Το 2011 η MSD ανέπτυξε το πρόγραμμα “MSD For Mothers” και δεσμεύθηκε ότι για τα επόμενα 10 χρόνια θα διαθέσει παγκοσμίως 500 εκ. δολάρια, ανταποκρινόμενη στον στόχο των Ηνωμένων Εθνών για μείωση της μητρικής θνησιμότητας σε λιγότερους από 70 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις μέχρι το 2030 (SDG 3.1).

Το πρόγραμμα MSD for Mothers συνεργάζεται στενά με φορείς σε όλο τον κόσμο με στόχο τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, τη βελτίωση της πρόσβασης σε μοντέρνες ποιοτικές μεθόδους αντισύλληψης και την ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες μητρικής φροντίδας σε όλη την Ευρώπη. Από την έναρξη της δράσης «MSD for Mothers» το 2011, έχουν ήδη υλοποιηθεί περισσότερα από 50 προγράμματα με περισσότερους από 75 συνεργαζόμενους εταίρους, σε 30 χώρες, από τα οποία έχουν ωφεληθεί περισσότερες από 6 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

MSD For Mothers

Πρόγραμμα Μητέρα και Παιδί στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης MSD for Mothers, υλοποιήθηκε και στη χώρα μας το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί» από τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδος.

Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2016 με στόχο να προσφέρει:

8400

υγειονομική περίθαλψη σε περίπου 8.400 έγκυες γυναίκες και τα νεογνά τους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ανασφάλιστοι, πρόσφυγες, μετανάστες, μειονότητες)

480

δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό σε θέματα γυναικείας υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού σε τουλάχιστον 480 εθελοντές επαγγελματίες υγείας μέσω καινοτόμου εκπαιδευτικής πλατφόρμας e-learning.

Το πρόγραμμα ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΙ ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2018 με τα εξής σημαντικά αποτελέσματα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΙ»

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί» στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με τίτλο: «Unspoken Voices: Οι ανάγκες υγείας των γυναικών προσφύγων στην Ευρώπη», 3 Οκτωβρίου 2017, στο ξενοδοχείο Athens Plaza από τους Γιατρούς του Κόσμου και την MSD.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος σύμφωνα με τα οποία, περισσότερες από 28.000 γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες -εκ των οποίων οι 2.500 έγκυες- και σχεδόν 4.800 νεογνά και βρέφη έλαβαν αντίστοιχα γυναικολογική και παιδιατρική φροντίδα, κατά τον πρώτο χρόνο από την έναρξη του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί» που υλοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, σημαντικά ευρήματα σχετικά με το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στους παραπάνω πληθυσμούς προέκυψαν από σχετική έρευνα σε 14.000 γυναίκες. Επιπλέον παρουσιάστηκαν οι συστάσεις πολιτικής για την υγεία των προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές και εθνικές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

BINTEO

1 χρόνος MSD for Mothers στην Ελλάδα. Ένα συγκινητικό βίντεο από την Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί» στην Ελλάδα υλοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου με την υποστήριξη του MSD for Mothers. Περισσότερες από 28.000 γυναίκες και 4.800 νεογνά απέκτησαν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί» από τους Γιατρούς του Κόσμου με την υποστήριξη του MSD for Mothers
Οι Γιατροί του Κόσμου επί το έργον. Μέσα από ένα σύντομο οδοιπορικό βλέπουμε την υλοποίηση του έργου « Μητέρα και Παιδί» στην Ελλάδα. Παροχή μητρικής φροντίδας σε έγκυες γυναίκες και παιδιά.

Βίντεο PUSH - MSD for Mothers : ένα σύντομο βίντεο από το MSD for Mothers που μας δείχνει το ταξίδι γυναικών ανά τον κόσμο προς τη γέννα !
Κάθε δυο λεπτά, μια γυναίκα πεθαίνει από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τη γέννα. Πρόκειται για περίπου 800 γυναίκες την ημέρα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να προβλεφθούν.