Η αντιμετώπιση του καρκίνου ως εθνική προτεραιότητα για την χώρα

Save Print

March 24, 2022 8:38 am +00:00

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24 Mαρτίου 2022

  • Το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει τον καρκίνο ως εθνική προτεραιότητα μέσα από εμβληματικές δράσεις στην πρόληψη και στην ψηφιοποίηση της υγείας εναρμονιζόμενη με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου.
  • H MSD στηρίζει τη προσπάθεια για οργανωμένες πολιτικές υγείας που αντιμετωπίζουν συνολικά τη φροντίδα του καρκίνου σε όλα τα στάδια βασισμένες σε δεδομένα, δίνοντας έμφαση στην ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών.

Στις 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η υβριδική εκδήλωση του “Economist Impact” με τίτλο: «H ατζέντα της Ελλάδας για τον καρκίνο στην μετά-κορωνοϊό εποχή» υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) με την ευγενική υποστήριξη της MSD. Με γνώμονα τους τέσσερις πυλώνες του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου η ατζέντα του συνεδρίου εστίασε στους τομείς της πρόληψης, της πρώιμης διάγνωσης, της διαχείρισης της νόσου και της επιβίωσης του ογκολογικού ασθενούς με το Υπουργείο Υγείας να προχωρά στην παρουσίαση της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο.

Την εκδήλωση άνοιξε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα. Στέλλα Κυριακίδη μιλώντας για την πορεία του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, το οποίο αποτελεί την πρώτη πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης του καρκίνου σε όλα τα στάδια της ασθένειας. Η Επίτροπος τόνισε την αξία της συνεργασίας των κρατών για την εξάλειψη των ανισοτήτων που υπάρχουν σε διεθνές, αλλά και εθνικό επίπεδο και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο επόμενο διάστημα, εκτιμώντας ότι σχεδόν 1 εκατομμύριο ασθενείς στην Ευρώπη δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, λόγω της πανδημίας.

Σε συνέχεια της ομιλίας της ο Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης έθεσε τις βάσεις της πολιτικής υγείας του Υπουργείου και της ελληνικής κυβέρνησης αναπτυσσόμενη ως μια συνολική δράση που ξεκινά από την πρόληψη, οδηγεί στην γρήγορη διάγνωση, στη γρήγορη θεραπεία και αντιστοίχως στην πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες. Ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέχρι το 2030 μέσω της ανανέωσης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού και τον εμβολιασμό τόσο αγοριών όσο και κοριτσιών ηλικίας 9-18 ετών και την έκδοση ψηφιακού βιβλιαρίου εμβολιασμού. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δράσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που προγραμματίζει το Υπουργειο Υγείας μέχρι το τέλος του έτους με τη συνεισφορά των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0».  Η πρώτη εξ ΄αυτών αφορά την διενέργεια δωρεάν μαστογραφίας και δωρεάν εξέτασης αποτελεσμάτων από ιατρό στα πλαίσια του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά». Από τον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει επίσης η εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα. Μίνα Γκάγκα αναγνώρισε τον καρκίνο ως μια μάστιγα της εποχής. Για την αντιμετώπιση του αναφέρθηκε στη πολιτική της χώρας που έχει ως γνώμονα τον ασθενή με στόχο την βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η Αν. Υπουργός έδωσε έμφαση σε νέα μοντέλα παροχής φροντίδας που θα ευνοούν όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους και θα στηρίζονται στην διεπιστημονική συνεργασία.

Αναφερόμενη στο κομμάτι της δημόσιας υγείας η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη, επεσήμανε τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία εστιάζοντας στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την παιδική παχυσαρκία, την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και την προαγωγή της υγείας μέσω του σχολείου μεταξύ άλλων. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος περιέγραψε τρία εμβληματικά έργα του Εθνικού Ψηφιακού Προγράμματος Αντιμετώπισης του Καρκίνου: α) το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, β) το Ογκολογικό – Αιματολογικό Πληροφοριακό Σύστημα και γ) τα Ψηφιακά Εργαλεία Υποστήριξης Ασθενών τονίζοντας ότι η Ελλάδα με αυτό τον τρόπο συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διάλογο και αλληλοεπιδρά με άλλες χώρες που έχουν καλές πρακτικές όπως το Η.Β. και η Φιλανδία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΠΕ στήριξε την εκδήλωση μαζί με έγκριτα μέλη της ογκολογικής επιστημονικής κοινότητας συμμετέχοντας στις συζητήσεις του συνεδρίου σχετικά με την πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση, τη διαχείριση της νόσου και την επιβίωση του ογκολογικού ασθενούς. Η κα. Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, Πρόεδρος της ΕΟΠΕ παρουσίασε τα τέσσερα σημεία απόλυτης προτεραιότητας για την ΕΟΠΕ στα επόμενα έτη: α) καταγραφή/ψηφιοποίηση στην υγεία και την ογκολογία β) δημιουργία μητρώου καρκίνου και Ηλεκτρονικού Φακέλου Ογκολογικού Ασθενούς (ΗΦΟΑ) σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Υγείας, γ) εδραίωση κουλτούρας και πραγματικότητας πρόληψης δ) πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες και ε) έλεγχος βιοδεικτών.

Ειδική μνεία στην εκδήλωση έγινε για τον καρκίνο του πνεύμονα ως 3η αιτία θανάτου στη χώρα μετά τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια1. Στην ξεχωριστή αυτή συζήτηση η Πρόεδρος της ΕΟΠΕ παρουσίασε την πρωτοβουλία της ΕΟΠΕ για το προτεινόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα και εξέφρασε τη πρόθεση της ΕΟΠΕ να συνεργαστεί με την πολιτεία. Το Σχέδιο οραματίζεται λιγότερους ασθενείς στην Ελλάδα με καρκίνο του πνεύμονα, περισσότερους ασθενείς που επιβιώνουν και καλύτερη εμπειρία για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και τους φροντιστές τους μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα.

Τέλος, η κα. AgataJakoncic, Managing Director της MSD για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, ενθουσιασμένη για την διεξαγωγή της εκδήλωσης δήλωσε σχετικά: «Σήμερα διαπιστώνουμε πόσο σημαντικό είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συγκεντρωνόμαστε γύρω από το τραπέζι του διαλόγου. Η MSD είναι μία εταιρεία που στηρίζει την καινοτομία, προσπαθεί να συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο βασιζόμενη σε δεδομένα και είναι στη διάθεση όλων των φορέων για την συν-διαμόρφωση αποτελεσματικών λύσεων που σώζουν τις ζωές των ασθενών με καρκίνο».

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την MSD

Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, η MSD, μια βιο-φαρμακευτική εταιρεία με ηγετική θέση παγκοσμίως, ανακαλύπτει φάρμακα και εμβόλια για τις πιο σοβαρές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, κάνοντας πράξη την αποστολή της να ερευνά για να προσφέρει περισσότερη και καλύτερη ζωή. MSD είναι η εμπορική επωνυμία της εταιρείας Merck & Co., Inc., με έδρα το Kenilworth, Ν.J., στις ΗΠΑ. Μέσω των προϊόντων μας -συνταγογραφούμενα φάρμακα, εμβόλια, βιολογικές θεραπείες και κτηνιατρικά φάρμακα- και με παρουσία σε περισσότερες από 140 χώρες προσφέρουμε καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις στους ασθενείς. Παράλληλα, δέσμευσή μας είναι η αύξηση της πρόσβασης των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη, μέσω πολιτικών, προγραμμάτων και συνεργασιών που υλοποιούμε.

Σήμερα, η MSD συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στην έρευνα για την ανακάλυψη και εξέλιξη θεραπειών που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν «απειλητικές» ασθένειες για τη ζωή των ανθρώπων παγκοσμίως, όπως ο καρκίνος, οι καρδιομεταβολικές παθήσεις, η νόσος Alzheimer, οι μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των ιών HIV και Έμπολα καθώς και πρωτο- εμφανιζόμενες ασθένειες ζώων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.msd.gr και να ακολουθήσετε τον λογαριασμό μας στο Τwitter , στο linkedin , στο youtube , και σε facebook & Instagram για ότι αφορά τον τομέα των εμβολίων.


1. State of Health in the EU, Country Health Profile, 2021