεί. Είναι ένας τρόπος που αποδεδειγμένα έχει θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και αυτό είναι κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από πολλές μελέτες. Η τεχνολογία είναι στις υπηρεσίες μας και μας δίνει πρωτόγνωρη ευελιξία. Θα έλεγα όμως ότι εκτός από την εργασία από το σπίτι, υπάρχει και κάτι ακόμη που ήρθε για να μείνει. Αυτό είναι η αύξηση της εμπιστοσύνης και η ενδυνάμωση των εργαζομένων. Αυτή είναι και η βάση κάθε νέου μοντέλου εργασίας. Ήταν χιλιάδες οι εργαζόμενοι που από τη μία μέρα στην άλλη κλήθηκαν να λειτουργήσουν πιο αυτόνομα, χωρίς να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τον προϊστάμενό τους και τα κατάφεραν.

Η εργασία εξ αποστάσεως πώς επηρέασε την επικοινωνία μεταξύ των μελών των ομάδων;

Λόγω του ότι όπως σας είπα νωρίτερα στην MSD είχαμε εφαρμόσει το μοντέλο του “work from home” πολύ νωρίτερα, είχαμε λύσει αρκετά τεχνικής φύσεως θέματα. Όλοι είχαν πρόσβαση σε εργαλεία όπως οι εφαρμογές άμεσων μηνυμάτων, πλατφόρμες ψηφιακών συναντήσεων, εργαλείων εκτροπής της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής στον υπολογιστή καθώς και εξοπλισμό όπως laptop, κάμερες, headset και μεγάλες οθόνες συμπληρωματικά των υπολογιστών. Η επικοινωνία δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα και για να σας πω την αλήθεια αρκετοί από τους συναδέλφους μου, μου είπαν κάτι που ένιωσα και εγώ: Υπήρξαν μέρες που στο πλαίσιο ψηφιακών συναντήσεων με όλη την εταιρία αισθανθήκαμε όλοι πιο κοντά έστω και από μακριά. Μπροστά σε μια έντονη απειλή, ενωθήκαμε, γίναμε πιο ανθρώπινοι και οι όποιες αποστάσεις δημιουργούνται συχνά λόγω ιεραρχίας, ακόμη και αυτές δούλεψαν πιο απλά και εύκολα.

Σίγουρα σε όλους έλειψε η δυνατότητα συναντήσεων με φυσική παρουσία, πολλές φορές νιώσαμε ότι χάναμε ένα κομμάτι της επικοινωνίας και καταλάβαμε ότι υπάρχει ένα κομμάτι δουλειάς που γίνεται μέσα από την καθημερινή επικοινωνία στο γραφείο, που απαιτούσε περισσότερη προσπάθεια να ολοκληρωθεί, ωστόσο η εξίσωση οφέλους κόστους παρέμεινε θετική.

Σε αυτές τις δύσκολες περιόδους οι εταιρίες κάνουν προσλήψεις;

Σίγουρα κάθε κλάδος και κάθε εταιρεία επηρεάστηκε διαφορετικά και επαναξιολόγησε τις ανάγκες της. Στην MSD οι αποφάσεις των προσλήψεων αποτελούν πάντα αποτέλεσμα προσεκτικής αξιολόγησης και άμεσης σύνδεσης με τις στρατηγικές επιλογές της εταιρίας. Προτεραιότητά μας και πριν την περίοδο του COVID-19 ήταν η στελέχωση θέσεων που σχετίζονται με την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του οργανισμού μας και την αύξηση της ευελιξίας και της ταχύτητας στην καθημερινή λειτουργία (agile transformation).

Ταυτόχρονα, υπήρξαν και υπάρχουν ανάγκες στελέχωσης και σε άλλα τμήματα, όπως η Ογκολογία, που επίσης αποτελεί παγκόσμια στρατηγική προτεραιότητα της MSD. Σε όλες λοιπόν τις θέσεις που ήταν προς στελέχωση η διαδικασία αξιολόγησης συνεχίστηκε κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Αυτή είναι η λογική μας, δηλαδή όταν υπάρχουν ανάγκες στελέχωσης προχωράμε και όλες οι διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν μέχρι την πρόσληψη προχωράνε κανονικά. Στις συνεντεύξεις χρησιμοποιήσαμε τα νέα ψηφιακά μέσα και να σας πω την αλήθεια όλα κύλησαν ομαλά. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε καλωσορίσει ήδη 3 νέους εργαζόμενους, ενώ είναι σε εξέλιξη άλλες 3 νέες θέσεις. Σε αυτό το σημείο να θυμίσω ότι όλες μας οι νέες θέσεις ανεβαίνουν στον λογαριασμό της MSD στο LinkedIn και βλέπουμε πολλές ειδικότητες, όχι μόνο από τον κλάδο της υγείας, όπως θα περίμενε κανείς.

Είστε μια εταιρία με έντονη κοινωνική ευθύνη. Πώς λειτουργήσατε αυτήν την περίοδο; Πόσο μετράνε οι δράσεις μιας εταιρείας στον τομέα της ΕΚΕ στη γενικότερη στάση και δράση των εργαζόμενων της;

Ναι είναι αλήθεια, πιστεύουμε ότι όλοι έχουμε ευθύνη να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο αύριο για τους ανθρώπους, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Την περίοδο που διανύσαμε, όπως ίσως έχετε δει, προχωρήσαμε σε δωρεά 100.000 ευρώ στο Υπουργείο Υγείας για την αγορά ειδών νοσοκομειακού εξοπλισμού. Ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε προκειμένου να στηρίξουμε το Σύστημα Υγείας και γενικότερα να συμβάλλουμε στην προστασία της δημόσιας υγείας. Πιστεύουμε ότι ενώνοντας δυνάμεις θα πετύχουμε περισσότερα και συντομότερα και για αυτό συνεχίσαμε να κάνουμε ενέργειες εθελοντισμού στηρίζοντας το έργο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ευπαθών ομάδων.

Μπροστά σε μια έντονη απειλή, ενωθήκαμε, γίναμε πιο ανθρώπινοι και οι όποιες αποστάσεις δημιουργούνται συχνά λόγω ιεραρχίας, ακόμη και αυτές δούλεψαν πιο απλά και εύκολα.

Μπροστά σε μια έντονη απειλή, ενωθήκαμε, γίναμε πιο ανθρώπινοι και οι όποιες αποστάσεις δημιουργούνται συχνά λόγω ιεραρχίας, ακόμη και αυτές δούλεψαν πιο απλά και εύκολα.

Αναμφίβολα οι εργαζόμενοι αξιολογούν πολύ θετικά μια εταιρία που λειτουργεί υπεύθυνα. Aυτό φαίνεται σε όλες τις έρευνες και ειδικότερα στις νέες γενιές που εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Μου κάνει εντύπωση όταν μιλάω με νέους εργαζόμενους στην εταιρία και τους ρωτάω «Τι ξέρετε για εμάς», μου απαντούν «Μας έκαναν εντύπωση οι πολλές θεραπείες που διαθέτετε και οι δράσεις Εταιρικής Ευθύνης που υλοποιείτε». Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε!

Τι είναι κάτι που θα θυμάστε από αυτήν την περίοδο;

Νομίζω ότι ήταν η πρώτη φορά στην επαγγελματική μου πορεία που ένιωσα ότι ήμασταν όλοι πιο ευάλωτοι, ήρθαμε πιο κοντά, μοιραστήκαμε ανοιχτά τις προκλήσεις της καθημερινότητας χωρίς να προσπαθούμε να κρυφτούμε πίσω από ένα αυστηρό επαγγελματικό προφίλ. Μοιραστήκαμε τις αγωνίες μας και ανταλλάξαμε ιδέες και συμβουλές όπως θα κάναμε με συγγενείς και φίλους. Επίσης, το αίσθημα υπερηφάνειας για τον συντονισμό, την ετοιμότητα και την επιτυχία να διασφαλίσουμε την υγεία των εργαζομένων μας, ταυτόχρονα με την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρίας, θα με συνοδεύει για αρκετό καιρό.

Ποιές ερευνητικές πρωτοβουλίες έχει αναπτύξει η MSD στη μάχη κατά του Covid που δίνουν ελπίδα για το αύριο;

Η πανδημία από την COVID-19 αποτελεί την επιστημονική και παγκόσμια υγειονομική πρόκληση της γενιάς μας και απαιτεί συνεργασία από όλη την επιστημονική κοινότητα. Ως μία από τις πολύ λίγες εταιρείες που συνέχισε να επενδύει τόσο σε εμβόλια όσο και φάρμακα για την αντιμετώπιση Λοιμωδών Νόσων, η MSD γνωρίζει ότι έχει εξέχουσα ευθύνη να βοηθήσει στην εξέλιξη των προσπαθειών για εμβόλια και αντι-ικά φάρμακα ως μέρος της συνολικής απόκρισης της στην COVID-19. Η MSD έχει δεσμευτεί πλήρως να δώσει μια αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία από την COVID-19 από τότε που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά και γνωρίζουμε ότι η επιτυχία θα απαιτήσει παγκόσμια συνεργασία μεταξύ χωρών και εταιρειών και πολλά άλλα.

Συνεχίζει να διερευνά πολλαπλούς δρόμους στην προσπάθεια της να κατανοήσει τον ιό SARS-CoV-2 και να αναπτύξει εμβόλια και θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτεταμένου εσωτερικού ερευνητικού προγράμματος, και πρόσφατα ανακοίνωσε δύο προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων έναντι της COVID-19: μια συνεργασία με την IAVI και τα σχέδια μας για την εξαγορά της Themis. Ανακοίνωσε επίσης μια συνεργασία με την Ridgeback Bio για την ανάπτυξη ενός νέου υποψηφίου μορίου κατά του ιού SARS-CoV-2, χορηγούμενου από του στόματος. Πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί μια σειρά φαρμάκων και εμβολίων για τον τερματισμό της πανδημίας και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε πολλαπλές οδούς και να συνεργαζόμαστε με άλλους φορείς για την εύρεση της λύσης έναντι της COVID-19.