

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης για πολλές μορφές καρκίνου1. Κάτι που καθημερινά διαπιστώνει η Αναστασία Πασακοπούλου, πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ.
Ο ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ στοχεύει στην υποστήριξη όλων όσων βρίσκονται αντιμέτωποι με την νόσο του καρκίνου, καθώς και των οικείων τους. Μια από τις ιστορίες που έχουν ξεχωρίσει, είναι αυτή της Δανάης.
Η Ιστορία της Δανάης
«Διαγνώστηκα με μελάνωμα το 2008.
Είμαι ιδιωτική υπάλληλος και το πρόγραμμά μου ήταν πολύ απαιτητικό με αποτέλεσμα να μην έχω όσο ελεύθερο χρόνο θα ήθελα με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Έδινα προτεραιότητα στην καριέρα μου με αποτέλεσμα να μην περνάω πολύ χρόνο με τους δικούς μου ανθρώπους, κάτι που με στεναχωρούσε. Όταν όμως, έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να βρίσκομαι μαζί με την αγαπημένη μου οικογένεια, τους φίλους και τους συγγενείς μου και να ταξιδεύω.
Αφ’ ότου διαγνώστηκα, φοβήθηκα ότι δεν θα μπορέσω να ανταπεξέλθω στο ρόλο μου ως μητέρας και στην φροντίδα της οικογένειάς μου, καθώς και ότι δεν θα μπορέσω να έχω την επαγγελματική εξέλιξη που έχω ονειρευτεί και στην οποία έχω επενδύσει πολλά χρόνια σπουδών και εργασίας.
Μετά την έγκαιρη διάγνωση, την προσωπική μου μάχη και νίκη, έκανα μια νέα αρχή. Πλέον, αντιμετωπίζω την καθημερινότητα διαφορετικά. Νιώθω πιο ελεύθερη να τολμήσω να κάνω πράγματα που στο παρελθόν ανέβαλα «διότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή».
Μελάνωμα
Ήξερες ότι…

Το 2020, καταγράφηκαν περισσότερα από 324.635 νέα περιστατικά μελανώματος παγκοσμίως και 57.043 θάνατοι2.

Μία νόσος που προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών3. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 65 έτη, ωστόσο το μελάνωμα δεν είναι σπάνιο μεταξύ ατόμων ηλικίας κάτω των 30 ετών3.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου που εκδηλώνεται σε νεαρά ενήλικα άτομα – ειδικά στις γυναίκες3.

Στην Ελλάδα, το 2020 τα νέα περιστατικά μελανώματος ανήλθαν σε περίπου 1.313 με τους άντρες να υπερτερούν σε σχέση με τις γυναίκες (περίπου 747 και 566 νέα περιστατικά, αντίστοιχα)2.
Η εμφάνιση μιας νέας κηλίδας στο δέρμα – το μέγεθος, σχήμα και χρώμα της οποίας αλλάζει – ή μία κηλίδα με διαφορετική εικόνα, δύναται να αποτελέσει προειδοποιητικό σημείο μελανώματος και θα πρέπει να ελέγχεται από εξειδικευμένο ιατρό.
Ο κανόνας ABCDE αποτελεί έναν οδηγό για τα πρώιμα προειδοποιητικά σημεία μελανώματος.
A ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ (ASYMMETRY)
Η μία πλευρά διαφέρει από την άλλη
B ΟΡΙΑ (BORDERS)
Τα όρια είναι ακανόνιστα
C ΧΡΩΜΑ (COLOR)
Ο σπίλος ή η κηλίδα δεν έχουν ομοιόμορφο χρώμα (εμφανίζουν διαφορετικό χρώμα ή απόχρωση)
D ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ (DIAMETRE)
H διάμετρος είναι μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά (αν και τα μελανώματα ενδέχεται κάποιες φορές να είναι μικρότερα)
Ε ΕΞΕΛΙΞΗ (EVOLUTION)
Αλλάζει το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα της κηλίδας

Πιθανά σημεία εμφάνισης5

Το πρόσωπο και ο αυχένας είναι συχνά σημεία εντόπισης.

Στους άνδρες, ο κορμός (θώρακας & ράχη) είναι τα πιο συχνά σημεία εντόπισης.

Στις γυναίκες, τα πιο συχνά σημεία εντόπισης είναι τα πόδια.
Τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, είναι εκείνοι που παρουσιάζονται με το σύνδρομο δυσπλαστικού σπίλου (dysplastic nevus syndrome), άτομα με έντονο οικογενειακό ιστορικό μελανώματος καθώς και άτομα που είχαν παρουσιάσει στο παρελθόν καρκίνο του δέρματος.

Επιπλέον, τα ποσοστά εμφάνισης μελανώματος είναι υψηλότερα μεταξύ των ατόμων της λευκής φυλής και των ανδρών άνω των 60 ετών. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που καταστέλλει την ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος.
Η ακριβής αιτία εμφάνισης του μελανώματος είναι άγνωστη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου. Ως παράγοντας κινδύνου λογίζεται οτιδήποτε αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης μιας νόσου. Μερικοί βασικοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης μελανώματος είναι:
- Ηλικία και φύλο (άνδρες άνω των 60 ετών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο)
- Άλλοι παράγοντες (ορισμένα κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, Xeroderma pigmentosum)
- Ανοιχτό χρώμα επιδερμίδας, φακίδες και ανοιχτόχρωμα μαλλιά
- Ιστορικό ηλιακού εγκαύματος
- Υπερβολική έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV)
- Πολλοί ή ασυνήθιστοι σπίλοι (ελιές)
- Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
- Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
- Προηγούμενος καρκίνος του δέρματος
- Φυλή ή εθνικότητα (τα ποσοστά μελανώματος είναι υψηλότερα μεταξύ των ατόμων της λευκής φυλής)

Η απόλυτη πρόληψη του μελανώματος δεν είναι εφικτή, ωστόσο υπάρχουν τρόποι με τους οποίους είναι δυνατό να μειώσετε τον κίνδυνο εκδήλωσής του. Ο κυριότερος τρόπος μείωσης του κινδύνου εμφάνισης μελανώματος είναι η προστασία έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας που καταστρέφει το DNA των κυττάρων του δέρματος και επηρεάζει τα γονίδια που ελέγχουν την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος. Η κύρια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ο ήλιος. Γι αυτό το λόγο, είναι σημαντική η προστασία από τον ήλιο κάθε φορά που βγαίνετε από το σπίτι, ακόμη και σε συννεφιασμένες ημέρες όταν η υπεριώδης ακτινοβολία εξακολουθεί να δρα. Δείτε παρακάτω ορισμένους τρόπους για να προστατευτείτε.
- Αναζητήστε σκιερά μέρη
- Φοράτε καπέλο
- Καλύψτε το δέρμα σας
- Χρησιμοποιείτε αντηλιακό
- Φοράτε γυαλιά ηλίου
- Αυτοεξέταση Δέρματος
- Εξέταση από επαγγελματία υγείας


Βιοψία δέρματος
Η βιοψία θέτει τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος

Απεικονιστικές εξετάσεις
Παραδείγματος χάριν, μαγνητική τομογραφία (MRI) ή αξονική τομογραφία (CT).
Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου του δέρματος. Οι κύριοι τύποι θεραπείας είναι:
- Χειρουργείο
- Ακτινοβολία
- Στοχευμένη Φαρμακευτική Θεραπεία
- Ανοσοθεραπεία
- Χημειοθεραπεία
- Άλλες τοπικές θεραπείες
(ορισμένες από αυτές χρησιμοποιούν κρυοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή άλλα φάρμακα που τοποθετούνται απευθείας στο δέρμα, φωτοθεραπεία (PDT) ή λέιζερ)
Εκτός από το μελάνωμα, υπάρχουν και άλλοι τύποι καρκίνοι του δέρματος, μερικοί εκ των οποίων είναι πολύ σπάνιοι. Οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου του δέρματος, εκτός του μελανώματος, είναι οι εξής:

- Βασικοκυτταρικός καρκίνος (basal cell cancer), ο οποίος ξεκινά από το χαμηλότερο στρώμα του δέρματος
- Ακανθοκυτταρικός καρκίνος (squamous cell cancer), ο οποίος ξεκινά από το ανώτερο στρώμα του δέρματος
Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος ξεκινούν από το ανώτερο στρώμα του δέρματος, που ονομάζεται επιδερμίδα10. Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι κυττάρων σε αυτό το στρώμα:
Βασικά κύτταρα: Αυτά τα κύτταρα εντοπίζονται στο κάτω μέρος της επιδερμίδας, που ονομάζεται βασικοκυτταρικό στρώμα.
Πλακώδη κύτταρα: Πρόκειται για επίπεδα κύτταρα στο άνω (εξωτερικό) τμήμα της επιδερμίδας, τα οποία αποβάλλονται συνεχώς καθώς σχηματίζονται νέα.
Μελανοκύτταρα: Αυτά τα κύτταρα παράγουν την καφέ χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη, η οποία και προσδίδει στο δέρμα το καστανό ή καφέ χρώμα του.
Με την υποστήριξη:
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
Το υλικό της παρούσας εκστρατείας περιλαμβάνει πηγές αναφοράς για λόγους τεκμηρίωσης και δεν έχει σκοπό την καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο χρήση του περιεχομένου τους.
- WHO. Διαθέσιμο: https://www.who.int/activities/promoting-cancer-early-diagnosis. Assessed on June 2023
- https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/16-Melanoma-of-skin-fact-sheet.pdf, assessed on June 2023 & International Agency for Research on Cancer, at: https://gco.iarc.fr/today/online-analysis-table?v=2020&-mode=population&mode_population=countries&population=900&populations=900&key=asr&sex=0&cancer=16&type=0&statistic=5&prevalence=0&population_group=0&ages_group%5B%5D=0&ages_group%5B%5D=17&group_cancer=1&include_nmsc=0&include_nmsc_other=1 assessed on June 2023
- https://www.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer/about/key-statistics.html, assessed on June 2023
- https://www.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html assessed on June 2023
- https://www.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer/about/what-is-melanoma.html assessed on June 2023
- NCCN Guidelines for Patients – Melanoma, 2021 & https://www.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html assessed on June 2023
- https://www.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer/causes-risks-prevention/prevention.html & https://www.cancer.org/healthy/be-safe-in-sun/uv-protection.html assessed on June 2023
- https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/sunscreen/ assessed on June 2023
- https://www.cancer.org/cancer/basal-and-squamous-cell-skin-cancer/if-you-have-basal-or-squamous-skin-cancer.html assessed on June 2023
- https://www.cancer.org/cancer/basal-and-squamous-cell-skin-cancer/about/what-is-basal-and-squamous-cell.html assessed on June 2023
GR-NON-00919