Καλωσορίζουμε το καλοκαίρι και ενημερωνόμαστε για το Μελάνωμα. Η MSD Ελλάδος στηρίζει τη δράση του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου-ΑγκαλιάΖΩ, «Ενημέρωση & Πρόληψη για τον Kαρκίνο του δέρματος και το Μελάνωμα στους Μαστιχοπαραγωγούς της Χίου»

Save Print

June 16, 2021 8:57 pm +00:00

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

16 Ιουνίου 2021

Με αφορμή την έναρξη του καλοκαιριού και τον μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Μελάνωμα (Μάιος), και αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη για δράσεις που ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν το ευρύ κοινό γύρω από το θέμα του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος, παραμένουμε πιστοί στην αποστολή μας να σώζουμε και να βελτιώνουμε τις ζωές των ασθενών, στηρίζοντας την ενημερωτική εκδήλωση του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου “ΑγκαλιάΖΩ” για την πρόληψη της νόσου.

Το μελάνωμα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς τύπους καρκίνου του δέρματος, καθώς είναι δυνατό να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, ακόμη και σε περιοχές που δεν εκτίθενται στον ήλιο. Ωστόσο, είναι πιθανότερη η εμφάνιση και η εκδήλωση της νόσου σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος 1. To μελάνωμα αποδίδεται σε διάφορους ενδογενείς παράγοντες, εκ των οποίων οι κυριότεροι είναι το ανοιχτόχρωμο δέρμα και η παρουσία πολλαπλών σπίλων (“ελιών”), και περιβαλλοντολογικούς, με σημαντικότερο την υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία1.

Παγκοσμίως, η εμφάνιση του μελανώματος παρουσιάζει αύξηση τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες σε πολλούς πληθυσμούς. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 2020 εμφανίστηκαν 1.3132 νέες περιπτώσεις δερματικού μελανώματος, με τους άνδρες να υπερτερούν σε σχέση με τις γυναίκες (περίπου 5663 γυναίκες και 7474 άνδρες ) και καταγράφηκαν συνολικά 295 θάνατοι (189 Άνδρες – 106 Γυναίκες)5 . Παρά το γεγονός ότι η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 65 έτη6 , αξίζει να σημειωθεί ότι το μελάνωμα δεν είναι σπάνιο και σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών7 , καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου που εκδηλώνεται σε νεαρά ενήλικα άτομα – ειδικά στις γυναίκες8 . Η προστασία όμως έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας που καταστρέφει το DNA των κυττάρων του δέρματος και επηρεάζει τα γονίδια που ελέγχουν την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος9. Η κύρια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ο ήλιος. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντική η προστασία από τον ήλιο.

Με αφορμή την πολυπλοκότητα της διαδικασίας συλλογής της μαστίχας στη Χίο και την σημασία της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος, ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Χίου και την υποστήριξη της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, και με τη φιλοξενία του Μουσείου Μαστίχας Χίου – Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, πραγματοποιεί σήμερα, 16 Ιουνίου 2021, στις 19:30, ενημερωτική ομιλία με θέμα: «Ενημέρωση και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Μελάνωμα στους Μαστιχοπαραγωγούς της Χίου». Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που ασχολούνται με την καλλιέργεια της μαστίχας και εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία.
Χορηγοί της ενημερωτικής εκδήλωσης είναι οι εταιρείες MSD και La Roche Posay.

Σχετικά με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ

Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ ιδρύθηκε το 1976 με έδρα τον Πειραιά. Στα 44 χρόνια δράσης και προσφοράς, ο Όμιλος ΑγκαλιάΖΩ στηρίζει τους ασθενείς με καρκίνο. Ο ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, τα αιρετά μέλη του οποίου είτε είναι ασθενείς είτε έχουν εμπειρία της νόσου. Ο Όμιλος αποτελείται από μέλη και εθελοντές. Παράλληλα, για την επίτευξη του έργου του, υποστηρίζεται από επαγγελματίες στο τομέα της επικοινωνίας, της ψυχολογικής υποστήριξης, της διαχείρισης των λογιστικών και οικονομικών ζητημάτων, καθώς και της γραμματειακής υποστήριξης. Επιπλέον, συνεργάζεται με έμπειρους και καταξιωμένους Επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων του αντικαρκινικού χώρου, οι οποίοι συνιστούν την Επιστημονική Επιτροπή του Ομίλου. Ο ΟΕΚΚ- ΑκαλιάΖΩ έχει Παράρτημα στο Ηράκλειο Κρήτης από το 2007 για τις ανάγκες των πολιτών της περιφέρειας. Τέλος, φιλοξενεί και στηρίζει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λαρυγγεκτομηθέντων ΠΑΝ.ΣΥ.ΛΑ από το 1989.

Ο ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ είναι μέλος της ΕΛΛΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV, της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, της ECPC (European Cancer Patient Coalition/Ευρωπαϊκός Συνασπισμός των ασθενών με καρκίνο), της WACC (Women Against Cervical Cancer/Γυναίκες κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας), της IAPO (International Alliance of Patients Organization), της GCCA (Global Colon Cancer Association), καθώς και της DICE – Digestive Cancer Europe.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φορέα, https://www.oekk.gr/, να ακολουθήσετε το λογαριασμό του ΟΕΚΚ ΑγκαλιάΖΩ στο Facebook, https://www.facebook.com/agaliazo.gr/, στο Instagram, https://www.instagram.com/agaliazw/ ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 210 41 81 641.

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την MSD

Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, η MSD, μια βιο-φαρμακευτική εταιρεία με ηγετική θέση παγκοσμίως, ανακαλύπτει φάρμακα και εμβόλια για τις πιο σοβαρές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, κάνοντας πράξη την αποστολή της να ερευνά για να προσφέρει περισσότερη και καλύτερη ζωή. MSD είναι η εμπορική επωνυμία της εταιρείας Merck & Co., Inc., με έδρα το Kenilworth, Ν.J., στις ΗΠΑ. Μέσω των προϊόντων μας -συνταγογραφούμενα φάρμακα, εμβόλια, βιολογικές θεραπείες και κτηνιατρικά φάρμακα- και με παρουσία σε περισσότερες από 140 χώρες προσφέρουμε καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις στους ασθενείς. Παράλληλα, δέσμευσή μας είναι η αύξηση της πρόσβασης των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη, μέσω πολιτικών, προγραμμάτων και συνεργασιών που υλοποιούμε.

Σήμερα, η MSD συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στην έρευνα για την ανακάλυψη και εξέλιξη θεραπειών που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν «απειλητικές» ασθένειες για τη ζωή των ανθρώπων παγκοσμίως, όπως ο καρκίνος, οι καρδιομεταβολικές παθήσεις, η νόσος Alzheimer, οι μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των ιών HIV και Έμπολα καθώς και πρωτο- εμφανιζόμενες ασθένειες ζώων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.msd.gr και να ακολουθήσετε τον λογαριασμό μας στο Τwitter , στο linkedin , στο youtube , και σε facebook & Instagram για ότι αφορά τον τομέα των εμβολίων.