Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να καταπολεμήσει τον καρκίνο αναλύθηκε στο ετήσιο συνέδριο του Economist Impact

Save Print

March 21, 2024 11:18 am +00:00

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

21 Μαρτίου 2023

  • Τα ποσοστά θνησιμότητας σε πολλούς τύπους καρκίνου έχουν μειωθεί
  • Ιστορική πρόκληση η μετατροπή του καρκίνου σε χρόνια νόσο
  • Η πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση καταλύτης για τη θετική έκβαση της ασθένειας

Την Τρίτη 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το 4ο ετήσιο συνέδριο του Economist Impact με θέμα: «Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τα επιτεύγματα – Τα εμπόδια – Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα» που είχε την επιστημονική αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και την υποστήριξη της MSD.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, αναλύθηκε η πρόοδος της Ελλάδας στη διαχείριση του καρκίνου αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα προκειμένου να αποκτήσει ένα ολιστικό μοντέλο φροντίδας των ογκολογικών ασθενών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (EU Beating Cancer Plan). Ιδιαίτερης μνείας έτυχε η αξία των προληπτικών παρεμβάσεων, της έγκαιρης διάγνωσης και της πρώιμης θεραπευτικής παρέμβασης στον καρκίνο, οι ευρωπαϊκές και εθνικές επενδυτικές προοπτικές στον τομέα του Φαρμάκου και η ενσωμάτωση των καινοτόμων θεραπειών σε ένα ολιστικό μοντέλο φροντίδας των ογκολογικών ασθενών μεταξύ άλλων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Mike Holmes, Vice-President, Medical & Scientific Affairs Oncology Therapeutic Area της MSD Global και ο Christian Hosius, Senior Clinical Director, MSD European Clinical Development.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο πάνελ με θέμα: «Η πρόοδος και το μέλλον της Ελλάδας στη μάχη κατά του καρκίνου», ο κ. Mike Holmes χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τα τελευταία 20 χρόνια έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου, πλέον συζητάμε ανοιχτά για τη νόσο, ενώ και το κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει τη διάγνωση του καρκίνου έχει μειωθεί. Τα ποσοστά θνησιμότητας σε πολλούς τύπους καρκίνου έχουν επίσης μειωθεί, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του μαστού».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή των καινοτόμων φαρμάκων και των νέων τεχνολογιών εξηγώντας ότι: «είτε πρόκειται για ανοσοθεραπευτικά φάρμακα είτε για καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία, είτε για βιοδείκτες, όλα τα ανωτέρω έχουν συμβάλει στην πρόοδο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ογκολογία, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το μεταστατικό μελάνωμα και τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, όπου το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών την τελευταία δεκαπενταετία έχει βελτιωθεί θεαματικά, αλλά και τον εμβολιασμό έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που έχει συμβάλει στη μείωση της συχνότητας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Mike Holmes υπενθύμισε τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, όπως ο γηράσκων πληθυσμός και η αυξητική συχνότητα του καρκίνου παγκοσμίως αναφέροντας τα εξής: «οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και ειδικότερα για την αυξημένη συχνότητα του καρκίνου σε νεαρά άτομα. Περίπου οι μισοί τύποι καρκίνου μπορούν να προληφθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες πρώιμης θεραπευτικής παρέμβασης και θετικής έκβασης της νόσου».

Και υπογράμμισε: «η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό χρονικό ορόσημο και είναι φιλοδοξία όλων εμάς στην MSD να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πιστά για τη μετατροπή του καρκίνου από οξεία σε χρόνια νόσο, με έμφαση στην ολιστική και ποιοτική φροντίδα των ογκολογικών ασθενών ενσωματώνοντας την καινοτομία προς όφελος των ασθενών. Εξάλλου, η MSD στην Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά το αίτημα των συλλόγων ασθενών για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο και τις ενέργειες της Πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή, με γνώμονα την ύπαρξη ενός σύγχρονου, λειτουργικού και βιώσιμου Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ο Christian Hosius, συμμετέχοντας στο πάνελ για «Το μέλλον της Καινοτομίας στον Καρκίνο» εξήγησε ότι: «κατά τον σχεδιασμό των κλινικών μελετών υπάρχει πια η αναγκαιότητα για τον έγκαιρο εντοπισμό των ασθενών που θα επωφεληθούν περισσότερο από μια θεραπεία και την έγκαιρη χορήγησή της ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα η νόσος να γίνει μεταστατική. Έχει εξάλλου αποδειχθεί ότι ο ασθενής επωφελείται περισσότερο όταν λαμβάνει νωρίς την κατάλληλη θεραπεία. Σήμερα, ευτυχώς όλο και περισσότεροι ογκολογικοί ασθενείς διαγιγνώσκονται σε πρώιμα στάδια και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να παρέμβουμε εγκαίρως. Η ύφεση της νόσου είναι εφικτή μόνο όταν παρέμβουμε στα πρώιμα στάδια. Χρειαζόμαστε λοιπόν νέο σχεδιασμό των κλινικών μελετών για τον προσδιορισμό των ασθενών, περισσότερες κλινικές μελέτες για νέο-επικουρικές θεραπείες αλλά και εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα, έχοντας πάντα στο επίκεντρο φυσικά παραμέτρους, όπως η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των καινοτόμων θεραπειών».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Hosius τόνισε την επιστημονική αξία των κλινικών μελετών στην αντιμετώπιση του καρκίνου υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της MSD στην Ογκολογία. «Την τελευταία τριετία οι κλινικές μελέτες της MSD στην Ογκολογία υπερ-τριπλασιάστηκαν. Όλοι μαζί, επιστήμονες, γιατροί, ασθενείς, κυβερνήσεις και φαρμακευτικές εταιρίες μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του», υπογράμμισε.

Το παραπάνω δελτίο τύπου, είναι καθαρά πληροφοριακό και δεν έχει προωθητικό χαρακτήρα. Αφορά αποκλειστικά επαγγελματίες υγείας ή δημοσιογράφους υγείας σε μέσα επικοινωνίας που απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας.

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την MSD

Στην MSD, γνωστή ως Merck & Co., Inc Rahway, NJ, ΗΠΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την επίτευξη του κοινού μας σκοπού: Χρησιμοποιούμε τη δύναμη των επιστημών αιχμής, για να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερα από 130 χρόνια, φέρνουμε την ελπίδα στους ανθρώπους ανακαλύπτοντας και αναπτύσσοντας σημαντικές θεραπείες και εμβόλια. Φιλοδοξούμε να είμαστε μια βιοφαρμακευτική εταιρεία με εξέχουσα θέση παγκοσμίως, εστιάζοντας στην εντατική έρευνα, για να συμβάλλουμε στην παροχή καινοτόμων θεραπευτικών λύσεων που προάγουν την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών σε ανθρώπους και ζώα. Καλλιεργούμε ένα εργασιακό περιβάλλον διαφορετικότητας και συμπερίληψης και λειτουργούμε υπεύθυνα για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές, βιώσιμο και υγιές μέλλον για όλους τους ανθρώπους και τις κοινότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.msd.gr και συνδεθείτε μαζί μας στο FacebookTwitterLinkedIn και YouTube.