«Έχουμε τη δύναμη» – Εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)

Save

April 15, 2024 1:18 pm ET

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

15 Απριλίου 2024

  • Ο εμβολιασμός για τον ιό HPV είναι δωρεάν για αγόρια και κορίτσια 9-18 ετών και για ομάδες υψηλού κινδύνου ενήλικων γυναικών και ανδρών 18-45 ετών.
  • Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες ιογενείς λοιμώξεις διεθνώς αλλά και τη βασική αιτία του συνόλου, σχεδόν, των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
  • Κεντρικό πρόσωπο της νέας καμπάνιας είναι η Ελένη Μενεγάκη

Με σύνθημα «Έχουμε τη δύναμη» και ένα νέο τηλεοπτικό σποτ, η MSD Ελλάδος συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τη σημασία του έγκαιρου εμβολιασμού αγοριών και κοριτσιών 9-18 ετών έναντι του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV).

Κεντρικό πρόσωπο της νέας καμπάνιας είναι η δημοφιλής παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης, Ελένη Μενεγάκη, η οποία μας υπενθυμίζει τη δύναμη που έχουμε ως γονείς να προστατεύουμε τα παιδιά μας καθώς μεγαλώνουν και να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους. «Μια τέτοια απόφαση είναι και ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV που προκαλεί μια σειρά καρκίνων και στα δύο φύλα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο σύντομο βίντεο η κυρία Μενεγάκη προτρέποντας τους γονείς που έχουν παιδιά από 9 ετών και άνω, να συμβουλευθούν τον γιατρό τους για τον δωρεάν εμβολιασμό έναντι του HPV.

Δείτε το βίντεο της καμπάνιας «Έχουμε τη δύναμη» στο κανάλι της MSD Ελλάδος στο YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=WljolX7HWzM). Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκστρατείας κοινού για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV το τηλεοπτικό σποτ θα προβάλλεται σε τηλεοπτικά κανάλια, καθώς και σε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την ενημέρωση για τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι του ιού HPV.

Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό των κοριτσιών και των αγοριών ηλικίας 9-18 ετών με πρωταρχική συνιστώμενη ηλικία εμβολιασμού την ηλικιακή ομάδα 9-11 ετών3,8. Παράλληλα, ο εμβολιασμός έναντι του HPV συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και για ομάδες υψηλού κινδύνου ενήλικων γυναικών και ανδρών 18-45 ετών9.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες ιογενείς λοιμώξεις διεθνώς αλλά και τη βασική αιτία του συνόλου, σχεδόν, των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Εκτός αυτού, αποτελεί σημαντικό αιτιολογικό παράγοντα για μια σειρά άλλων καρκίνων, όπως του στοματοφάρυγγα, του πέους και του πρωκτού, καθώς επίσης και άλλων καλοήθων συχνών νοσημάτων, όπως είναι τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων8. Παράλληλα, όμως, αποτελεί και έναν παράγοντα νοσηρότητας απέναντι στον οποίο η πρωτογενής πρόληψη μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα: ο εμβολιασμός έναντι του HPV συνιστά ένα εξόχως αποτελεσματικό και αποδοτικό μέτρο δημόσιας υγείας, και μια πολιτική υγείας η οποία διεθνώς υποστηρίζεται από το σύνολο των μεγάλων οργανισμών υγείας, με στόχο την εξάλειψη των σχετιζόμενων με τον HPV καρκίνων στο ορατό μέλλον1,2,3,8.

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του Καρκίνου περιλαμβάνονται παρεμβάσεις πρωτογενούς πρόληψης, μια εκ των οποίων στοχεύει στην αύξηση των εμβολιασμών έναντι του ιού HPV που συνδέεται με την εμφάνιση του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας. Παράλληλα, η «Εθνική Στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας» βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις βασικές πτυχές της παγκόσμιας στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας ως ζητήματος δημόσιας υγείας4, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου5. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέτος εξέδωσε σύσταση για τη στήριξη των κρατών μελών να επεκτείνουν τον εμβολιασμό ρουτίνας κοριτσιών και αγοριών έναντι του HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων που προκαλούνται από τον HPV6,7.

Το παραπάνω δελτίο τύπου, είναι καθαρά πληροφοριακό και δεν έχει προωθητικό χαρακτήρα. Αφορά αποκλειστικά επαγγελματίες υγείας ή δημοσιογράφους που ασχολούνται με θέματα υγείας σε μέσα επικοινωνίας που απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας.

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την MSD

Στην MSD, γνωστή ως Merck & Co., Inc σε ΗΠΑ και Καναδά, έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας για ένα σκοπό: Να σώζουμε και να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με τη δύναμη της επιστήμης. Για περισσότερα από 130 χρόνια, δίνουμε ελπίδα στην ανθρωπότητα μέσα από την ανάπτυξη σημαντικών φαρμάκων και εμβολίων. Επιδιώκουμε να είμαστε η κορυφαία βιοφαρμακευτική εταιρεία έρευνας στον κόσμο και σήμερα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή έρευνας, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις για την υγεία που προωθούν την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών σε ανθρώπους και ζώα. Ενθαρρύνουμε ένα εργασιακό περιβάλλον διαφορετικότητας και συμπερίληψης σε παγκόσμιο επίπεδο. Εργαζόμαστε με υπευθυνότητα, καθημερινά για να προσφέρουμε σε όλους τους ανθρώπους ένα ασφαλές, βιώσιμο και υγιές μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.msd.gr και συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook, Twitter, LinkedIn και YouTube.


  1. International Agency on Research in Cancer. GLOBOGAN 2020. Estimated Cancer Incidence, Mortality and Prevalence Worldwide in 2020.
  2. Simms KT, et al. Impact of scaled up human papillomavirus vaccination and cervical screening and the potential for global elimination of cervical cancer in 181 countries, 2020-99: a modelling study. Lancet Oncol. 2019;20:394-407.
  3. Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό αγοριών και κοριτσιών έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.pdf
  4. Global strategy to accelerate the elimination of cervical cancer as a public health problem (who.int)
  5. Europe’s Beating Cancer Plan (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_342 – Last access 10/4/24)
  6. Council recommendation on vaccine-preventable cancers (https://www.europarl.europa.eu/legislative-train/spotlight-JD%2023-24/file-council-recommendation-on-vaccine-preventable-cancers  – Last access 10/4/24)
  7. Resources (https://www.europeancancer.org/resources)
  8. Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας, Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2023_τροποποίηση.pdf, Αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.22970, Αθήνα 20/4/2023
  9. Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας, Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2024, Αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.14223, Αθήνα 7/3/2024